Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Τα διλήμματα Ζaev μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Διεθνής Τύπος: Τα διλήμματα Ζaev μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ
Το CNN σχολιάζει οτι παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποσχόταν οικονομική ανάκαμψη στα Σκόπια οι πολίτες του δεν την ψήφισαν
(upd) Εκτενής είναι η αναφορά του διεθνούς Τύπου στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη FYROM στις 30 Σεπτεμβριου 2018 όπου κυριαρχεί ο τίτλος «το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος Μακεδονία χτυπήθηκε από τα χαμηλά ποσοστά της συμμετοχής».
Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στην προσπάθεια του πρωθυπουργού της χώρας Zoran Zaev να ανοίξει την πόρτα εισόδου της FYROM στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ οι οποία «σκόνταψε» στα χαμηλά ποσοστά της συμμετοχής στο δημοψήφισμα που δεν ξεπέρασε το 35%.
Σε ορισμένα σημεία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η είσοδο στην ΕΕ περνά από την Ελλάδα» σχολιάζοντας το γεγονός ότι «τώρα ο Zaev θα πρέπει να απολογηθεί στον Τσίπρα για την πιθανή αποτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών».
To CNN αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα επιμένει στην αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καθώς διεκδικεί το όνομα της γενέτειρας του Μέγα Αλεξάνδρου».
Σχολιάζει ακόμη ότι «παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών υποσχόταν οικονομική ανάκαμψη για τη μικρή Βαλκανική χώρα οι πολίτες της δεν την ψήφισαν».
Η γερμανική Deutsche Welle σχολιάζει ότι ανάμεσα στους επικριτές της Συμφωνίας, ήταν ο Πρόεδρος της χώρας Gjorge Ivanov ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα απέχοντας από αυτό αλλά και ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO.
Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει ακόμη την παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel υπέρ της Συμφωνίας, του γ.γ του ΝΑΤΟ αλλά κι άλλων ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων.
Ο Guardian είδε το δημοψήφισμα ως «Συμφωνία με την Ελλάδα» λέγοντας ότι «μετά από δεκαετίες διχασμού οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια κοινή συμφωνία για το όνομα η οποία ναυάγησε». Και καταλήγει λέγοντας «σήμερα είναι μια κακή ημέρα για τον Zaev».

DW: Τα διλήμματα του Zaev – Αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις η ΠΓΔΜ

Στα διλήμματα του πρωθυπουργού Zoran Zaev για την επόμενη ημέρα μετά το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη των Πρεσπών αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία κάνει λόγο για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής που δεν ερμηνεύεται ως νίκη της αντιπολίτευσης, αλλά ως έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.
«Μόλις το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ προσήλθε στις κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το όνομά της χώρας, το οποίο συνδέθηκε από την κυβέρνηση με την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το 37,26% της προσέλευσης θεωρείται εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας.
Εντούτοις, επίσης βάσει συνταγματικών προβλέψεων, το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ πάντως δεν θα είναι εύκολο να επικυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, μιας και η πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη.
Έτσι παραμένει για την ώρα ασαφές αν τελικά η διαμάχη για το όνομα με την Ελλάδα κλείσει τυπικά με την κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας.
Ασαφής όμως παραμένει επίσης η πορεία της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το σίγουρο είναι ένα.
Ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θέλουν ένα καλύτερο μέλλον.
Ωστόσο η επιλογή του δημοψηφίσματος δημιούργησε στους πολίτες περισσότερο δυσπιστία παρά εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή τους» αναφέρει στο δημοσίευμα της η DW.
«Την ημέρα του δημοψηφίσματος παντού στους δρόμους των Σκοπίων έβλεπε κανείς τις αφίσεις υπέρ του «Ναι».
Σκόπιμα οι αφίσες αυτές δεν έλεγαν «Ναι στη Βόρεια Μακεδονία» αλλά «Ναι στην Ευρωπαϊκή Μακεδονία».
Η καμπάνια υπέρ του «Ναι» ήθελε να προσελκύσει ψηφοφόρους με αντάλλαγμα περισσότερη ελευθερία, οικονομική ανάκαμψη, δυτικές αξίες.
Τις τελευταίες εβδομάδες και ο ίδιος ο Zaev είχε καταφύγει σε ρητορικά τεχνάσματα για να τονώσει το εθνικό φρόνημα των συμπατριωτών του και να πείσει ακόμη και τους ορκισμένους αμφισβητίες.
«Η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός πολιτισμός δεν είναι σε κίνδυνο», δήλωνε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, όπως και ότι «υπάρχει μόνο μία Μακεδονία».
Από την πλευρά τους οι πολίτες της ΠΓΔΜ νιώθουν ότι έχουν γίνει έρμαιο των ανταγωνισμών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για άσκηση επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η ψήφος ή η αποχή μας δεν παίζει κανένα ρόλο» ανέφερε στη DW ένας 28χρονος από τα Σκόπια.
Πολλοί νεαροί συμπατριώτες του δεν πιστεύουν πλέον στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Μάλιστα η προσπάθεια επηρεασμού του κόσμου πριν από το δημοψήφισμα ήταν για τον ίδιο δείγμα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς.
Ο πρωθυπουργός Zoran βρίσκεται τώρα ενώπιον ενός διλήμματος.
Εφόσον δεν έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, όπως φάνηκε από την αποχή, πρέπει τώρα να αναζητήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. 69 από τους 120 βουλευτές είναι για την ώρα στο πλευρό του, ωστόσο χρειάζεται συνολικά 80.
Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
Υπάρχει έλλειψη επενδύσεων και απασχόλησης, τα σχολεία και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν προβλήματα.
«Είναι συγκλονιστικό να δει κανείς πώς μοιάζουν τα νοσοκομεία σε αυτή τη χώρα», λέει χαρακτηριστικά ένας 23χρονος φοιτητής» όπως υποστηρίζει η DW, η οποία αναφέρει ότι «ακόμη κι όσοι προσήλθαν στις κάλπες, δηλώνουν γενικά απογοητευμένοι».
«Είμαι υπέρ της αλλαγής του ονόματος» ανέφερε η 32χρονη Έλενα.
Η νεαρή μουσικός και μητέρα θέλει ένα σταθερό μέλλον για τα παιδιά της.
«Είναι καθήκον των πολιτικών μας να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής μας.
Πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» λέει χαρακτηριστικά.
Ελπίζει επίσης ότι η σύνδεση της χώρας με την ΕΕ θα φέρει στον τόπο περισσότερη δημοκρατία.
Από την άλλη, ένας 59χρονος οδηγός ταξί βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.
Για τον ίδιο η Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει αποκοπή από το παρελθόν και τις ρίζες.
«Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev έχει πουλήσει τη γη και την ταυτότητά μας.
Το Zoran δεν είναι καν μακεδονικό όνομα, αλλά σερβικό.
Δεν ξέρω γιατί οι Αμερικανοί υποστηρίζουν αυτόν τον κομμουνιστή.
Όσο για το θέμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ...
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα!», αναφέρει ο ίδιος.
Πέρα από το δημοψήφισμα σίγουρο είναι επίσης ότι η χώρα και επί Zaev δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η κατάσταση δεν ήταν βέβαια πολύ καλύτερη επί κυβερνήσεως Gruevksi.
Σύμφωνα με την DW, τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά πρότζεκτ του Gruevski στα Σκόπια το 2014 κόστισαν στη χώρα περίπου 700.000 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έχει δει η χώρα», δήλωσε στη DW η Σιμόνα Σπιρόφσκα, ηθοποιός που είχε ενεργό ρόλο στην «Πολύχρωμη Επανάσταση» του 2016.
«Το εθνικιστικό σχέδιο της κυβέρνησης Γκρουέφσκι επιδείνωσε τη διαμάχη με την Ελλάδα.
Η προσπάθεια ανακατασκευής της ιστορίας και της ταυτότητάς μας ήταν περιττή και είχε αρνητικό αντίκτυπο στη νεότερη γενιά.
Ο Γκρουέφσκι έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ανήκουν σε μια ανώτερη φυλή» αναφέρει η ηθοποιός από την ΠΓΔΜ.
Ελπίζει πάντως ότι θα λυθούν στο μέλλον τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και ότι θα έρθει ο καιρός για αυτοκριτική.
Κι όπως λέει εν κατακλείδι: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας.
Επειδή είμαστε για την ώρα μακριά από αυτό».

Politico: Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται το Politico, σε άρθρο του με τίτλο «το δύσκολο δημοψήφισμα της "Μακεδονίας" θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το όνομα.
Όπως επισημαίνεται, τα σχέδια της πΓΔΜ για αλλαγή του ονόματος ώστε να μπει ένα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα και τελικά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι στον αέρα, καθώς η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα θέτει εν αμφιβόλω το θετικό αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συμμετοχή ήταν 36,9%, πολύ πιο κάτω από το όριο του 50% που είναι απαραίτητο ώστε το δημοψήφισμα να θεωρηθεί έγκυρο.
Η χαμηλή συμμετοχή ήταν «πλήγμα για την κυβέρνηση του Zaev και τους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι στήριξαν σθεναρά τη συμφωνία, ελπίζοντας ότι θα αναχαιτίσουν τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια».
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το momentum της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την επίλυση και άλλων επικίνδυνων διαφορών στην περιοχή, όπως η διαμάχη Κοσσόβου και Σερβίας.
Πλέον η επόμενη μάχη θα δοθεί στη Βουλή των Σκοπίων, όπου θα πρέπει να εγκριθεί η συνταγματική αναθεώρηση με τη θετική ψήφο τουλάχιστον των 2/3 των βουλευτών ώστε η συμφωνία να είναι πραγματικότητα.
Το στρατόπεδο υπέρ των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι έχει την στήριξη 71 βουλευτών στο 120μελές τμήμα, οπότε χρειάζεται η στήριξη ακόμα εννέα για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή.
«Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο» επισημαίνεται στο δημοψήφισμα.

Reuters: Ο Zaev φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή παρά την αποτυχία του δημοψηφίσματος

Στη Βουλή της πΓΔΜ φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, παρά την αποτυχία του δημοψηφίσματος, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.
Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας διαμορφώθηκε μόλις στο 36%.
Μολονότι το δημοψήφισμα δεν ήταν δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό, οι ηγέτες των κομμάτων έχουν δεσμευθεί ότι θα σεβαστούν την ετυμηγορία του λαού της πΓΔΜ, οι οποίοι επέλεξαν την αποχή.
Η Ελλάδα εκτιμά ότι η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ (Δημοκρατίας της Μακεδονίας), συνιστά αλυτρωτισμό, σχολιάζει το διεθνές πρακτορείο.
Ο Zaev θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ωστόσο η εθνικιστική αντιπολίτευση μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία, καθώς κατέχει τις 49 από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο.

Süddeutsche Zeitung: Επώδυνη ήττα για την κυβέρνηση Zaev - Η πΓΔΜ απειλείται από απομόνωση

Σε καθαρά ενδογενείς λόγους αποδίδει η Süddeutsche Zeitung την αποτυχία του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ κλήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν ένα Ναι ή ένα Όχι, αλλά στην πλειοψηφία τους σιώπησαν, το δημοψήφισμα απέτυχε, το πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα της βαλκανικής χώρας προς την κατεύθυνση της Δύσης καταλήγει προς το παρόν σε μια βαθιά τάφρο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle σχετικά με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung «το αποτέλεσμα αποτελεί επώδυνη ήττα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, που είχε το θάρρος να συμβάλει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το περιβόητο θέμα του ονόματος.
Αλλά και για την άκρως συντηρητική αντιπολίτευση που δυσφήμισε τη συμφωνία ως συνθηκολόγηση και εργάστηκε για την αποτυχία της, αποτελεί πύρρειο νίκη.
Μετά τα εμπόδια για την εξέλιξη της πΓΔΜ, που έθεσε η στάση της Ελλάδας, τώρα η χώρα απέτυχε για καθαρά εσωτερικούς λόγους, λόγω εσωτερικού διχασμού, μυωπικών πολιτικών της αντιπολίτευσης και έλλειψης θάρρους. Τώρα η χώρα απειλείται τα επόμενα χρόνια από απομόνωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης