Τραπεζικά νέα

Ιταλική κρίση και πτώση αγορών τρομάζουν τους επενδυτές - Δεν θα υποβαθμιστεί η Ιταλία σε junk bond, ενώ η ΕΚΤ απειλεί... με μνημόνιο

Ιταλική κρίση και πτώση αγορών τρομάζουν τους επενδυτές - Δεν θα υποβαθμιστεί η Ιταλία σε junk bond, ενώ η ΕΚΤ απειλεί... με μνημόνιο
Οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ παίζουν παιχνίδια εκβιασμών στην ιταλική κυβέρνηση η οποία έχει την εντυπωσιακή αποδοχή 64% των Ιταλών.
Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τρομάζει τις αγορές και τους επενδυτές έχει διαμορφωθεί που αποτελεί συνδυασμό της αύξησης των επιτοκίων από την FED, των δασμών και της κρίσης στην Ιταλία που κορυφώνεται.
Η Wall Street έχει δεχθεί ισχυρό σοκ δύο ημέρες απόρροια της ανόδου των επιτοκίων της FED αλλά και των παρενεργειών από την πολιτική των δασμών.
Μόνο τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις 10 και 11 Οκτωβρίου ο Dow Jones έχασε πάνω από 1300 μονάδες ή απώλειες άνω του 5,2%.
Εάν και δεν είναι βέβαιο ότι έχει ξεκινήσει με bear market, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές στην Wall καταγράφει συνεχή άνοδο για 10 σχεδόν χρόνια.
Το πλήρωμα του χρόνου μιας γενναίας διόρθωσης πλησιάζει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν να έρχεται επιθετικό sell off στις αγορές.
Όμως μέχρι τώρα οι αγορές κρατούν κυρίως για 2 λόγους
1)Οι εταιρίες στις ΗΠΑ μόνο το 2018 αναμένεται να προβούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών 1,2 τρισεκ. δολάρια η μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών στην ιστορία.
Τι σημαίνει επαναγορά;
Πλεονάζουσα ρευστότητα αλλά και ξεκάθαρη στήριξη των μετοχών επειδή τα έσοδα επιβραδύνονται.
2)Μεγάλα funds ανά τον κόσμο από το Νορβηγικό Norges Bank Asset Management έως την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζουν μετοχές στην Wall Street.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία περίοδο με την κρίση στις αναδυόμενες αγορές μετακινήθηκαν προς τις ΗΠΑ περίπου 180 δισεκ. δολάρια.
Όμως ενώ ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος βάλλει κατά της κεντρικής τράπεζας της FED για τα επιτόκια και οι δασμοί φαίνεται να έχουν επιδράσει αρνητικά στην πτώση των χρηματιστηρίων.
Όμως με την άνοδο των επιτοκίων της FED είναι αλήθεια ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν ήδη το 10ετές εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 3,6% και οι επενδυτές θα αρχίσουν να ρευστοποιούν θέσεις στα χρηματιστήρια.

Η μεγάλη κρίση στην Ιταλία κορυφώνεται και οι απειλές της ΕΚΤ 

Η Γερουσία στην Ιταλία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό 2019 στέλνοντας ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ιταλία θα επιμείνει στις βασικές παραμέτρους για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% που αποτελεί και την πέτρα του σκανδάλου.
Ωστόσο τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις της Ιταλίας
1)Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που εκπνέει στις 15 Οκτωβρίου
Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσεις ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου πρέπει να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι ειδικά στο έλλειμμα.
Μέχρι τώρα όμως η Ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει πίσω.
2)Οι απειλές των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Standard and Poor’s οι οποίοι έως τέλη Οκτωβρίου θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους για την Ιταλία.
Αν και είναι πιθανή η υποβάθμιση, ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα χάσει το investment grade δηλαδή την επενδυτική βαθμίδα, δεν θα υποβαθμιστεί σε junk bond
Εάν την χάσει τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ισχυρό σοκ εκροών από τα ομόλογα.
3)Η ΕΚΤ απειλεί την Ιταλία και τις τράπεζες.
Η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει την διάσωση της Ιταλίας αν η κυβέρνησή της ή οι τράπεζές της έχουν πρόβλημα εκτός εάν η ιταλική κυβέρνηση προσφύγει σε μνημόνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η στάση της ΕΚΤ ισοδυναμεί με εκβιασμό.
Είτε οι Ιταλοί συμφωνούν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές, είτε η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, παρέχοντας στους οργανισμούς αξιολόγησης ακόμη περισσότερα πυρομαχικά ώστε να υποβαθμίσουν την Ιταλία σε junk bond.
Με την στρατηγική αυτή προκλήθηκε η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα
Με βάση πηγές στην ΕΚΤ η Ιταλία θα μπορούσε να αποφύγει μια κρίση χρέους εάν η κυβέρνησή της αλλάξει, αλλά δεν πρέπει να υπολογίζει στην κεντρική τράπεζα για να δαμάσει τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα, εκτός εάν έχει συμφωνήσει σε ένα «πρόγραμμα» διάσωσης – δηλαδή μνημόνιο.
Οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των κανόνων θα έπλητταν την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την νομισματική ένωση.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί τα ιταλικά ομόλογα θα χάσουν την επενδυτική τους βαθμίδα και οι ιταλικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιταλικά ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής δηλαδή να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Θα χάσουν επίσης και την πρόσβαση στο QE.
Ορισμένες Ιταλικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να ζητήσουν ρευστότητα μέσω ELA από την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.
Βέβαια υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είναι πολύ ισχυρές κεφαλαιακά και με όρους ρευστότητας και δεν θα χρειαστούν να προσφύγουν στο ELA.
Η ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση χρήσης ELA θα μπορούσε να απαιτήσει μνημόνιο από την Ιταλία…με στόχο μεταξύ άλλων να αποτραπούν και οι εκροές καταθέσεων όπως και στην Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ παίζουν παιχνίδια εκβιασμών στην ιταλική κυβέρνηση η οποία έχει την εντυπωσιακή αποδοχή 64% των Ιταλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης