Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σπύρος Γκούμας (SQLearn): «Η εκπαίδευση των τραπεζικών στελεχών μέσω e-learning είναι άμεση, αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική»

tags :
Σπύρος Γκούμας (SQLearn): «Η εκπαίδευση των τραπεζικών στελεχών μέσω e-learning είναι άμεση, αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική»
«Όσο ο κόσμος μας γίνεται περισσότερο ‘‘κανονιστικός’’ το e-learning θα είναι όλο και πιο αναγκαίο»
Έντονο ενδιαφέρον για την χρήση του e – learning στην εκπαίδευση των στελεχών τους επιδεικνύουν πλέον τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς έχει αποδειχθεί πως η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι μόνο περισσότερο αποτελεσματική σε σχέση με τον κλασικό τρόπο εκμάθησης, αλλά ταυτόχρονα και πολύ πιο οικονομική.
Με δεδομένο, μάλιστα, πως από τον Μάρτιο του 2019 τίθεται σε ισχύ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις τράπεζες και τους πιστωτικούς φορείς σχετικά με την πιστοποίηση των υπαλλήλων τους στην Ενυπόθηκη (Στεγαστική) Πίστη, το e – learning αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Η εταιρεία πληροφορικής SQLearn ανέπτυξε ένα ειδικό πρόγραμμα e – learning για τη Ενυπόθηκη Πίστη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Με αφορμή τη σχετική οδηγία της ΕΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας SQLearn, κ. Σπύρος Γκούμας, σε συνέντευξή του στο Banking News, δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει γενικότερα η SQLearn στον τραπεζικό τομέα.

• Ποια είναι η χρήση του e-learning στις τράπεζες;
«Οι τράπεζες έχουν ένα πλάνο ετήσιων εκπαιδεύσεων του προσωπικού τους σε θέματα θεσμικά (απορρέουν από τις υποχρεώσεις που έχουν προς τους εποπτεύοντες φορείς), προϊοντικά και εσωτερικών διαδικασιών.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η ανάγκη για συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπαλλήλων τους σε έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων. Γίνεται κατανοητό ότι για την υλοποίηση των εκπαιδεύσεων αυτών θα χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή εκπαίδευση στην τάξη ή το e-learning.
Με την επιλογή του e-learning ως μεθόδου εκπαίδευσης, οι τράπεζες επιτυγχάνουν αμεσότητα στην εκπαίδευση, αφού μπορούν να εκπαιδεύσουν ταυτόχρονα χιλιάδες υπαλλήλους, καλύτερη οργάνωση της εκπαίδευσης, αφού τα στοιχεία των εκπαιδεύσεων όπως πιστοποιητικά κ.λπ. καταχωρούνται αυτόματα, ποιοτικότερη εκπαίδευση, αφού όλοι εκπαιδεύονται με το ίδιο υλικό και αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο, και τελικά σοβαρή μείωση του κόστους που στις εποχές μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας».

• Τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει η SQLearn σε μία τράπεζα;
«Η SQLearn παρέχει ουσιαστικά τρεις βασικές υπηρεσίες στις τράπεζες. Πρώτα απ’ όλα ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της εκπαίδευσης, που ενσωματώνει με απλό και εύχρηστο τρόπο όλες τις εκπαιδεύσεις που έγιναν ή πρέπει να γίνουν, ανεξαρτήτως τρόπου ή μέσου, για όλο το προσωπικό.
Έτσι υπάρχει πάντα η πλήρης εικόνα για το τι ολοκληρώθηκε, τι εκκρεμεί, ποια είναι τα deadlines κ.λπ., και η διαχείριση της εκπαίδευσης προσωπικού γίνεται πιο εύκολα από ποτέ.
Η δεύτερη υπηρεσία μας είναι τα έτοιμα μαθήματα, όπως είναι και η Ενυπόθηκη Πίστη, που μπορούν να πάρουν από την ψηφιακή βιβλιοθήκη μας.
Η τρίτη έγκειται στο ότι φτιάχνουμε ειδικά μαθήματα προσαρμοσμένα στις εκπαιδευτικές ανάγκες της κάθε τράπεζας.
Δημιουργούμε δηλαδή περιεχόμενο με βάση το υλικό που μας δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο σε εσωτερικές τους διαδικασίες και εκπαιδεύσεις σε νέα προϊόντα ή υπηρεσίες τους.
Όμως, η SQLearn παρέχει υπηρεσίες στις τράπεζες και για θέματα που δεν είναι… αμιγώς τραπεζικά!
Για παράδειγμα, τους δίνουμε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που απασχολούν, με ψηφιακά μαθήματα που δημιουργούμε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, πιστοποιημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επίσης τους παρέχουμε εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες».

• Πώς ακριβώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ενυπόθηκης Πίστης και γενικότερα στην επέκταση του τομέα της τραπεζικής πίστης το e-learning;
«Το μάθημα e-learning της Ενυπόθηκης Πίστης προέκυψε ουσιαστικά από την οδηγία 2014/17/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την οποία οι τράπεζες και οι πιστωτικοί φορείς θα πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικά από τον Μάρτιο 2019, πιστοποιώντας σχετικά τα αρμόδια στελέχη τους.
Συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και συγκεκριμένα με το ΕΠΕΦΑ (Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών) που μας παρείχε το υλικό, και δημιουργήσαμε το ηλεκτρονικό μάθημα της Ενυπόθηκης Πίστης.
Η SQLearn έχει ενσωματώσει σ’ αυτό όλα εκείνα τα στοιχεία της θεωρίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων που κάνουν τα μαθήματα μας ξεχωριστά, αλλά και πλήρως ολοκληρωμένα, φτάνοντας στο τέλος και στη βεβαίωση παρακολούθησης που πιστοποιεί ότι πια κάποιος έχει εκπαιδευτεί σε αυτή την οδηγία».

• Γιατί θα πρέπει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να αποκτήσει το συγκεκριμένο μάθημα e-learning;
«Επειδή όπως σας είπα είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση των στελεχών των τραπεζών και των πιστωτικών φορέων που ασχολούνται με θέματα στεγαστικής πίστης.
Επομένως, μία τράπεζα για παράδειγμα που οφείλει να είναι συμβατή με την οδηγία, πρέπει να προμηθευτεί το μάθημα.
Γιατί να μην το δημιουργήσει μόνη της ή να μην το παρέχει στο προσωπικό της με διά ζώσης εκπαίδευση;
Μα γιατί κάτι τέτοιο θα της στοιχίσει πολύ περισσότερο, ενώ αυτήν τη στιγμή υπάρχει έτοιμη οικονομική λύση που προσφέρει άμεση πιστοποίηση, εύκολα και αποτελεσματικά: το μάθημα e-learning».

• Μέχρι στιγμής θεωρείτε ότι το πρόγραμμα έχει την αναμενόμενη αποδοχή;
«Η επικοινωνία που έχουμε ήδη κάνει με τις τράπεζες είναι θετική και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Ευελπιστώ ότι θα εξετάσουν τη λύση του e-learning και σ’ αυτό το κομμάτι και θα δουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλέξουν το μάθημα που ανέπτυξε η SQLearn σε συνεργασία με το ΕΠΕΦΑ.
Μην ξεχνάμε ότι ως τον Μάρτιο 2019 θα πρέπει να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους, δηλαδή χιλιάδες ανθρώπους».

• Είναι το e- learning αποτελεσματικότερο από ένα κλασσικό μάθημα στην τάξη;
«Φυσικά και είναι, και μάλιστα για πολλούς λόγους.
Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο που πάει σε μία τάξη στις 5μ.μ. για να εκπαιδευτεί, ενώ έχει ήδη εργαστεί ένα 8ωρο. Προφανώς και δεν θα είναι αποδοτικός.
Αντίθετα, δώστε του πρόσβαση με έναν κωδικό σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να παρακολουθήσει το μάθημα όποια στιγμή θέλει και από όπου θέλει.
Όταν μιλάμε για εκπαίδευση ενηλίκων, πρέπει να λέμε πράγματα to the point, χρήσιμα και πρακτικά για την καθημερινή εργασία τους, και με έναν τρόπο ελκυστικό, σαφή και κατανοητό».

• Ποια είναι η συμβολή της SQLearn στη βιομηχανία του e-learning;
«Η SQLearn διαμορφώνει τις προδιαγραφές για την αγορά του e-learning στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, καθώς είναι η μοναδική εταιρεία αποκλειστικά εξειδικευμένη στο αντικείμενο με αυτόν τον τρόπο.
Στους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε με το e-learning, δηλαδή στον χρηματοοικονομικό, στη ναυτιλία και σε άλλους μεγάλους οργανισμούς με πολυάριθμο προσωπικό από διάφορους τομείς, έχουμε φτιάξει δικές μας κατηγορίες μαθημάτων με τις αντίστοιχες ορολογίες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρχαν».

• Θεωρείτε ότι υπάρχει διείσδυση του e-learning στην ελληνική πραγματικότητα κι αν όχι που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
«Το e-learning στην Ελλάδα δεν είναι πολύ μακρύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Απλώς υπάρχει μία διαφοροποίηση μεταξύ των κλάδων. Δηλαδή στη ναυτιλία για παράδειγμα δεν υπάρχει εταιρεία που να μην χρησιμοποιεί συστήματα e-learning. Στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές αντίστοιχα.
Πολλές μεγάλες εταιρείες, ελληνικές ή πολυεθνικές, χρησιμοποιούν επίσης e-learning.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι όσο ο κόσμος μας γίνεται περισσότερο «κανονιστικός» και όλο και περισσότερα ζητήματα ρυθμίζονται θεσμικά με κανόνες, οδηγίες κ.λπ., το e-learning θα είναι όλο και πιο αναγκαίο, πιο απαραίτητο.
Όσο θα αυξάνεται η ανάγκη για εκπαίδευση σε μεγάλη κλίμακα και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο το e-learning θα ανεβαίνει.
Γιατί είναι ο οικονομικότερος, ο αποτελεσματικότερος και πιο άμεσος τρόπος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης