Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Υπό κατάρρευση η Χαλυβουργική - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην εκ περιτροπής εργασία

Υπό κατάρρευση η Χαλυβουργική - Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην εκ περιτροπής εργασία
Ο δανεισμός έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμος χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη επί του θέματος και με τις τράπεζες άγνωστο τι στάση έχουν τηρήσει
Στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην Χαλυβουργική, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν δίωρη στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι τις 13:30 και ταυτόχρονα 15λεπτο συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, καθώς το μέτρο προβλέπει 3ημερη εργασία.
Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Βασιλείου Γιάννης συγκάλεσε σύσκεψη από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, με επίκεντρο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, την Χαλυβουργική και ΕΛΠΕ.
"Η ανάκαμψη των βιομηχανιών χάλυβα και ναυπηγείων όπως και η παραμονή των ΕΛΠΕ υπό δημόσιο έλεγχο, είναι βασικοί συντελεστές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία θα οδηγήσει και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στο Θριάσιο Πεδίο" τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Βασιλείου Γιάννης σε σύσκεψη που συγκάλεσε από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, με θέμα: "Ναυπηγεία Ελευσίνας - Εξελίξεις στην Χαλυβουργική - Περαιτέρω μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ".
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του προτύπου ανάπτυξης της περιοχής, - σε σχέση με αυτό που είχε κατά το παρελθόν κυριαρχήσει, ώστε "η έτσι και αλλιώς κυοφορούμενη ανάπτυξη, να περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης".
Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της περιοχής, προκειμένου να μειωθεί δραστικά "το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, την ανεργία".
Στη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ανέπτυξαν τις θέσεις των σωματείων τους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Ευάγγελος Λίγγος καθώς και οι πρόεδροι των τριών σωματείων εργαζομένων, Αριστοτέλης Κυριαζόπουλος, από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Παναγιώτης Οφθαλμίδης από τα ΕΛΠΕ και Γεώργιος Γάκης από την Χαλυβουργική και πολλοί από τους παρευρισκόμενους.
Κοινή συνισταμένη ήταν ο συντονισμός μιας κοινής δράσης, με σκοπό την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της περιοχής ενώ "θετική εξέλιξη" χαρακτηρίστηκε, όταν προς το τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η ημερομηνία συνάντησης, την οποία είχε ζητήσει το σωματείο των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Τέλος, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Αττικής Γ. Μαρτίνου, Αθ. Μπούρας από τη ΝΔ και από το ΚΚΕ ο Ι. Γκιόκας.
 
Βουνό δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ στη Χαλυβουργική που βουλιάζει χωρίς παραγωγή

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, σε τροχιά κατάρρευσης βρίσκεται η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Χαλυβουργική του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.
Η εταιρία ουσιαστικά έχει σταματήσει εδώ και καιρό την παραγωγική διαδικασία ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως και τα αποθέματα διαμορφώνονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Ισολογισμοί έχουν να δημοσιευτούν από το 2015 όπου και εκεί η κατάσταση εμφανίζεται τραγική για την εν λόγω βιομηχανία.
Το προσωπικό της εταιρίας βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς η εκ περιτροπής εργασία και η διαθεσιμότητα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη χωρίς κανένας να δίνει ορατότητα στους εργαζόμενους για το μέλλον ενώ είναι πλέον διάχυτη η ανησυχία ότι θα απωλεστούν ακόμα και οι αποζημιώσεις.
Η προσπάθεια των εργαζομένων να συναντήσουν τον κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο ήταν ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα καθώς κατά την επίσκεψή τους στην οικία του στις αρχές Οκτωβρίου τους υποδέχτηκε ένας δικηγόρος με παρόντα τον κ. Αγγελόπουλο ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός καθ όλη τη την ολιγόλεπτη συνάντηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υιοί του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου που ελέγχουν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έχουν προσφύγει δικαστικά ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει τη διανοητική επάρκεια που απαιτείται για να διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία με αποτέλεσμα και η Χαλυβουργική να βρίσκεται στο συγκεκριμένο πεδίο αντιπαράθεσης.
Βέβαια η Χαλυβουργική στην κατάσταση που έχει περιέλθει προκειμένου να επιβιώσει χρειάζεται αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων Ευρώ τα οποία δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
Και η εικόνα ακόμα και του 2015 που έχει επιδεινωθεί σήμερα είναι απολύτως ενδεικτική.
 Η εταιρία είχε τζίρο μόλις 16,8 εκ ευρώ και ζημία μετά φόρων 35 εκ ευρώ ενώ το 2014 ο τζίρος ήταν ελαφρώς χαμηλότερος και οι ζημίες 36 εκ ευρώ.
Δηλαδή μέσα σε δύο μόλις χρόνια είχαν εξαφανιστεί 70 εκ ευρώ κεφαλαίων και η καθαρή θέση είχε εκμηδενιστεί
Και αυτό την ώρα που ο μέτοχος το 2015 έβαλε 40 εκ ευρώ εκ των οποίων όμως άμεση ενίσχυση ήταν τα 6,8 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων και εξόφληση τράπεζας του εξωτερικού.
Το 2016 τράπεζες και μέτοχοι είχαν συμφωνήσει να βάλουν από 10 εκ ευρώ ώστε η εταιρία να λειτουργεί έως το καλοκαίρι του 2017 και οι μέτοχοι είχαν βάλει στην εταιρία 3,7 εκ ευρώ με άγνωστο τι απέγινε με τα υπόλοιπα ποσά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός της Χαλυβουργικής ξεπερνά τα 410 εκ ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συγκεντρωμένο σε δύο τραπεζικά ιδρύματα τα οποία έχουν προσημειώσεις ύψους 250 εκ ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα ποσά δανείων δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.
Ο δανεισμός έχει ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμος χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη επί του θέματος και με τις τράπεζες άγνωστο τι στάση έχουν τηρήσει.
Η εταιρία φαίνεται να κάνει μικρές αυξήσεις κεφαλαίου της τάξεως του 1 εκ ευρώ και το 2016 και το 2017 οι οποίες προφανώς εξασφαλίζουν τα ελάχιστα για την υπολειτουργία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης