Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 1,4% στα 1.188,60 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας ο χρυσός - Πτώση 1,4% στα 1.188,60 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 1,4% έκλεισε ο χρυσός, δεχόμενο πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου και τις ανησυχίες για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα (8/10/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας, δεχόμενο πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις που δέχτηκε το ευρώ λόγω της έντονης αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία, με την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες να έχει ωθήσει σε υψηλά 4,5 ετών την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας.
Η κλιμάκωση της κόντρας Ιταλίας - ΕΕ ανησυχεί τους επενδυτές, με την ιταλική κυβέρνηση να προειδοποιεί για οικονομικό Αρμαγεδδώνα σε περίπτωση που απορριφθεί ο προϋπολογισμός του 2019 από την Κομισιόν.
Το ευρώ ήταν μέχρι στιγμής ανθεκτικό στις κινήσεις των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, ο συνδυασμός των απωλειών στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως και της διεύρυνσης των spreads ανάμεσα στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών, ωθεί τους επενδυτές σε πώληση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησαν και οι ανησυχίες για την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 3,2% και να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, στον απόηχο ορισμένων ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Σήμερα, η αγορά των αμερικανικών ομολόγων παραμένει κλειστή, λόγω της αργίας της Ημέρας του Κολόμβου.
Εξάλλου, τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία αυξάνουν τις προσδοκίες και για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση στον χρυσό.
Η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της Fed ψήφισε στις 26 Σεπτεμβρίου να αυξήσει τα επιτόκια για όγδοη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ βάσει των προβλέψεων που δημοσίευσε, οι σταδιακές αυξήσεις αναμένεται να παραμείνουν κατάλληλες μέχρι το 2020.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,4% ή 17 δολ. στα 1.188,60 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Σεπτεμβρίου 2018.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,149 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 95,8 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο χρυσός είχε ενισχυθεί συνολικά κατά 0,8%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης