Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ron Paul Institute: Δέσμια της Σ. Αραβίας η εξωτερική πολιτική του Trump

Ron Paul Institute: Δέσμια της Σ. Αραβίας η εξωτερική πολιτική του Trump
Η Σ. Αραβία αποτελεί τον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή και πολύ δύσκολα ο Trump θα συγκρουσθεί με το Ριάντ, υποστηρίζει ο Ron Paul
Την άποψη ότι η κυβέρνηση Trump τελικά δεν πρόκειται να αντιδράσει με τον τρόπο που πρέπει στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, καθώς η εξωτερική της πολιτική στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από τη Σ. Αραβία, τονίζει ο Ron Paul σε ανάλυσή του.
Όπως υποστηρίζει «η εκδοχή της Σ. Αραβίας για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του Jamal Khashoggi αλλάζει σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή της σαουδαραβικής κυβέρνησης ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε μία «δύσκολη ανάκριση» που έγινε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
Ή μήπως ήταν σε πυγμαχικό αγώνα;
Αυτό που είναι πραγματικά για να γελά κανείς είναι το γεγονός ότι ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας έχει βάλει επικεφαλής των ερευνών τον πρίγκιπα Mohammad bin Salman, δηλαδή τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο για τη δολοφονία του Khashoggi.
Αν και η επίσημη ιστορία συνεχίζει να αλλάζει, αυτό που είναι απίθανο να αλλάξει είναι η συνεχιζόμενη σχέση της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία.
Είναι μια εταιρική σχέση που δεν ωφελεί καθόλου τους Αμερικανούς ή το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Trump έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξει "αυστηρή τιμωρία" εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας έχει ανάμειξη στη δολοφονία του Khashoggi, όμως, ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία, τα οποία η χώρα χρησιμοποιεί ενάντια στην Υεμένη.
Ως εκ τούτου οι Σαουδάραβες μπορούν να συνεχίζουν να σκοτώνουν χιλιάδες αθώους στην Υεμένη.
Άλλωστε ορισμένες δολοφονίες είναι πιο σημαντικές από άλλες.
«Όλα έχουν να κάνουμε τις θέσεις εργασίας», υποστήριξε ο Trump.
Όμως η δολοφονία Khashoggi δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί το Ιράν ως τον βασικό εχθρό των ΗΠΑ.
Τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να επιβάλει ένα νέο κύκλο κυρώσεων με σκοπό να εμποδίσει το Ιράν να πουλήσει το πετρέλαιο του στη διεθνή αγορά.
Προκειμένου οι τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ να διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, ο Trump βασίζεται σε άλλες χώρες και κυρίως στη Σ. Αραβία, ελπίζοντας ότι θα αυξήσει την παραγωγή της, ώστε να καλύψει το κενό που θα αφήσει στη διεθνή αγορά το Ιράν.
Ταυτόχρονα οι Σαουδάραβες έχουν απειλήσει ότι το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει στα… 400 δολάρια το βαρέλι, εάν ο Trump προχωρήσει όντως σε μία «αυστηρή τιμωρία» για τη δολοφονία Khashoggi.
Οι Σαουδάραβες απειλούν επίσης να αναζητήσουν φιλίες στη Μόσχα ή ακόμα και στην Τεχεράνη εάν η Ουάσιγκτον επιμένει να "τιμωρήσει" το καθεστώς στο Ριάντ.
Για μια υπερ-δύναμη, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν πολλές επιλογές. Αυτό που αποκαλύπτει ολόκληρη αυτή η αναστάτωση είναι πόσο σοφά οι πατέρες του έθνους μα είχαν προειδοποιήσει αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να «κλείνουμε» τις συμμαχίες μας.
Για πάρα πολλές δεκαετίες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ανθυγιεινή σχέση με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Παρείχαν ασφάλεια στη Σ. Αραβία με αντάλλαγμα φθηνό πετρέλαιο αλλά ξέπλυμα πετρελαϊκών κερδών μέσω της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς το Ριάντ αγόραζε πληθώρα αμυντικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.
Αυτή η σχέση εμπλοκής με τη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να λήξει. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι δεκάδες χιλιάδες αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τη Υεμένη έως τη Συρία λόγω της επιθετικότητας της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρόβλημα των ΗΠΑ με τη Σ. Αραβία δεν αφορά το Ριάντ, αλλά τις ΗΠΑ.
Δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Σαουδάραβες να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται ή που δρουν.
Απλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούν προστασία στη Σ. Αραβία.
Μας λένε συνεχώς ότι ο αμερικανικός στρατός εγγυάται τη δική μας ασφάλεια και έτσι πρέπει να είναι.
Όμως οι ΗΠΑ λανθασμένα επιστρέφουν σε μία εξωτερική πολιτική που έχει ως θεμέλιο την άποψη ότι «είμαστε σύμμαχοι με τις χώρες που επιδιώκουν τα ίδια με εμάς».
Καλό θα ήταν, πάντως, να θυμηθεί κάποιος τι τόνισε ο George Washington στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ: «όταν ένα έθνος παραμένει συνεχώς προσκολλημένο σε ένα άλλο, τότε καταφθάνει σωρεία κακών».
Εάν πράγματι ενδιαφερόμαστε για τις ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας σοβαρά αυτήν την προειδοποίηση.
Ας σταματήσουμε όλες τις… παθιασμένες μας σχέσεις στο εξωτερικό και ας σκεφθούμε ότι μπορούμε να προσφέρουν φιλία αλλά και να έχουμε εμπορικές σχέσεις με όλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης