Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: Μονόδρομος η τήρηση όλων των συμφωνηθέντων με τους δανειστές

Στουρνάρας: Μονόδρομος  η τήρηση όλων των συμφωνηθέντων με τους δανειστές
O Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους αν θέλουμε να βγούμε στους αγορές
«Η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της είναι μονόδρομος για να βγει από το κάδρο της κρίσης», τονίζει σε δήλωση- παρέμβασή του στα «Παραπολιτικά» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους αν θέλουμε να βγούμε στους αγορές, ενώ απευθύνει μια κρίσιμη προτροπή στις τράπεζες να δοθεί έμφαση στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αξιοποίηση όλων των μέσων.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας   αναδεικνύει με παρέμβασή του τους κινδύνους που αναδύονται στη διεθνή σκηνή, μέσα στην αναταραχή της ιταλικής κρίσης που έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα που παραμένει «εύθραυστη»,  πρέπει να θωρακιστεί  για να μην παρασυρθεί στη δίνη των διεθνών αναταράξεων.
Ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι η ευλαβική τήρηση από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της είναι μονόδρομος για να βγει από το κάδρο της κρίσης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της, επισήμανση που αποκτά ειδική βαρύτητα μετά τα καρφιά από τον επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα των τραπεζών με φόντο τον απόλυτο αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από την «επίθεση» στις τραπεζικές μετοχές και την αναζήτηση «εχθρών» εντός και εκτός Ελλάδος, βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων και καλεί τα επιτελεία των τραπεζών να αντιμετωπίσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  οι τράπεζες προσανατολίζονται σε αλλαγή του μείγματος δράσεων, περιορίζοντας τις «εύκολες» διαγραφές, δρομολογώντας πωλήσεις δανείων και περισσότερους πλειστηριασμούς.
Για την οικονομία ο κ. Στουρνάρας στην παρέμβασή του αναφέρει ότι σύμφωνα με  όλες τις ενδείξεις έχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο ανόδου των επιτοκίων διεθνώς, εξηγώντας τις δύο αιτίες.
Σημειώνει ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό απ΄ ό,τι είχε υποτεθεί, για την Ελλάδα υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα στις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιταλία), η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υπολείπεται  της επενδυτικής βαθμίδας και τονίζει πως πρέπει να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική η οποία θα πρέπει να θωρακίσει τη χώρα μας έναντι των κινδύνων,  εφόσον πρωταρχικός μας στόχος είναι η πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμους όρους.
Ο κεντρικός τραπεζίτης λέει «όχι στην απόκλιση από τους  δημοσιονομικούς στόχους τώρα και στο μέλλον» και τονίζει την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας, συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και προσέλκυση επενδύσεων, να δοθεί έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και στην  αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου,  μεγάλη έμφαση στους κανόνες σωστής  εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων και μη εταιριών και τραπεζών.
Επίσης, υπογραμμίζει  την ανάγκη για έμφαση εκ μέρους των τραπεζών στην επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους, σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών, αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού και δυναμικού και του τριγώνου της γνώσης για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση του δυνητικού προϊόντος της χώρας μακροπρόθεσμα.  
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης