Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2019 στο 0,8% από 1,5% που εκτιμάει η κυβέρνηση

ABN Amro: Το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2019 στο 0,8% από 1,5% που εκτιμάει η κυβέρνηση
Oι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 355 δισεκ. Ιταλικών ομολόγων και οι διεθνείς επενδυτές 790 δισεκ. ιταλικών ομολόγων αναφέρει η ABN Amro Bank
Η ΕΚΤ και οι Ιταλικές τράπεζες είναι εσχάτως οι αγοραστές του Ιταλικού χρέους αναφέρει η ολλανδική τράπεζα ABN Amro Bank.
Ταυτόχρονα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα αυξηθεί μόλις 0,7% με 0,8% το 2019 σε σχέση με το 1,5% που προβλέπει η ιταλική κυβέρνηση.
Σε ανάλυση της τονίζει ότι οι Ιταλικές τράπεζες κατέχουν 355 δισεκ. Ιταλικών ομολόγων και οι διεθνείς επενδυτές 790 δισεκ. ιταλικών ομολόγων.
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προειδοποιεί για βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερη αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας, οι διαθέσιμοι κυκλικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 0,1% το τρίτο τρίμηνο, από 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας κυρίως τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον βιομηχανικό τομέα.
Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης σημαίνει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας έχουν αυξηθεί, καθώς οι κυβερνητικοί στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ένα πολύ ευνοϊκό οικονομικό σενάριο.
Στο οικονομικό δελτίο της η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας δεν σχολιάζει άμεσα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2019, αλλά αναφέρεται τακτικά στις αρνητικές συνέπειες των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τότε που ανέλαβε τη νέα κυβέρνηση και παρουσίασε τα σχέδια δημοσιονομικής πολιτικής.
Παραδείγματος χάριν, αναφέρει ότι οι αγορές ιταλικών χρεογράφων από ξένους επενδυτές στις αρχές του έτους αντικαταστάθηκαν από καθαρές πωλήσεις μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2018.
Πράγματι, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν 42 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και στη συνέχεια πώλησαν 67 δισ. ευρώ μεταξύ Μαΐου-Αυγούστου 2018.
Η μείωση των κρατικών χρεών της ιταλικής κυβέρνησης από ξένους επενδυτές εξισορροπήθηκε από αγορές ιταλικών ομολόγων από τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν την έκθεση τους κατά σχεδόν 47 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουλίου 2018. Επίσης, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές αντικατοπτρίζονται στο ασφάλιστρο κινδύνου για τα τραπεζικά ομόλογα και στη μείωση των τιμών των μετοχών των τραπεζών και ότι το επιτόκιο των νέων τραπεζικών δανείων σε εταιρείες αυξήθηκε ελαφρά.
Επιπλέον, η τριμηνιαία Έρευνα για τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες ανάπτυξης της Κεντρικής Τράπεζας αποκαλύπτει ότι οι ιταλικές εταιρείες έχουν μειώσει τα επενδυτικά τους σχέδια από την αρχή του έτους, ενώ η εκτίμησή τους για τα επενδυτικά τους πλάνα έχει επιδεινωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι η αδυναμία στην οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να διαρκέσει πάνω από 3 τρίμηνα.
Η ABN Amro Bank ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι λίγο κάτω από το 1% το 2019 – με πιθανότητα αρνητικής αναθεώρησης – πολύ χαμηλότερη από την εκτίμηση της Ιταλικής κυβέρνησης για ΑΕΠ στο 1,5% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης