Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Ο εμπορικός προστατευτισμός παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις

Bank of Japan: Ο εμπορικός προστατευτισμός παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις στη χώρα ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχουν μακροπρόθεσμα οι εμπορικές εντάσεις
Στο γεγονός ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μακροπρόθεσμα, αναφέρθηκε σήμερα (18/10) η Bank of Japan, μέσω της νέας της έκθεσης που αφορά τις περιφερειακές οικονομίας της χώρας.
Ειδικότερα, η Bank of Japan μείωσε την αξιολόγησή της για δύο περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των τελευταίων δύο ετών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιαπωνικές εταιρείες ανησυχούν ότι οι υψηλότεροι δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και να βλάψουν τα κέρδη τους.
«Ορισμένες εταιρείες δήλωσαν ότι είδαν αλλαγές στη ζήτηση από την Κίνα», ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων της BoJ, προσθέτοντας ότι «αντί για το σημερινό αντίκτυπο, πολλές επιχειρήσεις εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι εμπορικές εντάσεις στις μελλοντικές τους επιχειρήσεις».
Τα σημερινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2016, καθώς οι αποστολές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα μειώθηκαν, ενισχύοντας τις σνηευχίες σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όπως τόνισε ο επικεφαλή της Bank of Japan στην Οσάκα, Yasuhiro Yamada, πολλά στελέχη νοιώθουν μία αβεβαιότητα σχετικά με το τρόπο με τον οποίο οι εμπορικές τριβές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BoJ στην περιοχή Τοκάι, Tokiko Shimizu, τόνισε ότι ο προστατευτισμός παραμένει μία μεγάλη πηγή ανησυχίας για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου.
Και οι δύο αξιωματούχοι ωστόσο διευκρίνησαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ακούσει για κάποιο άμεσο πλήγμα των εμπορικών εντάσεων στις ιαπωνικές εταιρείες ή για οποιαδήποτε σχέδια που αφορούν τη μεταφορά επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας, καθώς και η παραπάνω έκθεση αναμένεται να τεθούν υπόψην από την Επιτροπή Νομισματικής Πολικτής της Bank of Japan, κατά την έρχομενη συνεδρίαση στις 30 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης