Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς η υπόθεση Khashoggi μπορεί να δημιουργήσει νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην αγορά πετρελαίου

Πώς η υπόθεση Khashoggi μπορεί να δημιουργήσει νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην αγορά πετρελαίου
Η κρίση Khashoggi έρχεται σε μια κεντρική στιγμή στις αγορές ενέργειας και στη γεωπολιτική αρένα.
Η υπόθεση Khashoggi απέχει πολύ από το τέλος της, την ώρα που πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Πολλοί γερουσιαστές των ΗΠΑ ζητούν διεξοδική διερεύνηση του θέματος, κάποιοι ακόμη και ανοικτά ζήτησαν την απομάκρυνση του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman.
Αυτές οι κινήσεις από την Ουάσινγκτον όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τους πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ, αλλά και θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την Μέση Ανατολή και την εσωτερική σταθερότητα του ΟΠΕΚ.
Η υπόθεση Khashoggi έχει καταστεί μια πιθανή καμπή στις διεθνείς σχέσεις.
Οι δηλώσεις του αμερικανικού γερουσιαστή R. Graham, που ήδη υποστηρίζονται από άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ, δείχνουν ότι η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως στρατηγικού συμμάχου της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα του Mohammed bin Salman βρίσκονται κάτω από σοβαρές πιέσεις.
Η δημόσια απειλή, που εξαπέλυσε ο γερουσιαστής R. Graham μέσω του Fox-News, να επιβάλουν οι ΗΠΑ ισχυρές κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία, αν δεν απομακρυνθεί ο πρίγκιπας διάδοχος, είναι μόνο η αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην περίπτωση του Ιράν, της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία ή της συνεχιζόμενης καταστροφής στη Συρία, δεν είχε υπάρξει ανοικτή πρόσκληση για αλλαγή καθεστώτος από αμερικανούς αξιωματούχους.
Εάν οι απειλές γίνονταν από γερουσιαστές που συνδέονταν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ήταν πάντοτε άμεσα συνδεδεμένοι με ένα ισχυρό κίνημα αντιπολίτευσης ή απευθύνονταν σε συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι απειλές στρέφονται κατά ενός από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ, με ισχυρούς δεσμούς με τους γερουσιαστές. τον οικονομικό κόσμο και την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι υποστηρικτές της στο Κογκρέσο και στον οικονομικό κόσμο ζητούν μια ισχυρή  αντίδραση κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Οι αντιδράσεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να έχουν πιο αρνητικό αντίκτυπο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
Η κρίση Khashoggi έρχεται σε μια κεντρική στιγμή στις αγορές ενέργειας και στη γεωπολιτική αρένα.
Ενώ η Δύση προσπαθεί να αναδιοργανώσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν την επανεμφάνιση στο προσκήνιο της Ρωσίας και της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον πρόκειται να εφαρμόσει κυρώσεις στο Ιράν, ενδεχομένως να κλονίσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας στα θεμέλιά τους, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χρειάζονται ισχυρή υποστήριξη από τα αραβικά κράτη.
Η προσέγγιση της Ουάσινγκτον είναι ακατανόητη, καθώς απειλεί επίσης νομική δράση εναντίον του ΟΠΕΚ.
Ο λεγόμενος νόμος «No Oil Producing and Exporting Cartels Act, (NOPEC)», απειλεί να προκαλέσει αντιδικίες εναντίον του καρτέλ πετρελαίου.
Τι είναι όμως ο νόμος NOPEC;
Το νομοσχέδιο θα άλλαζε το δίκαιο των ΗΠΑ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ώστε να επιτραπεί στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να μηνυθούν για αθέμιτη σύμπραξη. θα καθιστούσε παράνομη τη συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή τη ρύθμιση αυτών των τιμών - την άρση της κυριαρχικής ασυλίας που διέπουν τα αμερικανικά δικαστήρια βάσει του ισχύοντος νόμου.
Μια έκδοση του NOPEC πέρασε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου το 2007, αλλά έμεινε αδρανής μετά την ανακοίνωση του προέδρου G. Bush ότι θα ασκούσε βέτο στη νομοθεσία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο ΟΠΕΚ έχει ήδη δηλώσει στα μέλη του ότι δεν πρόκειται να συζητήσει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες ή σε άλλη μια σύγκρουση της Ουάσιγκτον - Ριάντ.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σταθερότητα της αγοράς, και όχι οι τιμές, είναι ο κοινός στόχος των ενεργειών μας», αναφέρει ο  υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail al-Mazroui, ο οποίος κατέχει φέτος την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ.
Στην ίδια επιστολή, ο Mazroui επαναλαμβάνει ότι «να μην παραπέμπουν στις τιμές στις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις συλλογικές μας προσπάθειες ή την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου».
Η συνεχιζόμενη πίεση στην Ουάσινγκτον για την ψήφιση του νόμου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές πρωτεύουσες χωρών μελών του ΟΠΕΚ.
Η υπόθεση Khashoggi θα μπορούσε να αυξήσει την υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για να στηρίξει το νομοσχέδιο NOPEC.
Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί εξαιρετικά για αυτό το νομοσχέδιο. Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ανησυχεί για το γεγονός ότι η NOPEC θα μπορούσε να μετατραπεί σε άλλο νόμο για τη δικαιοσύνη εναντίον των χορηγών της τρομοκρατίας (JASTA), που επιτρέπει στα θύματα των επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες να μηνύσουν το Ριάντ. Ο νόμος JASTA θεωρείται ως ο βασικός λόγος για τον οποίο η κρατική εταιρία Saudi Aramco δίστασε να προχωρήσει σε Δημόσια Εγγραφή στις αγορές των ΗΠΑ σε μια δημόσια εγγραφή που έκτοτε έχει αποσυρθεί.
Εκτός από τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, η Ευρώπη αντιμετωπίζει την αυξανόμενη επιρροή ης Ρωσίας και της Κίνας στον αραβικό κόσμο, απειλώντας θεωρητικά τα οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντά της.
 Πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξασθένιση των δυτικών συμφερόντων στην Μέση Ανατολή.
Αντιδράσεις με στόχο την απομάκρυνση του  πρίγκιπα διάδοχου Mohammed bin Salman στη Σαουδική Αραβία είναι βέβαιο ότι πρόκειται να αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα σε αρκετές αραβικές χώρες.
Μια πιθανή μετατόπιση των γεωπολιτικών συμμαχιών φαίνεται να είναι επικείμενη.
Η πίεση από τη Δύση θα προσελκύσει ή ακόμα και θα αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να επανεξετάσουν το μέλλον τους.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της στη Ρωσία.
Οι δεσμοί αυτοί δημιουργήθηκαν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και από την ανάγκη ενίσχυσης του Βασιλείου και του ΟΠΕΚ στην αγορά πετρελαίου.
Η επιτυχία της συνεργασίας ΟΠΕΚ - Ρωσίας κατέστη ξεκάθαρη σαφής, αλλά οδήγησε επίσης σε συζήτηση για την ασφάλεια και τις επενδύσεις.
Ο ιστορικός προσανατολισμός του Αραβικού κόσμου, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, στη Δύση έχει αλλάξει ήδη δραματικά.
Από οικονομικής απόψεως, η Ασία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς εμφανίζονται τεράστιες επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Aramco και η ADNOC στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες αγορές της Ασίας.
Η Ρωσία έχει πάρει επίσης το μερίδιό της.
Η πραγματική δύναμη της Μόσχας, όμως, δίπλα στις αγορές πετρελαίου-φυσικού αερίου, είναι η βούληση να υποστηρίξει τους φίλους της σε ώρα ανάγκης.
Μια στρατιωτική συμμαχία βρίσκεται στο τραπέζι, εξετάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις.
Η ασφάλεια των αραβικών καθεστώτων διακυβεύεται, επομένως πρέπει να γίνουν επιλογές.
Μια συνεργασία μεταξύ Ριάντ και Μόσχας, με βάση τα πετρελαϊκά ζητήματα του ΟΠΕΚ και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, αναμένεται στους επόμενους μήνες.
Τα πρώτα σημάδια θα εμφανιστούν στο Ριάντ την επόμενη εβδομάδα στο FII2018.
Για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αυτό θα είναι μια τεράστια αλλαγή.
Εάν τα αραβικά καθεστώτα χρειάζονται ασφάλεια και πολιτική υποστήριξη από τη Μόσχα και το Πεκίνο, διακυβεύονται τα ενεργειακά συμφέροντα της Δύσης.
Το 2018 θα μπορούσε να γίνει η χρονιά μιας νέας πραγματικότητας για τη γεωπολιτική αγορά πετρελαίου.
Η πλήρης συνεργασία μεταξύ του ηγέτη του ΟΠΕΚ της Σαουδικής Αραβίας, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας, θα φέρουν αντιμέτωπες την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες με μια νέα παγκόσμια κατάσταση στην αγορά ενέργειας, την οποία δεν θα μπορέσουν πλέον να αγνοήσουν ή να ελέγξουν.
Με την τρέχουσα ανταγωνιστική θέση που υιοθέτησε η ελίτ της Ουάσιγκτον, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει σύγκρουση με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.
Τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ θα διατηρήσουν την τρέχουσα στρατηγική παραγωγής τους, δεν είναι πρόθυμοι να ανοίξουν τις κάνουλες.
Μια ενδεχομένως ισχυρότερη κίνηση για να κρατηθούν οι όγκοι παραγωγής πετρελαίου χαμηλότερα από ό, τι αναμενόταν είναι επίσης στο τραπέζι, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία δεν αναγκάζεται να παράγει στην τρέχουσα παραγωγική της δυνατότητα.
Χωρίς τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων, οι αμερικανικές κυρώσεις για το Ιράν θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ για την Ουάσιγκτον.
Ο περιφερειακός αγώνας εξουσίας μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης θα μπορούσε να παραμεριστεί όταν εξετάζει μια καθαρή στρατηγική του ΟΠΕΚ.
Η εδραίωση της τρέχουσας συμφωνίας παραγωγής, χωρίς τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να γεμίσουν το κενό των ποσοτήτων πετρελαίου του Ιράν, θα μπορούσε να είναι ένα αποτέλεσμα που αναμένεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης