Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Η έκδοση ομολόγου συναρτάται με τις συνθήκες των αγορών - Μεγάλου: Η τράπεζα είναι σε συνεννόηση με τον SSM

Πειραιώς: Η έκδοση ομολόγου συναρτάται με τις συνθήκες των αγορών - Μεγάλου: Η τράπεζα είναι σε συνεννόηση με τον SSM
Η Πειραιώς παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων
Σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον τύπο, η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα ήδη από τον Μάιο 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018 που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το σχέδιο απαρτίζεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί.
H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου 2018.
Παράλληλα, η Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων  της Τράπεζας.
Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της βάση, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά της αποθέματα για το μέλλον.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο επισημαίνεται ότι, κατά το προηγούμενο έτος, η Τράπεζα εφάρμοσε σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς διοίκησης, εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και λειτουργιών ελέγχου.
Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού, ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα €5δισ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Χ. Μεγάλου: Όταν θα ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας η Πειραιώς θα αντλήσει κεφάλαια - Η τράπεζα είναι σε συνεννόηση με τον SSM

H Τράπεζα Πειραιώς θα αντλήσει κεφάλαια όταν θα ανοίξει «παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου στο πρακτορείο Reuters, τονίζοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον SSM.
«Η Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές, ώστε να εντοπίσει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την έκδοση ομολόγου», ανέφερε ο Χ. Μεγάλου.
Όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, η Πειραιώς εκπονεί ήδη το σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως έχει ήδη παρουσιαστεί στις αγορές από τα μέσα του 2018.
«Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές (SSM) και παρακολουθεί τις αγορές, ώστε να εντοπίσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την έκδοση ενός μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance), με βάση το πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.
Ο Χρήστος Μεγάλου προσπαθεί να επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα που άπτονται στην Πειραιώς, ωστόσο το γεγονός ότι οι αγορές έχουν κλείσει για τις τράπεζες είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης