Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Draghi (ΕΚΤ) στις Βρυξέλλες - Στο επίκεντρο ομόλογα, εγγυήσεις Δημοσίου και τράπεζες

Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με Draghi (ΕΚΤ) στις Βρυξέλλες - Στο επίκεντρο ομόλογα, εγγυήσεις Δημοσίου και τράπεζες
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Τσίπρα - Draghi πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα
Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Οκτωβρίου 2018, στις Βρυξέλλες, μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Με βάση πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στα εξής τέσσερα βασικά ζητήματα:
1)    Την έκδοση ομολόγου, μάλλον 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία μαζί με 3,3 δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό απόθεμα θα αποπληρωθούν μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα τα 10 δισ. ευρώ θα μειωθούν στα 5 δισ. ευρώ.
2)    Το σχέδιο τιτλοποίησης έως και 20 δισ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων ύψους 6 δισ. θα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.
3)    Το αίτημα προς την ΕΚΤ να αυξηθεί το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο σήμερα είναι στα 2-2,5 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμων ομολόγων ανά τράπεζα.
4)    Τη συνδρομή της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά ομόλογα αποσυνδέοναι αργά αλλά σταθερά από τα ιταλικά

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών που οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα. 
Επίσης, στα συμπεράσματα της συζήτησης περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως τα ελληνικά ομόλογα αποσυνδέονται αργά αλλά σταθερά από τα ιταλικά και οι όποιες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στην ελληνική οικονομία.

Το bankingnews.gr μετέδιδε χθες (18/10/2018):

Σχέδια για να μειωθεί κάτω από 5 δισ το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και με νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,3%-3,4%

Σχέδιο σε πρωτόλεια μορφή επεξεργάζεται το ελληνικό δημόσιο με επίκεντρο την μείωση της δανειακής έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα που την τρέχουσα περίοδο διαμορφώνεται στα 10 δισεκ. ευρώ περίπου.
Στόχος είναι τα 10 δισεκ. να μειωθούν στα 5 δισεκ. και ένα σχέδιο που έχει εξεταστεί είναι το εξής
Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει όχι 10ετές ομόλογο όπου λόγω επιτοκίων αποτελεί τεράστιο ρίσκο αλλά 5ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο κάτω από 3,5% μεταξύ 3,3% και 3,4%.
Να σημειωθεί ότι το 7ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στο 3,5% και το 5ετές στο 4,625%
Μέσω του 5ετούς θα αντλήσει 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιήσει τα 3,3 δισεκ. από το κεφαλαιακό απόθεμα που έχει σχηματιστεί.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες στόχος είναι το σχέδιο αυτό να υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου 2018 και εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ιταλία.
Όπως διαφαίνεται τελικώς ο Salvini της Lega και εταίρος της κυβέρνησης της Ιταλίας είναι πιθανό να εξέλθει νικητής από την κόντρα με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποκλιμακωθούν σε κάποιο βαθμό οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ιταλία εξέλιξη που θα επιδράσει θετικά και στην Ελλάδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση μέσα στον Νοέμβριο θα μπορούσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να εκδώσει 5ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκια 3,3% με 3,4%.
Με τα κεφάλαια αυτά καθώς και με τα 3,3 δισεκ. που έχουν προβλεφθεί για την δημιουργία του κεφαλαιακού αποθέματος των 30 δισεκ. θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 5 δισεκ. τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν από τα 10 δισεκ. στα 5 δισεκ. το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα που φέρει επιτόκιο 3,7% περίπου.
Ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει ενεργοποιηθεί, ωστόσο η έκδοση 10ετούς δεν φαίνεται ότι αποτελεί στόχο για το 2018 αλλά για κάποια στιγμή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης