Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μέτριος ο αντίκτυπος στην ΕΕ από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Moody's: Μέτριος ο αντίκτυπος στην ΕΕ από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Μέτριος ο αντίκτυπος στην ΕΕ από τις διαφορές ΗΠΑ-Κίνας, σημειώνει η Moody's
Αν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εκτεθειμένες στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο συνολικός αντίκτυπος κρίνεται μέτριος, εκτιμά η Moody's Investors Service.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που κρίνονται πιο ευάλωτες σε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι εκείνες στον τομέα του εξοπλισμού μεταφορών, ηλεκτρικού και οπτικού εξοπλισμού, χημικών και μεταλλικών προϊόντων.
«Η αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επηρεάσει μέτρια τις εμπορικές ροές μεταξύ της Ευρώπης και των δύο μεγάλων εμπορικών εταίρων της.
Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες θα μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της διαταραχής του εμπορίου στις εταιρείες της ΕΕ», σημειώνεται στην έκθεση.
Οι εντάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε τρεις ευρείς τομείς: τις εμπορικές ροές, το επιχειρηματικό κλίμα και καταναλωτικό κλίμα, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, το εμπόριο με ΗΠΑ και Κίνα αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό μερίδιο του συνολικού εμπορίου.
Για τα εμπορεύματα, όπως η σόγια, οι παγκόσμιες εμπορικές ροές θα φτάσουν τελικά σε ισορροπία, ακολουθώντας υψηλότερα τιμολόγια.
Οι υψηλότεροι δασμοί που επιβάλλουν ΗΠΑ και Κίνα, πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα αλλαγές στις γραμμές εφοδιασμού και αύξηση του κόστους.
Οι εμπορικές ροές από άλλες περιοχές θα αντισταθμίσουν τις μειωμένες εμπορικές ροές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την ΕΕ.
«Το εμπόριο της ΕΕ με τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μόνο το 6,3% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της ΕΕ και το 4,2% του ΑΕΠ της περιοχής, ενώ το άμεσο εμπόριο με την Κίνα αντιπροσωπεύει το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της ΕΕ και το 4% του ΑΕΠ. (…)
Τη στιγμή , όμως, που οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου για να αντισταθμίσουν την αυξανόμενη αβεβαιότητα, οι εταιρείες ενδέχεται να καθυστερήσουν τις επενδύσεις και το κόστος αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης