Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το μέλλον του ΧΑ περνά από τις τράπεζες

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το μέλλον του ΧΑ περνά από τις τράπεζες
Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα έχει χαλάσει και θα χρειαστούν ειδήσεις με χειροπιαστά αποτελέσματα
Εβδομάδα σταθεροποίησης στα χαμηλά ήταν η περασμένη βδομάδα για το Ελληνικό χρηματιστήριο, παρόλα τα συνεχή κακά νέα που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά.
Τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε πορεία διόρθωσης από τα υψηλά τους και αυτό σίγουρα επηρεάζει και την Ελλάδα.
Το πετρέλαιο έχει ανέβει και αυτό επηρεάζει και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας.
Η Ιταλία κάνει ότι μπορεί για να ανεβάζει τα επιτόκια και πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι Έλληνες.
Με την Τουρκία υπάρχει ένταση.
Η κυβέρνηση πέρασε τη χειρότερη κρίση της θητείας της με την παραίτηση του εμβληματικού για το χειρισμό των σχέσεων με του γειτονικούς λαούς, υπουργού Εξωτερικών.
Στον τομέα της οικονομίας ακούσαμε πολλές Ελληνικές φωνές να διαβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές και δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση αλλά μόνο χλιαρές διαβεβαιώσεις από το εξωτερικό.  
Οι δανειστές φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο να τηρηθεί το πρόγραμμα, παρά η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.  
Στο εσωτερικό δε, οι «Αρμόδιοι Παράγοντες», φροντίζουν να διαψεύδουν ο ένας τον άλλο, ακόμη και αν λένε τα ίδια πράγματα.  
Όταν, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει σταθερότητα, της την πέφτουν όλοι για το πόση σταθερότητα υπάρχει.  
Όταν λέει η τράπεζα της Ελλάδος ότι υπάρχει σταθερότητα, της την πέφτει η κυβέρνηση για όποια διαφωνία είχαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος η βδομάδα επισφραγίστηκε με την αποχώρηση από την Ελλάδα μιας από τις μεγαλύτερες εισηγμένες και αγαπημένης των θεσμικών και των δεικτών, του ΤΙΤΑΝΑ.  
Η μετοχή θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο πρότυπο άλλων αποχωρησάντων όπως η 3Ε και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Όμως μια αποχώρηση είναι πάντα αρνητική.  
Επίσης το γεγονός ότι άλλη μια κραταιά επιχείρηση δεν μπορεί να επιβιώσει στην Ελλάδα, δεν είναι κοσμητική για κανέναν.
Κύριο ενδιαφέρον για τη χρηματιστηριακή πορεία αυτή την περίοδο είναι οι εκτιμήσεις για τις Ελληνικές τράπεζες.
Εφόσον οι επενδυτές πειστούν πως δεν επαπειλείται ανακεφαλαιοποίηση / κρατικοποίηση, τα πράγματα θα βελτιωθούν και οι τιμές θα ανέβουν.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ανακεφαλαιοποίηση καθώς τα κεφάλαια των τραπεζών κρίθηκαν επαρκή με επαχθή κριτήρια, μόλις τον περασμένο Μάιο.  
Κρατικοποίηση δεν έγινε ακόμη και το 2013 ή το 2015 που τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου και οι τράπεζες χρειαζόντουσαν ένα πακτωλό κεφαλαίων για να στηρίξουν τα εποπτικά τους κεφάλαια.  
Είναι εξαιρετικά απίθανο να γίνει τώρα, που τα εποπτικά κεφάλαια είναι επαρκή.
Όμως οι ξένοι επενδυτές πουλάνε και μειώνουν θέσεις, συμπαρασύροντας όλες τις εταιρίες του Ελληνικού χρηματιστηρίου και απογοητεύοντας τις διοικήσεις εταιριών όπως ο ΤΙΤΑΝΑΣ.
Για να μιλήσουμε για ανάκαμψη, πρέπει ο δείκτης να επανέλθει άμεσα πάνω από το επίπεδο των 650 μονάδων και οι πωλήσεις στις τράπεζες να σταματήσουν να τρομοκρατούν τους επενδυτές.
Επίσης μια διατήρηση των τιμών σε επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες, θα μπορούσε να δημιουργήσει σιγά σιγά αγοραστές και να βελτιώσει το κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση όμως το κλίμα έχει χαλάσει και θα χρειαστούν ειδήσεις με χειροπιαστά αποτελέσματα, ίσως και σε πολιτικό επίπεδο, για να υπάρξει βελτίωση.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης