Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Der Standard: Τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Der Standard: Τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο
Oι ελληνικές τράπεζες επιβαρυμένες με τα «κόκκινα» δάνεια μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης, αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα
Για τραπεζική κρίση, που ενέσκηψε στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες μετά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».
Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρυμένες με «κόκκινα» δάνεια μπορούν να ελπίζουν μόνο σε ένα κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης.
Τα εν λόγω δάνεια, προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα, θα μπορούσαν να ανατεθούν σε έναν φορέα ειδικού σκοπού.
Με τον τρόπο αυτό, οι ισολογισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
«Υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο», παραδέχθηκε ανώτερος τραπεζίτης.
«Το σχέδιο έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές αρχές και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, επισημαίνει η «Der Standard»,δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές, εάν η ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού θα ανάψει το πράσινο φως ή θα το θεωρήσει ως απαγορευμένη κρατική ενίσχυση.
Μέχρι τα μέσα του 2018, τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 88,6 δισ. ευρώ.
Πρόκειται, συνεχίζει για το 47,6% του συνολικού ποσού των δανείων.
Τα δάνεια θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, όταν η αποπληρωμή τους από τον οφειλέτη τίθεται εν αμφιβόλω.
Το υψηλό επίπεδο ανεργίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί δανειολήπτες να μην μπορούν  πλέον να αποπληρώνουν τις οφειλές τους στις τράπεζες και το γεγονός αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Εάν οι τράπεζες δεν λαμβάνουν τα δάνεια, που χορήγησαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με προβληματικές καταστάσεις, σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα.
Οι επενδυτές προχώρησαν μαζικά σε πωλήσεις μετοχών ελληνικών τραπεζών την Τετάρτη (3/10/2018).
Η μετοχή της Πειραιώς σχεδόν κατέρρευσε με απώλειες 30% ενώ υπό πίεση βρέθηκαν οι αντίστοιχες της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τα σχέδια για ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ενώ και κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, πως η Αθήνα δεν εξετάζει άμεσα τέτοιες λύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δισεκατομμύρια σε δάνεια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε αντάλλαγμα έπρεπε να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα διάσωσης», υπενθυμίζει η «Der Standard»,
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε stress tests για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες με βασικό σενάριο αυτό μίας πιθανής νέας ύφεσης τη διετία 2018 -2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια ακόμη και σε κατάσταση κρίσης, καταλήγει το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης