Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Η Σ. Αραβία και η Ρωσία δε θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις εξαγωγές μας εάν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις

Ιράν: Η Σ. Αραβία και η Ρωσία δε θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις εξαγωγές μας εάν τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, τόνισε ότι οι δύο χώρες δε διαθέτουν «καμία πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα»
Τη θέση ότι η παραγωγή πετρελαίου των άλλων χωρών δε μπορεί να αντισταθμίσει τις εξαγωγές ιρανικού αργού, διατύπωσε σήμερα (22/10) ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, δύο εβδομάδες πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης.
Ειδικότερα, ο κ. Zanganeh επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ιρανικό πετρέλαιο στην αγορά», καθώς όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, «η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας βρίσκεται κοντά στο ανώτετα επίπεδό τους και δεν έχουν καμία πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αντλήσουν περισσότερο ώστε να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο του Ιράν».
Η Ουάσιγκτον πιέζει τους συμμάχους της να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, επιβάλοντας παράλληλα νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος των πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου.
Ωστόσο, η πλευρά της Τεχεράνης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι εξαγωγές δε μπορούν να μειωθούν στο μηδέν, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ζήτησης στην αγορά, ενώ έχει κατηγορήσει τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, ότι βρίσκεται πίσω από το πρόσφατο ράλι στο πετρέλαιο, μέσω των κυρώσεων που έχει ανακοινώσει.
«Η γνώση της αγοράς για αυτή την ανικανότητα έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε ο κ. Zanganeh αναφορικά με το ζήτημα της παραγωγής των υπολοίπων χωρών, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες καταναλωτικές χώρες, γεγονός που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης