Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Βρετανία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία στην Αρκτική

Strategic Culture Foundation: Βρετανία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία στην Αρκτική
Strategic Culture Foundation: Αλλαγή δεδομένων στην Αρκτική - Βρετανία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να σφυρηλατήσει ακόμη πιο πατριωτικό θάρρος προσπαθώντας και πάλι να απεικονίσει τη Ρωσία ως απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Ιούνιο του 2018 η εφημερίδα Sun τόνιζε σε δημοσίευμά της ότι «η Βρετανία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη RAF Typhoon στην Ισλανδία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα»
Σύμφωνα με ανάλυση του Strategic Culture Foundation η Βρετανία ανησυχεί  για την «ανάπτυξη της ρωσικής επιθετικότητας» και αποφάσισε στείλει 800 κομάντο σε νέα βάση στη Νορβηγία.
Το Λονδίνο ανησυχεί για τον «αυξημένο ρυθμό» της υποβρύχιας δραστηριότητας της Ρωσίας και η Βρετανία σχεδιάζει να εντείνει την παρουσία της στη Βαλτική προκειμένου «να προστατέψει τα συμφέροντά της».
Οι οκτώ χώρες με εδάφη βόρεια του Αρκτικού Κύκλου είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχουν νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή που είναι διπλάσια από την περιοχή των ΗΠΑ και του Καναδά σε συνδυασμό.
Αλλά η Βρετανία δεν έχει ούτε μία αξίωση στην Αρκτική.
Τα βρετανικά νησιά Shetland της Βρετανίας είναι 713 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου.
Γιατί λοιπόν το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι έχει «συμφέροντα» στην Αρκτική και ότι η περιοχή είναι «στην πίσω αυλή του»;
Πώς μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται τονίζει στην ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Το Αρκτικό Ινστιτούτο παρατήρησε, τον Φεβρουάριο του 2018, ότι η  νέα στρατηγική της Ρωσίας στην Αρκτική  επικεντρώνεται στην πρόληψη του λαθρεμπορίου, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αντί να εξισορροπεί τη στρατιωτική ισχύ με το ΝΑΤΟ.
Αυτές οι προτεραιότητες υποδηλώνουν ότι οι στόχοι της Ρωσίας για την ασφάλεια στην Αρκτική έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της Αρκτικής ως στρατηγικής βάσης πόρων.
Και η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτό που ενδιαφέρει τη Ρωσία.
Στις 28 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Δανίας πέρασε επιτυχώς μέσω της ρωσικής Αρκτικής σε ένα δοκιμαστικό ταξίδι που έδειξε ότι η τήξη θαλάσσιου πάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει μια νέα εμπορική διαδρομή από την Ευρώπη στην ανατολική Ασία.
Είναι προφανώς στο καλύτερο οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας να αναπτυχθεί η διαδρομή για εμπορική διαμετακόμιση.
Για να γίνει αυτό απαιτείται η αποφυγή συγκρούσεων στην περιοχή.
Τον Αύγουστο η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της Βρετανίας σε ανάλυσή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Αρκτική υπάρχει ένα αυξανόμενο επίπεδο στρατιωτικής δραστηριότητας.
Η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε ότι «σήμερα, η Δανία δεν βλέπει την ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική δέσμευση ή ενισχυμένο λειτουργικό ρόλο για το ΝΑΤΟ στην Αρκτική» και ο Σουηδός Πρέσβης δήλωσε ότι «η Σουηδική Αρκτική είναι ένα περιορισμένο μέρος της σουηδικής επικράτειας.
Είμαστε περισσότερο ένα έθνος της Βαλτικής Θάλασσας παρά ένα Αρκτικό έθνος.
Προφανώς, ολόκληρη η περιοχή γύρω από την Αρκτική, ιδίως η χερσόνησος Κολά, έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και
Είναι αυτός ο λόγος να το ονομάζετε στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής;
Τον Ιανουάριο, το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα είχε γνωστοποιήσει την στρατηγική της για την Αρκτική, δεσμευόμενη να συνεργαστεί στενότερα με τη Μόσχα, ειδικότερα για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου συνεργάτη της στην Αρκτική,  ενός «πολικού δρόμου του μεταξιού».
Τόσο το Κρεμλίνο όσο και το Πεκίνο δήλωσαν επανειλημμένα ότι οι φιλοδοξίες τους είναι κατά κύριο λόγο εμπορικές και περιβαλλοντικές και όχι στρατιωτικές.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απίθανο η Ρωσία και η Κίνα να θέλουν την Αρκτική να είναι μια επικερδής εμπορική διαδρομή, ενώ η Ρωσία επιθυμεί να συνεχίσει την εξερεύνηση για το πετρέλαιο , κοιτάσματα αερίου και ορυκτών, τα οποία είναι σημαντικά για την οικονομία της.
Η ανάπτυξη της Αρκτικής απαιτεί ειρήνη και σταθερότητα.
Θα ήταν αδύνατο να αποκομίσουμε τα οφέλη της νέας θαλάσσιας διαδρομής και ενδεχομένως τεράστιου ενεργειακού και ανόργανου πλούτου αν υπήρχε σύγκρουση στο Βορρά. Είναι προφανές ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ρωσίας και της Κίνας να υπάρχει ηρεμία και όχι στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αλλά ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει στρατιωτική συσσώρευση από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αρκτική.
Το ΝΑΤΟ βρίσκει πάντα δικαιολογίες για να επιδοθεί σε στρατιωτική δράση (όπως το εννιάμηνο στην blitz που κατέστρεψε τη Λιβύη) και έχει ανακοινώσει ότι θα διεξάγει την τρίτη συντονισμένη άσκηση Trident Junction τον Νοέμβριο του 2018, την οποία το ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρει ότι θα είναι «από τις μεγαλύτερες που έχουν λάβει χώρα με τη συμμετοχή 40.000 ναυτών,  120 αεροσκάφη και 70 πλοία στη Νορβηγία».
Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο στην Αρκτική και αντιμετωπίζει σκόπιμα τη Ρωσία διεξάγοντας ελιγμούς όλο και πιο κοντά στα σύνορά της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης