Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ο Trump δε μπορεί να μειώσει τις τιμές στο πετρέλαιο εκφοβίζοντας άλλες χώρες

Ιράν: Ο Trump δε μπορεί να μειώσει τις τιμές στο πετρέλαιο εκφοβίζοντας άλλες χώρες
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, τόνισε ότι η έλλειψη προσφοράς στην αγορά πετρελαίου «δε μπορεί να επιλθεί με λόγια»
Τη θέση ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δε μπορεί να μειώσει τις τιμές το πετρελαίου μέσω του «εκφοβισμού» άλλων εθνών, διατύπωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, προσθέτοντας παράλληλα ότι η αγορά πάσχει από έλλειψη προσφοράς.
Ειδικότερα, ο ιρανός υπουργός δήλωσε ότι «η αγορά πετρελαίου πάσχει από έλλειψη προσφοράς και αυτό δε μπορεί να επιλυθεί με λόγια», προσθέτοντας παράλληλα ότι «ο Trump πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου με εκφοβισμό».
Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς τους συμμάχους της να διακόψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον ερχόμενο μήνα, ζητώντας παράλληλα από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να αυξήσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να καλύψουν ενδεχόμενη έλλειψη.
Ο Bijan Zanganeh υπογράμμισε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών ήταν ένας «αυτοπροκαλούμενος πόνος» που προκλήθηκε με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ιρανικών εξαγωγών ενέργειας και θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω άρσης των μέτρων.
«Όλοι ανησυχούν και ο Trump αποτυγχάνει να τους καθησυχάσει», αναφέρει ο ιρανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «γι' αυτό η αγορά βρίσκεται σε αναταραχή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν κάνει τα περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν και δεν υπάρχουν πολλά που μένουν να κάνει εναντίον του Ιράν».
Η Ουάσιγκτον δήλωσε το προηγούμενο διάστημα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο απαλλαγής προς τις χώρες που αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, όπως είναι η Ινδία, με την προϋπόθεση ότι θα διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές σε βάθος χρόνου.
Σημειώνεται ότι το Ιράν αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου εντός ΟΠΕΚ, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι εξαγωγές της χώρας αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης