Τραπεζικά νέα

Πως έγινε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 234 δισεκ. δολ. στην Danske Bank Εσθονίας;

tags :
Πως έγινε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 234 δισεκ. δολ. στην Danske Bank Εσθονίας;
Σε ανάλυση το Forbes και το Golem XIV αναλύουν πως η Danske Bank Εσθονίας κατάφερε να ξεπλύνει συνολικά 234 δισεκ. δολάρια τα οποία ήταν ρωσικά κεφάλαια. 
Πως έγινε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 234 δισεκ. δολαρίων στην Danske Bank;
Σε ανάλυση το Forbes και το Golem XIV αναλύουν πως η Danske Bank Εσθονίας κατάφερε να ξεπλύνει συνολικά 234 δισεκ. δολάρια τα οποία ήταν ρωσικά κεφάλαια μεταξύ 2007 και 2015.  
Η Danske Bank με έδρα την Δανία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα εσχάτως λόγω του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η μετοχή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.
Η Credit Suisse υποβάθμισε την μετοχή της Danske Bank σε «ουδέτερη» και μείωσηε την τιμή στόχο σε 199 δανικές κορώνες από 244 κορώνες.

Η Danske Bank Εσθονίας δεν μπορούσε να διακινήσει μόνη της τέτοιας κλίμακας κεφάλαια.
 Πολλά από τα χρήματα καταβλήθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό χρειαζόταν βοήθεια από άλλες τράπεζες που είχαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα διακανονισμού της Federal Reserve της FED της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Μεγάλες τράπεζες, με άλλα λόγια.
Ποιες είναι αυτές οι τράπεζες;
J P Morgan, η Bank of America και η Deutsche Bank πραγματοποίησαν όλες τις μεταφορές κεφαλαίων σε δολάρια εξ ονόματος των μη κατοίκων πελατών της θυγατρικής της Danske Bank στην Εσθονία.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το υποκατάστημα της Citigroup στη Μόσχα μπορεί να έχει συμμετάσχει σε κάποιες συναλλαγές με την Danske Bank Εσθονίας.
Η Bank of America, η Deutsche Bank και η JP Morgan μετέφεραν τα κεφάλαια της Danske και σε λογαριασμούς σε δολάρια προς τρίτους όπως προκύπτει στην σελίδα 19 της εσωτερικής έρευνας της Danske).
Αλλά αυτό είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας.
Πως μετέφερε τα χρήματα στην εσθονική θυγατρική της Danske Bank;
Οι λογαριασμοί μέσω των οποίων ξεπλύθηκαν τα χρήματα είναι λογαριασμοί μη κατοίκων της Εσθονίας.
Μη κάτοικος σημαίνει απλώς ότι οι άνθρωποι ή οι οντότητες που κατέχουν τους λογαριασμούς δεν ζουν στην Εσθονία.
Πώς λοιπόν οι μη μόνιμοι κάτοικοι κατέθεσαν τα χρήματά τους στο κατάστημα της Danske στην Εσθονία;
Είτε μετέφεραν σε βαλίτσες με φυσικό τρόπο τα 234 δισεκ. δολάρια μετατρέποντας τα σε τοπικό νόμισμα
είτε έπρεπε να κατατεθούν ηλεκτρονικά.
Εάν οι καταθέσεις έγιναν ηλεκτρονικά τότε εμπλέκονται και άλλες τράπεζες.
Υπάρχουν λοιπόν περισσότερες τράπεζες από ότι μόνο οι 4 οι οποίες είχαν και ίσως εξακολουθούν να έχουν σχέσεις με τη Danske bank.
Η έννοια ανταποκρίτρια τράπεζα σημαίνει η τράπεζα με την οποία έχουν κάποια σχέση με συναλλαγές.
Η JPMorgan ήταν ανταποκρίτρια τράπεζα της Danske στις ΗΠΑ.
Συχνά μια μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα, η οποία διαθέτει άδεια σε πολλές χώρες, παρέχοντας υπηρεσίες σε μια μικρότερη περιφερειακή ή τοπική τράπεζα.
Οι λίστες των ανταποκριτριών τραπεζών της Danske δείχνουν 16 χώρες: Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία, Λευκορωσία, Καναδάς, Ελβετία, Τσεχία, Ευρώπη, Μεγάλη Βρετανία, Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ
Τα κεφάλαια που πέρασαν μέσω της Danske Bank μπορεί να προέρχεται από την Τσεχία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και ίσως την Πολωνία.
Στην Τσεχία η ανταποκρίτρια τράπεζα της Danske είναι η Obchodni Bank.
Είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Τσεχία, αλλά ανήκει κατά πλειοψηφία στην KBC Bank, μέρος του KBC Banking and Insurance Group που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης και είναι βελγικός.
Ίσως λοιπόν να ανησυχούν οι βελγικές αρχές;
Στη Λευκορωσία η ανταποκρίτρια τράπεζα είναι η Priorbank JSC. Πρόκειται για μια τράπεζα με 1,5 δισεκ. ενεργητικό και 760 χιλ.  πελάτες.
Στην πραγματικότητα το 87,74% ανήκει στην Raiffeisen Bank της Αυστρίας.
Η Raiffeisen είχε εμπλακεί και στο παρελθόν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως την περίπτωση Magnitsky, αλλά και το περίφημο σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κιργιζία.
Τα μεγαλύτερα ποσά πέρασαν από την Citigroup στη Νέα Υόρκη, το Standard Chartered του Ηνωμένου Βασιλείου και το Raiffeisen Zentralbank της Αυστρίας.
Στην Πολωνία η Danske έχει το δικό της τραπεζικό δίκτυο.
Στη Ρωσία, όπου υποτίθεται ότι προέρχονταν τα περισσότερα από τα βρώμικα χρήματα, η ανταποκρίτρια τράπεζα της Danske είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
Η Danske έχει τη δική της παρουσία στη Ρωσία.
Έτσι θα μπορούσε να μεταφέρει τα βρώμικα χρήματα απευθείας στη δική της ρωσική θυγατρική και εν συνεχεία να μεταφερθούν στην Εσθονία.
Θα ήταν πολύ δύσκολο να έχει εμπλακεί η Danske Bank Ρωσίας.
Πως γίνεται η μεταφορά τόσο μεγάλων καταθέσεων μέσω λογαριασμών;
Χρησιμοποιούνται πλαστές πωλήσεις μέσω διαδικτύου και η διαδικασία αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μέθοδος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μια πρόσφατη εκτίμηση είναι ότι 200 δισεκ. δολάρια το χρόνο ξεπλένονται από τέτοιες συναλλαγές μόνο στις ΗΠΑ.
Η Danske bank έχει και άλλη λίστα συνεργαζομένων τραπεζών. Συνεργάζεται, με την Alfa Bank και την Zao Unicredit Bank.
Η Alfa είναι περίεργη.
Από τη μία πλευρά, το Global Finance Magazine έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως Καλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας. Από την άλλη είχε μια στρατηγική συμμαχία με τη GazProm.
 Η Αμερική βλέπει τη Gazprom ως εχθρό.
Η Alfa βρισκόταν επίσης στο επίκεντρο στις υποθέσεις του Trump με την Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η ολλανδική θυγατρική της Alfa Bank, η Amsterdam Trade Bank, δέχθηκε έρευνα για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Zao Unicredit Bank αποτελεί μέρος της ιταλικής τράπεζας Unicredit.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι η Zao ήταν μέρος της Bank Austria. Μετονομάστηκε όταν η Unicredit αγόρασε την αυστριακή τράπεζα. Η UniCredit εξακολουθεί να κατέχει την Bank Austria, είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Αυστρία.
Η Danske έχει επίσης συνεργαζόμενες τράπεζες στη Σερβία.
Η μια είναι η Erste Bank AD Novi Sud, η οποία είναι μέλος της Erste bank - η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αυστρία.
Η άλλη είναι η Raiffeisen Bank Ad Beograd.
Η Banc Intesa AD Beograd είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Σερβία και ανήκει κατά 93% από την Intesa Sanpaolo.
O κατάλογος των συνεργαζομένων τραπεζών είναι μεγάλος για την Danske bank ακόμη αναζητείται η διαδρομή των κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης