Τελευταία Νέα
Speculator

Δημόσια πρόταση Τιτάν: Όλο το «κόλπο» στο ταμπλό του ΧΑ στον προνομιούχο τίτλο

tags :
Δημόσια πρόταση Τιτάν: Όλο το «κόλπο» στο ταμπλό του ΧΑ στον προνομιούχο τίτλο
Αυξημένο το ενδιαφέρον των επενδυτών στις τελευταίες συνεδριάσεις αφού τα προνόμια θα μετατραπούν σε κοινές νέες μετοχές
Στον προνομιούχο τίτλο της Τιτάν έχουν στραφεί τα βλέμματα των επενδυτών από την ημέρα που επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Βέλγιο.
Και αυτό γιατί ουσιαστικά προνομιούχες και κοινές θα συγχωνευτούν και θα μετατραπούν σε κοινές νέες μετοχές που θα πάρουν στα χέρια τους οι μέτοχοι της Τιτάν, με τις προνομιούχες να έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τις κοινές πριν την κατάθεση της πρότασης ανταλλαγής.
Βάσει των όσων ανέφερε στην ανακοίνωση η εταιρεία αν συμπληρώσει 90% κοινών και προνομιούχων μετοχών θα ζητήσει την ανταλλαγή ή την αγορά των υπόλοιπων και όσοι αποφασίσουν να πάρουν μετρητά θα πάρουν 20,83 ευρώ ανά κοινή μετοχή και 16,62 ευρώ ανά προνομιούχο.
Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, οι κάτοχοι προνομιούχων είναι ωφελημένοι αφού και η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε προσεγγίζοντας την τιμής της κοινής και θα μετατρέψουν τις μετοχές τους αποκτώντας τίτλους εισηγμένης στο εξωτερικό.
Έτσι λένε πως οι κάτοχοι προνομίων θα πρέπει να ανταλλάξουν τις μετοχές τους, ενώ για τους κατόχους κοινών μετοχών δεν αλλάζουν και πολλά και ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να δει καθαρά επιχειρηματικά το τι θα πράξει.
Αν πιστεύει δηλαδή στις προοπτικές του ομίλου τότε μένει, αν θεωρεί δίκαιη την αποτίμηση πουλάει ή περιμένει την εξαγορά.
Το προνόμιο την περασμένη Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 13,13% με μεγάλο όγκο που προσέγγισε τις 90 χιλ. τεμάχια, ενώ χθες (22/10) έκλεισε χωρίς μεταβολή ενώ ο κοινός τίτλος υποχώρησε.
Άλλα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως μέσω της πρότασης ανταλλαγής όσοι επιθυμούν να βγάλουν κεφάλαια στο εξωτερικό έχουν μία εύκολη λύση στα χέρια τους, αντίστοιχη με τις περιπτώσεις, των Viohalco ή Cenergy ή Coca Cola.
Επίσης θεωρούν δεδομένη την επιτυχία του εγχειρήματος.
Η μετατροπή των προνομίων σε κοινές νέες αποτελεί και μία δικαίωση για τον παλιό μέτοχο της εισηγμένης, Ιωάννη Τζιβέλη του οποίου οι μετοχές λόγω ενεχύρου πουλήθηκαν από την Alpha Bank σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Τζιβέλης κατείχε 4,3 εκατ. προνομιούχες μετοχές οι οποίες είχαν πουληθεί το 2016 προς 13 ευρώ η μία.
Σημειώνεται πως αν δεν πετύχει η προσφορά ανταλλαγής και δεν συγκεντρώσει η Τιτάν Cement International το 90% οι μετοχές θα επιστρέψουν στους μετόχους και η πρόταση θα καταστεί ανενεργή.
Τέλος τονίζεται πως η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετό καιρό αφού χρειάζονται ενημερωτικά, πληροφοριακά δελτία και φυσικά να ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης