Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Τα βασικά κίνητρα των ψηφοφόρων του Bolsonaro και του Haddad

Βραζιλία: Τα βασικά κίνητρα των ψηφοφόρων του Bolsonaro και του Haddad
Βραζιλία: Ο Bolsonaro προσελκύει τους ψηφοφόρους με τη δεσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα, ο Haddad  επικεντρώνει τις ελπίδες του στην υπόσχεσή του να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς
Οι δημοσκόποι δίνουν στον Jair Bolsonaro προβάδισμα 18%ν επί του αριστερού αντιπάλου του Fernando Haddad του Κόμματος των Εργαζομένων (PT).
Ο ένας προσελκύει τους ψηφοφόρους με τη δεσμευσή του να πατάξει την εγκληματικότητα, ο άλλος επικεντρώνει τις ελπίδες του στην υπόσχεσή του να εμποδίσει την άνοδο της ακροδεξιάς.
Jair Bolsonaro και Fernando Haddad έχουν ο καθένας διαφορετικά μέσα για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία αυτή την Κυριακή.
Ακολουθούν οι βασικότεροι λόγοι που επικαλούνται οι Βραζιλιάνοι για να δικαιολογήσουν την επιλογή υποψηφίου, ο οποίος θα κυβερνήσει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Jair Bolsonaro

Ένας άνδρας με πυγμή: ο πρώην λοχαγός του στρατού εμφανίζεται ως εγγυητής της επιστροφής της τάξης σε μια χώρα που ταλανίζεται από τη βία και τα σκάνδαλα διαφθοράς.
Για τους υποστηρικτές του δεν έχει μεγάλη σημασία που δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) και δικαιολογεί ακόμη και τη χρήση βασανιστηρίων.
Σε αυτόν βλέπουν κάποιο ικανό να χρησιμοποιήσει σκληρές μεθόδους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ασφάλειας, κυρίως δίνοντας όπλα στους πολίτες.
Επιστροφή στην ηθική τάξη: ο ακροδεξιός υποψήφιος, ένας καθολικός, έχει καταφέρει να προσελκύσει και τους περισσότερους πιστούς της ευαγγελικής εκκλησίας με τον λόγο του υπέρ της «παραδοσιακής οικογένειας».
Γενική αποστροφή προς την πολιτική τάξη: αν και είναι βουλευτής εδώ και 27 χρόνια, ο Jair Bolsonaro ενσαρκώνει την ανανέωση, κυρίως διότι δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα.
Επίσης εκμεταλλεύεται «το ισχυρό αντι- PT (Κόμμα των Εργαζομένων) αίσθημα και την άποψη ότι καθώς όλοι οι (παραδοσιακοί) πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, κανείς τους δεν θα πρέπει να επανεκλεγεί», εκτιμά ο D. Flaiser καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια.

Fernando Haddad

Ο κληρονόμος του Lula, o Fernando Haddad έχει προσελκύσει τους ψηφοφόρους που νοσταλγούν τη χρυσή εποχή των δύο θητειών του πρώην προέδρου Lula da Silva (2003-2010), ο οποίος έφυγε από την εξουσία με δημοτικότητα ρεκόρ, αφού κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια Βραζιλιάνους από την φτώχεια χάρη στα φιλόδοξα κοινωνικά του προγράμματα.
Ο Lula, που επιθυμούσε να διεκδικήσει τρίτη θητεία παρά τη φυλάκισή του για διαφθορά, τελικά παραδέχθηκε την ήττα του ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Οι πιστοί ψηφοφόροι του PT τονίζουν την αθωότητά του και βασίζονται στον Haddad για να καταστήσει τη Βραζιλία «ξανά χαρούμενη», το σύνθημα της υποψηφιότητάς του μετά το κύμα λιτότητας που επέβαλε από το 2016 η ιδιαίτερα ανιδημοφιλής κυβέρνηση του συντηρητικού M. Temmer.
Υπερασπιστής της δημοκρατίας.
Ο Haddad είναι επίσης η αναγκαστική επιλογή για πολλούς Βραζιλιάνους που θέλουν να αποφύγουν την ακροδεξιά.
Το γεγονός ότι ο Bolsonaro  υπερασπίζεται την κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας ανησυχεί τουλάχιστον τόσο όσο ο ρατσιστικός, ομοφοβικός και μισογυνικός λόγος του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης