Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Έως τις 2/11 η υποβολή αίτησης για άμεση οικονομική βοήθεια σε πυρόπληκτους της Αν. Αττικής

Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Έως τις 2/11 η υποβολή αίτησης για άμεση οικονομική βοήθεια σε πυρόπληκτους της Αν. Αττικής
Το ποσό της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης φθάνει στα 5.000 ευρώ
Συνεχίζεται έως τις 2 Νοεμβρίου, από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, η διαδικασία αιτήσεων για τη χορηγία άμεσων  προσωπικών επιδομάτων στους κοντινότερους συγγενείς των συνανθρώπων μας που χάθηκαν άδικα τον Ιούλιο του 2018 από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 78 αιτήσεις. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 500.000 €.
Συγκεκριμένα, θα δοθεί  εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 € με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντα.
Η σειρά προτεραιότητας ξεκινά με τον / τη σύζυγο (συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο τέκνο –εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει λογαριασμό τραπέζης– ενώ, αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δοθεί στον πατέρα του θανόντος.
Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στη μητέρα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δοθεί στο γηραιότερο αδελφό ή αδελφή του θανόντα (συγγένεια δευτέρου βαθμού).
Το ποσό των 5.000 € θα δίνεται ακέραιο στον κοντινότερο συγγενή με βάση την παραπάνω αναφερόμενη σειρά και δεν θα μπορεί να διαιρεθεί.
Η συγκεκριμένη σειρά έχει οριστεί για πρακτικούς λόγους, ωστόσο ελπίδα του Ιδρύματος είναι η δίκαιη κατανομή του ποσού μεταξύ των συγγενών ώστε να επωφεληθεί όλη η οικογένεια. Εάν το ίδιο άτομο είναι ο κοντινότερος συγγενής παραπάνω του ενός θανόντα, τότε το άτομο αυτό θα λάβει όλα τα ποσά που του αντιστοιχούν.
Αναφορικά με τη διαδικασία, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον κοντινότερο συγγενή κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή), ώρες 08:00 με 12:00, στο δεύτερο όροφο του Ιδρύματος, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Ευριπίδου 10, Αθήνα, Τ.Κ. 105 59).
Επιπλέον, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους κ.κ. Μπάμπη Ρούσσο, Κωνσταντίνο Σερέτη και Παναγιώτη Κωσταράκη τηλεφωνικά στο 210 3226797 τις ίδιες ώρες για περισσότερες πληροφορίες. Στο ίδιο κτήριο γίνεται η ημερήσια διανομή του Φαγητού από Καρδιάς, ώρες 07:30 –12:00.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και την  Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.
Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γι’ αυτούς που έχουν συμπληρώσει την αίτηση επιτυχώς.
Ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε σχετικά:  «Παρακολουθώ τους τελευταίους 3 μήνες τις δωρεές και τις ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ιδρυμάτων και εταιρειών. Εμείς δώσαμε 100.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό  λίγες μόλις ώρες μετά τη φωτιά.
Τώρα ήρθε η ώρα για μια πιο άμεση και απτή κίνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους. Είναι η μόνη απώλεια που δεν αναπληρώνεται με τίποτα».

Διαδικαστικά θέματα

Το Ίδρυμα έχει ορίσει μία τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών.
Η τελική απόφαση για τον/τη δικαιούχο θα ληφθεί από τον ίδιο το Στέλιο Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν ο κοντινότερος συγγενής δεν δύναται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, τότε μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από κάποιο άλλο κοντινό συγγενή με γραπτό πληρεξούσιο για τη συμπλήρωση της αίτησης.
Η πληρωμή όμως και πάλι θα γίνει στον κοντινότερο συγγενή, όπως ορίζεται παραπάνω. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι το πιστοποιητικό θανάτου καθώς και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Τα ονόματα των θανόντων θα διασταυρώνονται με βάση τη δημοσιευμένη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας www.stelios.org/firesingreece τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων (μετά την γραπτή τους συγκατάθεση στην αίτηση) καθώς και τα ονόματα των θανόντων για λογαριασμό των οποίων έλαβαν το επίδομα.
Επίσπευση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 € που δίνεται από το Δημόσιο, με βάση των δημοσιευμένο νόμο του ελληνικού κράτους (ΦΕΚ Α ' 138/26.07.2018).
Με βάση τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι οι δωρεές αυτού του τύπου δεν υπόκεινται σε φόρο δωρεάς για τους δικαιούχους.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης