Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο «μενού» της βρετανικής πρεσβείας το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα

Στο «μενού» της βρετανικής πρεσβείας το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα
Πόσα εκατομμύρια χάνονται και ποιοι εμποδίζουν τη λύση;
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι τεχνικές λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου στην εγχώρια αγορά ήταν το θέμα συζήτησης που διοργάνωση η βρετανική πρεσβεία παρουσία της πρέσβειρας Kate Smith η οποία απεύθυνε χαιρετισμό, και αναφέρθηκε στη σημασία πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων για τα έσοδα του κράτους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο κ. Πέτρος Αλληλόμης εκπρόσωπος του  γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και είναι θετικό ότι στην εκδήλωση συμμετέχει το σύνολο της αγοράς.
Η συζήτηση στη συνέχεια ανέδειξε ότι η μοριακή ιχνηθέτηση όλων των καυσίμων που διακινούνται στην ελληνική αγορά θα μπορεί να αντιμετωπίσει κατά 100% το λαθρεμπόριο καυσίμων.  
Η εταιρεία Authentix και διοργανώτρια της εκδήλωσης συνεργάζεται με 12 κράτη και προσφέρει υπηρεσίες και σε άλλες κατηγορίες εμπορευμάτων όπως είναι τα καπνικά, τα φάρμακα και τα ποτά.
Η μοριακή ιχνηθέτηση έχει σημαντικά αποτελέσματα από τις χώρες που το υιοθέτησαν.
Ανάμεσα τους είναι και η Σερβία η οποία από την εφαρμογή του μέτρου σημείωσε αύξηση των κρατικών εσόδων έως 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η συζήτηση και οι παρεμβάσεις στελεχών της αγοράς ανέδειξε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα μας κοστίζει 600 εκατ ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις ενώ κάποιοι ανέβαζαν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων  ακόμη και στο 1 δισ. ευρώ.
Η παρέμβαση πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ κ. Θεόδωρου Φλωράτου αποκάλυψε ότι η υπόθεση ιχνηθέτησης των καυσίμων έχει ξεκινήσει από το 2012 και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί παρότι είχαν προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.  
Ο κ. Φλωράτος αποκάλυψε ότι η υπόθεση στην ουσία σταμάτησε στο Γενικό Χημείο του Κράτους το οποίο ζητούσε από την εταιρεία Authentix να παραδώσει τον κωδικό της μοριακής ιχνηθέτησης με αποτέλεσμα η εταιρεία να αρνηθεί καθώς   διατυπώθηκε η άποψη ότι θα χάνονταν ο έλεγχος.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν ποιοι εμποδίζουν την εφαρμογή του μέτρου και στάθηκαν στην αναγκαιότητα υλοποίησής του διότι θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του κράτους και στη δημιουργία νέων θέσεων  εργασίας  εξειδικευμένου προσωπικού  από 500 έως 1000 άτομα.  
Ο κ. Γιάννης Μιχόπουλος  της Authentix υποστήριξε ότι κόστος είναι σχετικά χαμηλό και μεταφράζεται στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο ανά λίτρο καυσίμου.
Πάντως στις ΗΠΑ που έχει εφαρμοσθεί η απόδοση της επένδυσης ξεπέρασε το 750%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εγκατάσταση μοριακού ιχνηθέτη είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.  
Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπερασθεί τα τεχνικά εμπόδια και θα εισέλθει στη φάση του διαγωνισμού και επιλογής της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο υλοποίησης.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης