Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 0,5% για τον χρυσό, στα 1.222 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 1,4%

tags :
Πτώση 0,5% για τον χρυσό, στα 1.222 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 1,4%
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,5% ή 5,60 δολ. στα 1.222 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (12/10/2018) ο χρυσός, μία ημέρα αφότου ανήλθε σε υψηλά άνω των δύο μηνών, καθώς το sell off στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Μάλιστα, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 1,4% στο σύνολο της εβδομάδας.
Ωστόσο, η σημερινή άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών και τους έστρεψαν σε πιο ριψοκίνδυνα assets.
Περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό ασκούν και οι αυξημένες προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), παρά τα επικριτικά σχόλια του αμερικανού προέδρου, Donald Trump.
Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, δήλωσε σήμερα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον έως το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι -σύμφωνα με την εκτίμησή του- αυτό το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων κυμαίνεται μεταξύ του 2,75% και του 3,0%.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Evans σε συνέντευξή του στο «CNBC», μόλις επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, θα ήταν ώρα να «δούμε πώς τα πηγαίνει η οικονομία» και τότε «ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο από αυτό».
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,5% ή 5,60 δολ. στα 1.222 δολ. ανά ουγγιά, ενώ χθες είχε ανέλθει στα 1.227,60 δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου 2018, σύμφωνα με δεδομένα της FactSet.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 95,3 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,156 δολ.
Η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, ο χρυσός έχει απολέσει περισσότερο από το 13% της αξίας του, εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια κατά το τρέχον έτος, και οι επενδυτές αναμένουν μία ακόμα άνοδο μέχρι το τέλος του 2018.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ενδέχεται να περιορίσει την άνοδο του χρυσού, ενισχύοντας παράλληλα το δολάριο.
«Η βουτιά στις παγκόσμιες αγορές οδήγησε τον κόσμο να στραφεί στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο», αναφέρει ο Peter Fung της Wing Fung Precious Metals, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στην Ασία σήμερα είδαμε ορισμένες αποκομίσεις κερδών».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με τις τιμές να σπάνε την αντίσταση των 1.200 δολαρίων και να ξεπερνάνε επίσης τα 1.225 δολάρια, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η αγορά χρυσού είναι σε άνοδο».
Από την πλευρά της, ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του χρυσού εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch, η οποία εκτιμά ότι εντός του 2019 θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 1.350 δολάρια η ουγγιά.
Αιτία της ανόδου ότι θα υπάρξει ενίσχυση της αβεβαιότητας για την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία, κυρίως εξαιτίας της κλιμάκωσης των εμπορικών πολέμων.
«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ο ισχυρό δολάριο και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πιέζουν το μέταλλο.
Σε μακροχρόνιο ορίζοντα είμαστε βέβαια ότι το συνεχώς διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε ενίσχυση του χρυσού», τονίζεται σε ανάλυση της BofA.
Την αισιοδοξία της για τον χρυσό έχει τονίσει και η Goldman Sachs, με τους αναλυτές της να εκτιμούν ότι εντός του επόμενου 12μηνου η τιμή του θα φθάσει στα 1.325 δολάρια η ουγγιά, καθώς το αμερικανικό έλλειμμα προϋπολογισμού θα φθάσει στο ένα τρισ. δολάρια το 2019.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης