Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η Γερουσία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2019 – ΕΚΤ: Δεν θα σώσουμε τη χώρα εκτός εάν έχει... μνημόνιο - Στο 3,62% το 10ετές

Ιταλία: Η Γερουσία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό για το 2019 – ΕΚΤ: Δεν θα σώσουμε τη χώρα εκτός εάν έχει... μνημόνιο - Στο 3,62% το 10ετές
Εάν η Ιταλία χάσει την επενδυτική βαθμίδα θα αποκλειστεί και από το QE, προειδοποιούν πηγές της ΕΚΤ, μιλώντας στο Reuters
Η ιταλική Γερουσία έπραξε αυτό που ήταν αναμενόμενο, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, την ίδια ώρα που πηγές της ΕΚΤ ξεκαθαρίζουν ότι η Ιταλία κάνει λάθος ένα περιμένει ότι η ΕΚΤ θα τη σώσει όταν… ξεμείνει από ρευστότητα.
Πρόκειται για δύο ακόμη έντονα επεισόδια στο ιταλικό δράμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, με την κυβέρνηση της χώρας να αψηφά τόσο τις απειλές της Ευρωζώνης και των οίκων αξιολόγησης όσο και τις επιθέσεις των αγορών, που έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Σημειώνεται ότι η ιταλική Γερουσία ενέκρινε σήμερα (11/10) τους στόχους ελλείμματος, αψηφώντας τις αγορές και τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη που πίεζαν για αλλαγές.
Η σημερινή ψηφοφορία διασαφηνίζει τις προτάσεις που θα διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση.
Ωστόσο, το έγγραφο έχει ήδη επικριθεί ως μη ρεαλιστικό από το γραφείο προϋπολογισμού του ίδιου του ιταλικού κοινοβουλίου και από την Τράπεζα της Ιταλίας.
Η Γερουσία ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία -με 165 ψήφους υπέρ, 107 κατά και 5 αποχές- την αναβολή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για μετά το 2021.
Το εγκριθέν ψήφισμα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να «αναβάλει την επίτευξη ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού προκειμένου να μειώσει το χάσμα ανάπτυξης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στην Ευρωζώνη, και να βελτιώσει μεσομακροπρόθεσμα την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ».

Πηγές ΕΚΤ: Δεν θα σώσουμε την Ιταλία εκτός εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης

Εάν η ιταλική κυβέρνηση αναμένει στήριξη από τον Ιταλό διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, καλύτερα να το ξεχάσει, όπως τονίζουν στο Reuters κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται «πέντε κορυφαίες πηγές της ΕΚΤ», η ΕΚΤ δεν μπορεί να διασώσει την Ιταλία εάν είτε το δημόσιο είτε οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, εκτός εάν η Ρώμη δεχθεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης (bailout) από την Ευρωζώνη.
Η Ιταλία είδε το κόστος δανεισμού της στις χρηματοπιστωτικές αγορές να διογκώνεται από τότε που η νέα κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα τέλη του περασμένου μήνα, αψηφώντας τους κανόνες της ΕΕ και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα, εκτός εάν αυτό έχει ήδη συμφωνήσει για ένα «πρόγραμμα».
Οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης αυτών των κανόνων θα έβλαπτε την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την αποδοχή της νομισματικής ένωσης σε χώρες πιστωτές, όπως η Γερμανία, ανέφεραν οι πηγές.
«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η Ευρώπη και οι μηχανισμοί της δουλεύουν καλά και είναι ίδιοι για όλους», μία από τις πηγές στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μπαλί.
Εάν η Ιταλία εξασφάλισε τη διάσωση, η ΕΚΤ θα μπορούσε στη συνέχεια να αγοράσει τα ομόλογα της στην αγορά μέσω των αντίστοιχων προγραμμάτων που έχει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, παράλληλα, προειδοποίησαν ότι οι ιταλικές τράπεζες, με 375 δισεκατομμύρια ευρώ εγχώριου δημόσιου χρέους στον ισολογισμό τους, αποτελούν «αδύναμο και επικίνδυνο κρίκο» για την ιταλική οικονομία
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασίστηκαν σε αυτά τα κρατικά ομόλογα ως ασφάλεια για την εξασφάλιση μετρητών από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων δανείων αξίας περίπου 250 δισ. ευρώ.
Εάν η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, χάσει την πιστοληπτική της ικανότητα, τα ομόλογα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες θα γίνουν μη επιλέξιμα για τις τακτικές πράξεις δανεισμού από την ΕΚΤ, ενώ η χώρα θα «φύγει» και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον πιο ακριβό Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), κάτι το οποίο ισχύει για τις ελληνικές.
«Υπάρχουν ορισμένες ιταλικές τράπεζες που δεν χρειάζεται να προσφύγουν στον ELA», σπεύδει πάντως να τονίσει μία από τις πηγές της ΕΚΤ.

Συνεχείς αυξήσεις στο κόστος δανεισμού

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με αυξημένο επιτόκιο, εν αναμονή των λεπτομερειών του ιταλικού προϋπολογισμού που θα μπορούσαν να βάλουν Ρώμη και Βρυξέλλες σε τροχιά σύγκρουσης.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας διέθεσε ένα νέο 3ετές ομόλογο, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,51% -το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το ιταλικό δημόσιο άντλησε συνολικά 6,5 δισ. ευρώ από 3ετή, 7ετή και 30ετή ομόλογα.
Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται εκ νέου, διαμορφούμενη στο επίπεδο του 3,62%, ενώ το spread (σ.σ: η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές ομόλογο) φθάνει στις 310,5 μονάδες βάσης.



JP Morgan: Η Moody's σίγουρα θα υποβαθμίσει την Ιταλία, αλλά όχι σε επίπεδο junk

Είναι προφανές ότι ο οίκος αξιολόγησης θα υποβαθμίσει την ιταλική οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσει την αξιολόγηση του επενδυτικού της βαθμού.
Αυτό αναφέρει ο Nicholas Gartside, επικεφαλής επενδύσεων της JP Morgan, ο οποίος εκτιμά ότι δεν θα δούμε την ιταλική οικονομία σε επίπεδα junk, δηλαδή "σκουπίδια".
Ο ίδιος εκτιμά ότι το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, από 203 μ.β. σήμερα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Moody's πρόκειται να αναθεωρήσει κάποια στιγμή την βαθμολογία του κρατικού χρέους στην Ιταλία "στο τέλος αυτού του μήνα".
Ο S&P πρόκειται να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ιταλίας στις 26 Οκτωβρίου.

Καθησυχάζει ο Regling για την πρόσβαση της Ιταλίας στις αγορές - Moscovici: Δεν θέλουμε κρίση

Την ίδια στιγμή πάντως τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη δείχνουν μια διάθεση να μειωθεί η ένταση.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling υποστήριξε σε ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί της Ινδονησίας ότι δεν συντρέχει άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να απολέσει την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού ή να υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης σε επίπεδο κατώτερο αυτού που θεωρείται επένδυση, διότι η ιταλική οικονομία παραμένει ισχυρή.
Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν η Ιταλία έχανε την πρόσβασή της στις αγορές δανεισμού, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρώπη ο Regling ήταν σαφής αναφέροντας πως «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος η Ιταλία να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος να υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο της επένδυσης, είναι ακόμη δύο βαθμίδες πάνω από αυτό το επίπεδο».
Αλλά και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici υποστήριξε ότι κανείς δεν θέλει μια κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα μειωθεί το χρέος ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη.
«Θέλουμε να αποφύγουμε μια κρίση με την Ιταλία... αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να διασφαλίσουμε, απόλυτα, τη μείωση του ιταλικού χρέους και τη σταθερότητα στην ευρωζώνη» δήλωσε στο CNBC ο Moscovici, τονίζοντας ότι η Ιταλία είναι ένα λεπτό θέμα.

Lagarde: Όταν κάποιος αποφασίζει να παραμείνει στην ΕΕ, πρέπει και να τηρεί τους κανόνες της

Σαφές μήνυμα προς την Ιταλία για την τήρηση των κανόνων της ΕΕ έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας προωθεί την αύξηση των δαπανών και κατά συνέπεια την αύξηση του ελλείμματος.
Όπως επεσήμανε, η Ιταλία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες» όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.
«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», επέμεινε η Lagarde στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης