Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο Putin «κατακτά» την Ασία μέσω ενεργειακών συμφωνιών – Το παράδειγμα της Ινδίας

Ο Putin «κατακτά» την Ασία μέσω ενεργειακών συμφωνιών – Το παράδειγμα της Ινδίας
Όσο ο Trump δημιουργεί εχθρούς όπως για παράδειγμα το Ιράν, τόσο ο Putin κλείνει συμφωνίες και αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη
Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ασχολείται είτε με την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, είτε με το πώς θα επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, ο Ρώσος ομόλογός του «κλείνει» συμφωνίες με ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία.
Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, ο Vladimir Putin, υπέγραψε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Narendra Modi, για την κατασκευή έξι πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα, φυσικά από ρωσικές εταιρίες.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ινδίας, προκειμένου να καταστεί κορυφαία δύναμη στην υφήλιο, είναι το γεγονός ότι δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο δίκτυο ενέργειας.
Η κατασκευή οκτώ εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, θα βελτιώσει τα μέγιστα το εν λόγω δίκτυο, αλλά και τις προοπτικές της χώρας να παραμείνει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές.
Μέρος του λόγου για τον οποίο η Ινδία είναι ένας τόσο μεγάλος εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι ότι οι ανάγκες σε φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται σε δαπανηρούς υδρογονάνθρακες.
Η μετατόπιση αυτή στην πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλάζει τα πάντα, ειδικά μακροπρόθεσμα, από την προοπτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Πέρυσι η Μόσχα υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.
Πρόκειται για τον αγωγό Iran-Pakistan-India (IPI), ο οποίος έχει μήκος 1.200 χιλιόμετρα και φυσικά βασικός κατασκευαστής και κατόπιν διαχειριστής του δεν θα είναι άλλος από τη ρωσική Gazprom.
Με απλά λόγια όσο ο Donald Trump προσπαθεί να απομονώσει από το ενεργειακό παιχνίδι χώρες όπως το Ιράν, ο Vladimir Putin κλείνει σειρά συμφωνιών στην Ασία και φυσικά αναταράσσει πλήρως τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.
Ταυτόχρονα Ινδία και Κίνα είναι αποφασισμένες να αψηφήσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη.
Άλλωστε η Ινδία έχει τη στήριξη του Putin, ο οποίος φαίνεται πρόθυμος να βοηθήσει κάθε χώρα η οποία θέλει να πει «όχι» στην ενεργειακή πολιτική του Trump και να μην υπακούσει στις επιταγές των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης