Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολ. ανά βαρέλι και ο ΟΠΕΚ είναι ανίσχυρος ώστε να το αποτρέψει

CNBC: Το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολ. ανά βαρέλι και ο ΟΠΕΚ είναι ανίσχυρος ώστε να το αποτρέψει
Η τιμή του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να φθάσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014
Οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να φθάσουν τα 100 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, και ο ΟΠΕΚ δεν διαθέτει κανέναν «μοχλό» ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο, όπως προειδοποίησε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Stephen Brennock.
Όπως ανέφερε ο αναλυτής στο δίκτυο CNBC, «κανείς δε θέλει να πιαστεί ελλιπής, γνωρίζοντας πλήρως ότι περισσότερα βαρέλια ιρανικού πετρελαίου είναι έτοιμα να αποσυρθούν από την αγορά».
Τη Δευτέρα (2/10), το πετρέλαιο τύπου Brent ξεπέρασε τα 83 δολ. ανά βαρέλι, καθώς το Ιράν συνεχίζει να χάνει τις εξαγωγές πετρελαίου του ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τον Νοέμβριο.
«Σε αυτό το πλαίσιο συρρίκνωσης του εφοδιασμού πετρελαίου του Ιράν, η προσοχή θα στραφεί στα πενιχρά επίπεδα της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, και ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρει ο Stephen Brennock, καθώς η χώρα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσει τις χαμένες εξαγωγές αργού του Ιράν.
«Αυτό ουσιαστικά αφήνει τον μοναδικό ταλαντευόμενο παραγωγό στον κόσμο ανίσχυρο ώστε να αποτρέψει ένα σοκ εφοδιασμού και την επακόλουθη άνοδο των τιμών κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», καταλήγει ο αναλυτής της PVM Oil Associates.
Το Ιράν θα μπορούσε να απωλέσει έως και 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως όταν οι κυρώσεις των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ τον Μάιο η χώρα πούλησε 2,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο εξωτερικό, όγκος που αντιστοιχεί στο 3% της καθημερινής παγκόσμιας κατανάλωσης.
Οι ΗΠΑ αυξάνουν ταχέως την παραγωγή τους, καθώς τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ρεκόρ στα 11,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφορίας (EIA), γεγονός που αποτελεί αύξηση σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2016.
Ωστόσο, η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια της παραγωγής του Ιράν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της JTD Energy Services, John Driscoll, δήλωσε στο CNBC ότι «κινούμαστε προς έναν κόσμου όπου υπάρχουν χαμηλότερα αποθέματα, χαμηλότερη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και λιγότερη προστασία για τους αγοραστές».
«Οπότε το ενδεχόμενο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι έχει γίνει πιο πιθανό», τονίζει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι λίγο νωρίς να πούμε εάν θα φθάσουμε εκεί ή όχι».
Ορισμένοι αναλυτές στην ενεργειακή αγορά αναμένουν ότι περίπου 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως θα εξαφανιστούν μόλις οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν τεθούν σε ισχύ, ενώ άλλοι έχουν προειδοποιήσεις για πτώση έως και 2 εκατ. βαρελιών κατά τους ερχόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης