Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «πυραμίδα» της Folli Follie χτίστηκε μεταξύ 2001 και 2017 - Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μέτοχοι, ΕΚ και ανάδοχοι ομολόγων

Η «πυραμίδα» της Folli Follie χτίστηκε μεταξύ 2001 και 2017 - Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης μέτοχοι, ΕΚ και ανάδοχοι ομολόγων
Ο βασικός στόχος του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση δεν είναι μόνο να αποδοθούν οι ευθύνες για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο, αλλά να καθαρίσει συνολικά το σύστημα από την βρωμιά
Η πυραμίδα της Folli Follie δεν προέκυψε το 2017 αλλά χτίστηκε μεθοδικά μεταξύ 2001 και 2017 επί 16 χρόνια και οι εμπλεκόμενοι είτε εξαπατήθηκαν, είτε αγνοούσαν, είτε υπέθαλπαν άνομες πράξεις.
Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ο οποίος έχει αναλάβει την όλη υπόθεση της Folli Follie φαίνεται ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Με βάση το βούλευμα εξάγεται το βασικό στοιχείο ότι δεν είναι οικοδόμημα του 2017 η παραποίηση οικονομικών στοιχείων από την Folli Follie αλλά χτίστηκε η πυραμίδα μεταξύ 2001 με 2017.
Η έρευνα του εισαγγελέα έχει κινηθεί προς όλα τα μέτωπα έχουν σχηματοποιηθεί οι βασικές πυλώνες της έρευνας και η διαδικασία εξελίσσεται με την δέουσα προσοχή και ταχύτητα.
Ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχοντας μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά θέματα θα ερευνήσει

1)Τις ευθύνες της οικογένειας Κουτσολούτσιου ως διοίκησης και βασικών μετόχων καθώς προκύπτει ότι συστηματικά παραποιούσαν τα οικονομικά στοιχεία.
Ακόμη η οικογένεια Κουτσολούτσιου δεν έχει κληθεί από την δικαιοσύνη, πιθανότατα αυτό θα συμβεί εντός του Νοεμβρίου 2018.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε δέσμευση λογαριασμών με την συνδρομή εισαγγελέων στο εξωτερικό.

2)Θα ερευνήσει τις ευθύνες της Fosun ως μετόχου η οποία είχε και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie αλλά και το Fidelity.
Ο βασικός στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί πως αγόρασαν μετοχές της Folli Follie και πως ως βασικοί μέτοχοι δεν είχαν διερωτηθεί μια «κερδοφόρος εταιρία» γιατί δεν διανείμει μέρισμα.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ασκούν διοίκηση, οπότε έχει ευθύνη κάθε μέλος για τις αποφάσεις που λαμβάνονταν.

3)Η εισαγγελία θα ερευνήσει τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φαίνεται να είναι πολύ σημαντικές κυρίως για πλημμελείς ελέγχους.
Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Folli Follie η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε ευθύνη να διερευνήσει και τους παλαιότερους ισολογισμούς της εταιρίας;
Όταν είναι τόσο ασαφής η εικόνα των δραστηριοτήτων στην Ασία πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεχόταν να ενοποιηθεί η Ασία στον ενοποιημένο ισολογισμό της Folli Follie;
Φαίνεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κληθεί να δώσει πολλές εξηγήσεις για πολλά θέματα που άπτονται του ρόλου της.
Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει επιδώσει την μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία.

4)Θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες των αναδόχων στα ομολογιακά δάνεια τα οποία διαπραγματεύονται με τιμές χρεοκοπίας και αποδόσεις 520%.
Θα κληθούν UBS και Credit Suisse να δώσουν εξηγήσεις πως ανέλαβαν να αποτιμήσουν και να εκδώσουν ως ανάδοχοι τα δύο ομολογιακά της Folli Follie…όταν ένας ξένος οίκος όπως η QCM κατέφερε με μικρή έρευνα να αποκαλύψει μέρος του σκανδάλου.
Η ευθύνη των αναδόχων είναι μεγάλη καθώς δεν δικαιολογείται ένας διεθνής επενδυτικός οίκος να μην έχει πραγματοποιήσει αποτιμήσεις που θα διασφαλίζουν την ορθότητα των διαδικασιών.

5)Η έρευνα θα εστιαστεί στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε private equity fund τα οποία ενθάρρυναν τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.
Πως προέτρεπαν για αγορές την μετοχή της Folli Follie με ποια κριτήρια και με ποια μεθοδολογία.

6)Η έρευνα θα φθάσει και στις τράπεζες πως δάνεισαν μια εταιρία που όπως αποδεικνύεται είχε χτίσει μια πυραμίδα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού;
Οι τράπεζες πως χορήγησαν δάνεια και γιατί ετεροχρονισμένα ζήτησαν πρόσθετες εγγυήσεις;

7)Η έρευνα θα εστιαστεί και στους ορκωτούς ελεγκτές οι οποίοι φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες για το πώς συνέτασσαν τους ισολογισμούς της Folli Follie.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ορκωτός ελεγκτής της Folli Follie τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να δώσει πολύ πειστικές απαντήσεις για να δικαιολογήσει πως ξεγλίστρησε η πυραμίδα από τον έλεγχο του ορκωτού.

Ο βασικός στόχος του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση δεν είναι μόνο να αποδοθούν οι ευθύνες για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην νεότερη χρηματιστηριακή ιστορία.
Ο στόχος της δικαιοσύνης είναι να καθαρίσει συνολικά το σύστημα από την βρωμιά.
Το επιχείρημα που θα προβάλλουν ορισμένοι για να δικαιολογηθούν ότι εξαπατήθηκαν από την Folli Follie δεν θα θεωρηθεί ισχυρό νομικό επιχείρημα.
Η δικαιοσύνη με αφορμή την Folli Follie έχει αποφασίσει να προβεί σε μια εξυγιαντική κάθαρση των θεσμών που άπτονται του χρηματιστηρίου και παρακμάζουν.  
Η έκθεση της Alvarez and Marshal αποτελεί ένα από τα στοιχεία που μελετώνται, υπάρχουν πλέον πολλά στοιχεία που δείχνουν, που επιβεβαιώνουν με νομικούς όρους ότι η πυραμίδα της Folli Follie χτίστηκε επί 16 χρόνια, είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο.

Με βάση όλες τις ενδείξεις αρχές 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας της δικαιοσύνης και να καταλήξει η εισαγγελία σε πόρισμα όπου θα αποδοθούν και ευθύνες.
Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις, από την υπόθεση αυτή θα προκύψουν πολλοί…ένοχοι αλλά θα υπάρξουν και αθώοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης