Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από το «κόσκινο» των θεσμών τα έξτρα κονδύλια για επίδομα θέρμανσης και κοινωνικό μέρισμα... - Οι δανειστές 25 και 26/10 στην Αθήνα

Από το «κόσκινο» των θεσμών τα έξτρα κονδύλια για επίδομα θέρμανσης και κοινωνικό μέρισμα... - Οι δανειστές 25 και 26/10 στην Αθήνα
Στόχος είναι τα χρήματα με την μορφή επιδομάτων, αναδρομικών και κοινωνικού μερίσματος να φθάσουν στις τσέπες των δικαιούχων λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Από το μικροσκόπιο των θεσμών πρόκειται να περάσουν μια σειρά από παροχές που έχουν σχεδιαστεί από την κυβέρνηση με φόντο τις τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει το 2019 (ευρωεκλογές, δημοτικές, εθνικές εκλογές).
Στόχος είναι τα χρήματα με την μορφή επιδομάτων, αναδρομικών και κοινωνικού μερίσματος να φθάσουν στις τσέπες των δικαιούχων λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Με εξαίρεση τα ποσά για τους ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και γιατρούς του ΕΣΥ που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση) και έχουν προβλέπονται ήδη από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ( 2019 - 2022), για τα κονδύλια που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και το κοινωνικό μέρισμα του 2018 απαιτούν το «πράσινο φως» από τους δανειστές.
Θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ύψος του φετινού υπερπλεονάσματος, αν δηλαδή ξεπεράσει τα 445 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο και εξακοντιστεί στα 800 εκατ. ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθούν οι έξτρα παροχές.
Το σημείο αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και αναμένεται να κλειδώσει στις συζητήσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά με το ειδικό δημοσιονομικό κλιμάκιο των δανειστών.
Θα έρθει την επόμενη εβδομάδα (25 -26 Οκτωβρίου) στην Αθήνα για να βελτιώσει τις εκτιμήσεις του που θα πρέπει να συμβαδίσουν με αυτές της Ελλάδος.

Στο Γενικό Λογιστήριο αναμένουν τα νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ) για να οριστικοποιήσουν την πρόβλεψη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.
Υπάρχει μία καθυστέρηση από το υπουργείο Εργασίας, λόγω των χρημάτων που πρέπει να επιστρέψει ο ΕΚΦΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους με βάση την εγκύκλιο Πετρόπουλου - δεν το έχει κάνει με αποτέλεσμα το θέμα να έχει πάει πολύ πίσω - προκαλώντας τη γκρίνια στα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της ελληνικής πλευράς για τα πλεονάσματα βασίζονταν σε στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου που δεν μπορούσαν από τους δανειστές να δικαιολογήσουν μία συζήτηση όχι μόνο για παροχές αλλά ούτε για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως έκτακτο κοινωνικό μέρισμα στο οποίο μάλιστα θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.
Το μέρισμα σχεδιάζεται και αυτό να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό εξέταση. 
Στο οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε ότι αφορά το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης εξετάζεται  να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 12,5 λετπά το λίτρο να φθάσει τουλάχιστον στα 25 λεπτά το λίτρο για τους δικαιούχους της πρώτης ζώνης, δηλαδή για τους νομούς  Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αύξηση να αφορά και άλλους νομούς.  Η διαφορά ανάμεσα στη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι τον Οκτώβριο (94,4 λεπτά το λίτρο) και τη φετινή πρεμιέρα αγγίζει τα 20 λεπτά .
Μετά από δύο διαδοχικές περικοπές, το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ (από 110 εκατ. ευρώ) με τα ποσά της ενίσχυσης να έχουν μειωθεί δραστικά. Κατά την περσινή χειμερινή σαιζόν ένα μέρος από το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης, που φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ, έμεινε αδιάθετο.
Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας του δικαιούχου με βάση υπολογισμού τα 12,5 λεπτά το λίτρο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης