Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed – Αβεβαιότητα γύρω από το «ουδέτερο» επιτόκιο

Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed – Αβεβαιότητα γύρω από το «ουδέτερο» επιτόκιο
Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνουν» τα πρακτικά της Fed
Τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξάνονται έως ότου παρατηρηθεί επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το αυξημένο κόστος δανεισμού, ανέφεραν οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed), κατά τη συνεδρίαση 25-26 Σεπτεμβρίου 2018, όπως απορρέει από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν σήμερα (17 Οκτωβρίου 2018).
Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένα συνεδρίαση η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια (κατά 25 μονάδες βάσης) στο εύρος 2,%-2,25%.
"Λίγοι" αξιωματούχοι θεώρησαν ότι η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να παραμείνει "περιορισμένη για κάποιο χρονικό διάστημα", ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι πρέπει να είναι περιοριστική μόνο "προσωρινά".
Από την άλλη πλευρά, μόλις δύο αντιτάχθηκαν στη νομισματική σύσφιξη, "ελλείψει σαφών ενδείξεων για υπερθέρμανση της οικονομίας και αύξηση του πληθωρισμού".
Στα πρακτικά δεν αναφέρθηκε το επίπεδο του «ουδέτερου» επιτοκίου (το επίπεδο κατά το οποίο ταιριάζει με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη), με τους αξιωματούχους να εκφράζουν την αβεβαιότητά τους για το ακριβές επίπεδο.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει κατά καιρούς ότι το ουδέτερο επιτόκιο εντοπίζεται κοντά στο 3%.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα έχει προαναγγείλει τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος, με τους επενδυτές να αναμένουν ακόμη μία αύξηση για το 2018, τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στη "σταθεροποίηση" των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι υπήρξε "κάποια επιτάχυνση" στο κόστος εργασίας, προσέθεσαν όμως ότι τα μισθολογικά κέρδη παρέμειναν μέτρια.
Ωστόσο, αρκετοί δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός να υπερβεί κατά πολύ τον ετήσιο στόχο του 2% "για μια χρονική περίοδο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης