Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για την Ιαπωνία εν μέσω εμπορικών εντάσεων

ΔΝΤ: Αυξημένοι οι κίνδυνοι για την Ιαπωνία εν μέσω εμπορικών εντάσεων
Δεν υπάρχει ποτέ περίοδος που να μην είναι επικίνδυνη, προειδοποίησε η Christine Lagarde
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους, λόγων των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της προγραμματισμένης αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων, προειδοποίησε σήμερα (4/10/2018) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως επισημαίνει στην έκθεση του άρθρου 4 το ΔΝΤ, η αστάθεια στην ιδιωτική κατανάλωση -ως αποτέλεσμα της επικείμενης αύξησης του φόρου από το επόμενο έτος- θα μπορούσε να μειώσει τη δυναμική της ανάπτυξης, ενώ η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα το γιεν, να πλήξουν τις χρηματιστηριακές αγορές και να αναζωπυρώσουν αποπληθωριστικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μία ευνοϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) θα πρέπει να διατηρήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο για τα επιτόκιά της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία της πολιτικής, ώστε να αποφευχθεί μια επαναλαμβανόμενη σπέκουλα για μια ομαλοποίηση νωρίτερα από την αναμενόμενη.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο, ενώ τα χαμηλά επιτόκια επιδεινώνουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιαπωνίας.
«Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και οι επακόλουθε πιέσεις στην αγορά ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις ανάδρασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην πραγματική οικονομία», πρόσθεσε το Ταμείο.
Σε συνέντευξη Τύπου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της BoJ τον Ιούλιο να καταστήσει τη νομισματική πολιτική βιώσιμη, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις και υιοθετώντας κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια.
Ερωτηθείσα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της προγραμματισμένης αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων, η Lagarde κάλεσε το Τόκιο να προχωρήσει με την αύξηση στο 10%, όπως έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2019, και να τον φέρει σταδιακά στο 15%, ώστε να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας.
«Δεν υπάρχει ποτέ περίοδος που να μην είναι επικίνδυνη.
Υπάρχει πάντα κάποιος κίνδυνος.
Σαφώς, η ιαπωνική οικονομία βρίσκεται σε μια συγκυρία όπου η ανάπτυξη είναι ισχυρή», δήλωσε η Lagarde.
«Έχουμε διαβεβαιώσει ότι ο φόρος επί της κατανάλωσης είναι απαραίτητος για να αυξηθούν τα έσοδα της Ιαπωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να διαχειριστεί την υγειονομική περίθαλψη, να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση και να διαθέσει ορισμένα από τα έσοδα για τη μείωση του χρέους», πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η Lagarde ζήτησε, παράλληλα, «μέτρα άμβλυνσης» για να μετριαστεί το αναμενόμενο πλήγμα από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων, δεδομένου ότι η αύξηση του 2014 σε 8% από 5% είχε πυροδοτήσει κάμψη.
Η Lagarde προειδοποίησε ακόμη ότι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας βρίσκεται «στα όριά της», αφήνοντας στη χώρα ελάχιστα περιθώρια να απαντήσει σε ξαφνικές οικονομικές κρίσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, η Ιαπωνία εξακολουθεί να μην έχει θέσει το δημόσιο χρέος της σε μια βιώσιμη πορεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης