Επιχειρήσεις

Folli Follie: Χωρίς προστασία από τους πιστωτές - Συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων με δικαστική απόφαση

tags :
Folli Follie: Χωρίς προστασία από τους πιστωτές - Συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων με δικαστική απόφαση
Η απόφαση ευνοεί τα μέγιστα τις τράπεζες οι οποίες πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό του 36% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα
(Upd) Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις  στη  Folli – Follie μετά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μη δώσει προστασία στην εταιρεία έναντι των πιστωτών καθώς  δεν ικανοποίησε το αρχικό αίτημα της διοίκησης για προστασία μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.
Η απόφαση ευνοεί τα μέγιστα τις τράπεζες οι οποίες πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό του 36% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματαμε την προσδοκία να εισπράξουν τα οφειλόμενα δάνεια που ανέρχονται  σε 45 εκατ. ευρώ.
H απόφαση του Δικαστηρίου «πάγωσε» τη διοίκηση της Folli – Follie αφού δεν της έδωσε χρόνο και κυρίως ασφάλεια έναντι των πιστωτών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μετά από εισηγήσεις νομικών, προτίθεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα για προστασία έναντι των πιστωτών, καθώς τα επιχειρήματα της απόφασης μπορεί να εναντιωθούν με νέο αίτημα.
Η αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου στηρίχθηκε κυρίως στις θυγατρικές εταιρείες του Λουξεμβούργου για τις οποίες αμφισβητεί ότι τα ομολογιακά  δάνεια που εκδόθηκαν με εγγύηση της μητρικής εταιρείας δεν πήγαν ποτέ στα ταμεία της εταιρείας.
Επίσης το πόρισμα της Alvarez& Marsal έδωσε την οικονομική  κατάσταση από την περιοχή της Ασίας ενώ η απόφαση τη λαμβάνει  ως δεδομένο ότι  καλύπτουν  και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους οι εξελίξεις στην υπόθεση της  Folli – Follie θα καθορισθούν από τον  οικονομικό Εισαγγελέα  κ. Γιάννη Δραγάτση  ο οποίος μπορεί να διατάξει την άμεση προφυλάκιση του διευθύνοντος  συμβούλου κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με την κατηγορία της απάτης και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Αξίζει να αναφερθεί  ότι σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης της FFG ζητώντας την απαγόρευση μεταβίβασης περιουσιακών  στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie και της διοίκησης της με δικαστική απόφαση

Tο πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση τριών επενδυτών και μιας αλλοδαπής εταιρείας για συντηρητική κατάσχεση – μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ, κατά της Folli – Follie και μελών του διοικητικού της συμβουλίου.
Ειδικότερα, τρία φυσικά πρόσωπα, καθώς επίσης και μία ξένη εταιρεία, στρέφονται κατά της Folli Follie και έξι μελών του διοικητικού συμβουλίου, ζητώντας να τους χορηγηθεί άδεια συντηρητικής κατάσχεσης μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ.
Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι υπέστησαν τη ζημιά αυτή μέσω των θέσεων που είχαν από επενδύσεις σε μετοχές και παράγωγα της Folli Follie.
Η υπόθεση είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν, ενώ κατά τη σημερινή συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων της εταιρείας για να δοθεί νέα αναβολή.
Η προσωρινή διαταγή επί της ουσίας διατάσσει τη μη μεταβολή (μεταβίβαση , πώληση κλπ) περιουσιακών στοιχείων μέχρι αυτού του ποσού.
Ήδη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έχουν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα της εταιρίας και 7 μελών του διοικητικού της συμβουλίου ενώ η απόφαση για συντηρητικά κατάσχεση
Αφορά την «FOLLI – FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» όπως εκπροσωπείται νόμιμα και τους: Δημήτριο Κουτσολιούτσο, Γεώργιο Κουτσολιούτσο, Αικατερίνη Κουτσολιούτσο, Φραγκίσκο Γρατσώνη και Ειρήνη Νιώτη.

Πρώτη ενημέρωση 2018-10-22 09:38:27


Όπως έγραφε το bankingnews.gr στις 18/10

Αρχικά η απαγόρευση εξόδου από την χώρα και μελλοντικά ακόμη και προφυλάκιση δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μέλη της οικογένειας Κουτσολούτσιου αναφέρουν ορισμένες πηγές που παρακολουθούν όλη την δικαστική και εποπτική διαδικασία για την υπόθεση της Folli Follie.
Για να υπάρξει προφυλάκιση πρέπει να προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία σε μια υπόθεση που θεωρείται το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο των τελευταίων ετών.
Η κρίσιμη ημερομηνία για τις εξελίξεις περί την Folli Follie είναι η 21 Νοεμβρίου οπότε θα ληφθούν αποφάσεις για την ένταξη της εταιρίας σε πτωχευτική διαδικασία.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Frigoglass όπου εντάχθηκε στο άρθρο Β και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρίας και των ομολογιούχων πιστωτών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποτραπεί η πτωχευτική διαδικασία εξέλιξη και να υιοθετηθεί το άρθρο Β που θα επιτρέπει στην εταιρία Folli Follie να ξεκινήσει με τους πιστωτές ομολόγων διαπραγμάτευση για το ύψος του κουρέματος.
Η δικαιοσύνη ήδη διερευνά την υπόθεση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ήθελε να αντικατασταθεί η διοίκηση αλλά ως γνωστό με βάση τον νόμο 2190 μόνο οι Γενικές Συνελεύσεις μπορούν να αντικαταστήσουν την διοίκηση.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται σε συνεννόηση με την δικαιοσύνη ώστε να χυθεί άπλετο φως σε μια τόσο σκοτεινή υπόθεση όπως της Folli Follie.
Οι βασικοί μέτοχοι έπρεπε να είχαν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους λόγω του τεράστιου σκανδάλου αλλά όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές η οικογένεια Κουτσολούτσιου έχει προσφύγει σε δικηγορικά γραφεία που γνωρίζουν το εταιρικό δίκαιο και έτσι καταφέρνουν να κερδίσουν χρόνο.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος δεν είναι τυχαίο ότι έχει δεχθεί από την Folli Follie 9 αιτήματα και δεν έχει δώσει ούτε μια φορά παράταση.
Θεσμικός παράγοντας που παρακολουθεί πολύ σθενά τις εξελίξεις αναφέρει ότι η μελλοντική Folli Follie θα είναι 50% μικρότερη εταιρία και δεν μπορεί η οικογένεια Κουτσολούτσιου να συνεχίσει να διοικεί.
Το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης