Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Από τις ίντριγκες Στουρνάρα και τις ανησυχίες των μετόχων για κρατικοποίηση έως την Blackrock για τα NPLs

Τράπεζες: Από τις ίντριγκες Στουρνάρα και τις ανησυχίες των μετόχων για κρατικοποίηση έως την Blackrock για τα NPLs
O Τσίπρας που προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς κατά του Στουρνάρα βλέπει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δυστυχώς εν μέρει…αυτό είναι αλήθεια.
Μπορεί στο προσκήνιο των τραπεζών το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κατάρρευση των μετοχών, στην δυσκολία άντλησης κεφαλαίων των τραπεζών με φυσιολογικό τρόπο από τις αγορές και στα σχέδια για συλλογική λύση στα κόκκινα δάνεια αλλά στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις είναι πολλές οι οποίες…πιθανότατα γρήγορα μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.
Χρονικά και παρά τον επιμηκυμένο χρόνο που διαθέτει η τράπεζα Πειραιώς έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019  ίσως και το αμέσως προσεχές διάστημα έως τις 19 -24 Οκτωβρίου ίσως υπάρξουν εξελίξεις.
Τα βασικά σενάρια είναι τα εξής
1)Βασικοί μέτοχοι της Πειραιώς – ασαφές εάν θα εμπλακεί ο Paulson – συμμετέχουν στην κάλυψη του ομολογιακού 500 εκατ ευρώ με ταυτόχρονο διάθεση προβληματικών δανείων έως 3 δισεκ.
Οι μέτοχοι ενεργοποιούνται για να μην προσφύγει στο δημόσιο η Πειραιώς και υποχρεωτικά μετατρέψει το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ. σε κοινές μετοχές.
Σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης κρατικών κεφαλαίων το ΤΧΣ από 26% θα βρεθεί στο 58% εάν η τιμή μετατροπής είναι η ονομαστική αξία τα 6 ευρώ.
2)Η Πειραιώς αποφασίσει κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα στην χρήση κρατικών κεφαλαίων μέσω ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ.
Το Cocos θα μετατραπεί σε μετοχές λόγω state aid κρατικής βοήθειας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26% θα ανέλθει στο 58%.
Το dilution των ιδιωτών μετόχων θα είναι μικρής κλίμακας γιατί θα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
3)Η Πειραιώς λόγω του χρόνου που διαθέτει έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019 για να ολοκληρώσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Το 3ο σενάριο έχει τις μικρότερες πιθανότητες, τα σενάρια 1 και 2 εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η Πειραιώς αποτέλεσε πρόβλημα όχι επειδή έκανε κάποιο λάθος η διοίκηση Μεγάλου αντιθέτως μάλιστα.
Όλα ξεκίνησαν από τις διαρροές συγκεκριμένου μηχανισμού που είχε ως απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μέσω των τραπεζών.
Ο μηχανισμός είναι συγκεκριμένος και αρμόδιος να γνωρίζει τις τραπεζικά θέματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ρόλο στην διαρροή περί ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος για την Πειραιώς έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018;
Ναι ή όχι;
Βέβαια στην πραγματικότητα ο SSM έχει δώσει χρόνο έως το τέλος Καλοκαιριού του 2019 στην Πειραιώς, αυτό αναφέρουν πηγές στο bankingnews.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας έχει συμμετάσχει και σε άλλο σχέδιο αποσταθεροποίησης μέσω των διοικητικών προστίμων που σχεδιάζει να επιβάλλει σε 12 πρώην στελέχη της τράπεζας Πειραιώς.
Μεταξύ αυτών και στον ιδρυτή και δημιουργό της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.
Με ένα κατασκευασμένο, νομικά έωλο και με όρους τεκμηρίωσης διάτρητο πόρισμα σχεδιάζουν να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα με στόχο να εξυπηρετήσουν αλλότριο σχέδιο στοχοποίησης και συκοφάντησης τους.
Η ΤτΕ ενεργεί όχι ως θεσμός αλλά ως δικαστής πρόκειται για μια διαδικασία που τουλάχιστον είναι νομικά απαράδεκτη και αξιολογικά ιλαροτραγική.
Η ΤτΕ είναι ενορχηστρωτής σχεδίων που αποσταθεροποιούν το σύστημα, είναι πρωτοφανής ο ρόλος της έχει εξελιχθεί από θεσμό σε Βυζάντιο ίντριγκας, στοχοποίησης και συκοφάντησης.
Και ενώ η Πειραιώς σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της ώστε να δώσει πιεστική απάντηση στην αγορά ότι μπορεί να βρει τα 500 εκατ, η ΤτΕ επιλέγει τον δρόμο της ίντριγκας.
Όμως δεν έχουν συμβεί μόνο αυτά.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των τραπεζών με 40% στην Εθνική, στην Πειραιώς 26%, στην Alpha bank 11% και στην Eurobank 2,34% μέσω της Blackrock έχουν επεξεργαστεί σχέδιο τιτλοποίησης έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με έκδοση 6 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων senior bond που θα εγγυηθεί το ελληνικό κράτος.
Η πρόταση αυτή που έχει στόχο την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα…δεν αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τις τράπεζες.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κόντρα Κυβέρνησης με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζεται.
Η κυβέρνηση τον κατηγορεί ως κινδυνολόγο και αναξιόπιστο, πραγματικά βαρύτατοι χαρακτηρισμοί κατά του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.
Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας που προέβη σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς κατά του Στουρνάρα βλέπει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και δυστυχώς εν μέρει…αυτό είναι αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης