Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβλήματα σε Πελοπόννησο και Αττική, λόγω της κακοκαιρίας – Η πορεία του κυκλώνα

Προβλήματα σε  Πελοπόννησο και Αττική, λόγω της κακοκαιρίας – Η πορεία του κυκλώνα
Σε Κορινθία και Αργολίδα τα σημαντικότερα προβλήματα από τον μεσογειοακό κυκλώνα
(upd2) Τα σημαντικότερα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται μέχρι στιγμής στις περιοχές Κιάτου, Βέλου και Ξυλόκαστρου Κορινθίας, καθώς και στις περιοχές Άργους, Νέας Κίου και Κιβερίου Αργολίδας, όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.
Στην περιοχή του Βέλου Κορινθίας διακόπηκε η κυκλοφορία του προαστιακού σιδηροδρόμου, λόγω συγκέντρωσης φερτών υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, η μετακίνηση των επιβατών πραγματοποιείται με λεωφορεία.
Και οι δύο περιοχές έχουν ενισχυθεί από σημαντικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στις περιοχές Βέλου, Κιάτου και Ξυλόκαστρου το έργο των τοπικών Αρχών συνδράμουν και μηχανήματα έργου του Στρατού.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας όπου απαιτείται.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό κλήσεων για παροχές βοηθείας, για απεγκλωβισμούς ατόμων από κατοικίες και αυτοκίνητα, καθώς και για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των ανωτέρω περιοχών για την εκτίμηση της κατάστασης και την παροχή συνδρομής όπου απαιτηθεί.



Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ηλεκτροδότησης που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και ειδικότερα στους νομούς Αργολίδας και Κορίνθου.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω των ζημιών που υπέστησαν.
Ζήτησε επίσης να αρχίσει άμεσα η καταμέτρηση των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.
Όπως είπε «λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Ζημιές έχουν προκληθεί σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ βυθίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος στην Στούπα».

Μεγάλες καταστροφές στο λιμάνι του Ναυπλίου

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών ενώ τόνισε ότι δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια."
Ο κ μαραμπέας υπογράμμισε ακόμη ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο.
Προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Αργολίδα όπου παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις βράχων κοντά στο Μοναστήρι της Αγνάντου και πλημμύρες στην παραλία της Επιδαύρου.


Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται από χθές (28/9) ο κρατικός μηχανισμός λόγω  της επέλασης του κυκλώνα "Ζορμπά" που ήδη  προκαλεί  έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν μέχρι και τα 10 μποφόρ.

Αναμένεται ο κυκλώνας να μην επηρεάσει το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ θα επηρεάσει το Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Στην Αττική, το μεσημέρι του Σαββάτου 29/9 ξεκίνησε έντονη βροχόπτωση.
Ήδη, ο κυκλώνας πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου 29/9 τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα, τη Μεσσηνία, ενώ σε Πύλο και Μεθώνη σημειώθηκαν  διακοπες ρεύματος και  πτώση δέντρων, έγιναν κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο.
Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας, αλλά  και στην παραλία της Καλαμάτας, ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν και χωριά στη Δυτική Μάνη.  
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν έως την Κυριακή, ενώ όπως δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου το πρωί του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.
O κ. Ταφύλλης σημείωσε ότι θα υπάρχει ενημέρωση συνεχώς, ενώ έκανε αναφορά στα μέτρα αυτοπροστασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει οι υδρορροές θα είναι φραγμένες.

Ταφύλλης (Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας): Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, το βράδυ της Παρασκευής 28/9 στην Πυροσβεστική, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.
Ο ίδιος έδωσε τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το τι θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας,  που αναμένονται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Ταφύλλη, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, θα ακολουθήσουν η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία.
Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ, στη  θάλασσα Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων, ενώ οι περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.
Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:
-    Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-    Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
-    Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-    Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
-    Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-    Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
-    Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr), ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζουμε τους αριθμούς κλήσης:
-    Ελληνική Αστυνομία: 100
-    Πυροσβεστική: 199
-    ΕΚΑΒ: 166
-    Λιμενικό: 108
-    Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112
Για την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει συχνή ενημέρωση, κατέληξε.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Πελοπόννησο λόγω  κυκλώνα - Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Ήδη, ο κυκλώνας πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου 29/9 τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ενώ πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται στην Αργολίδα.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προχώρησε σήμερα 29/9 σε επικαιροποίηση του τελευταίου έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που εξέδωσε την Παρασκευή 28/9.
Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως εξής:
1.Σήμερα Σάββατο (29/9/2018):
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.
Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.
Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.
Την Κυριακή (30/9/2018):
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.
Τέλος, τη Δευτέρα (1/10/2018):
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Σημειώνεται ότι στις προβλέψεις αυτές μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, γι' αυτό η ΕΜΥ παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του κυκλώνα.
Υπενθυμίζεται  ότι το βράδυ της Παρασκευής 28/9 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στο πλαίσιο της οποίας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έθεσε τις τελευταίες προβλέψεις της σύμφωνα με τις οποίες, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που δεν θα επηρεαστούν από τον κυκλώνα, είναι το Βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία.
Μάλιστα, τα Κύθηρα είναι η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από τον μεσογειακό κυκλώνα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάντως, αύριο,  Κυριακή 30/9, τις πρώτες πρωινές ώρες τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται ότι θα επεκταθούν σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και νότια Πελοπόννησο.

Χωρίς ρεύμα χωριά της Δυτικής Μάνης

Πάντως, τη Μεσσηνία «χτύπησε» ο μεσογειακός κυκλώνας “Ζορμπάς”, όπου τα έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ξεκίνησαν να εκδηλώνονται στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 28/9.
Εξίσου έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στη Δυτική Μάνη και μάλιστα, όπως μεταδίδει το messinialive.gr, χωρίς ρεύμα έχουν μείνει κάποια χωριά στον Δήμο Δυτικής Μάνης λόγω της κακοκαιρίας, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.
Στο μεταξύ, στην Καλαμάτα, όπως τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα, εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, με εξαίρεση τη γραμμή που περνάει από Ναυαρίνου, καθώς ο δρόμος έχει κλείσει από την Τροχαία, λόγω της κακοκαιρίας.


Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και ζημιές στην Πελοπόννησο λόγω κακοκαιρίας - Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας): Ελεγχόμενη η κατάσταση

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους - Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους - Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου.
Μάλιστα, στις εν λόγω περιοχές γίνονται οι απαραίτητες εργασίες από μηχανήματα της Περιφέρειας, ώστε να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία οι δρόμοι.
Κλειστοί στην Μεσσηνία είναι οι παραλιακοί δρόμοι σε Μεθώνη, Καρδαμύλη, Ακρογιάλι και Κιτριές, ενώ στην Λακωνία έχει "φουσκώσει" ξεροπόταμος στις Κροκεές και ελήφθησαν προληπτικά μέτρα.
Στο μεταξύ, ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω της κακοκαιρίας « προβλήματα καταγράφονται στον παραλιακό δρόμο της οδού Ναυαρίνου και σε μήκος ενός χιλιομέτρου».
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις επιπτώσεις στην πόλη από την κακοκαιρία, σημείωσε ότι οι δημοτικές αρχές είχαν ειδοποιήσει από την Παρασκευή 28/9 τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για να απομακρύνουν από τον αιγιαλό τον εξοπλισμό τους και μάλιστα, «κάποιοι υπάκουσαν και κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα, λόγω των ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, να καταστραφούν είδη εξοπλισμού καταστημάτων, και σε συνδυασμό με αυτά που έβγαλε η θάλασσα, να δημιουργηθούν προβλήματα στο δρόμο».
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, ο ίδιος ανέφερε πως «περιμένουμε να κοπάσει η ένταση του φαινομένου και εκτιμούμε ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε καθαρίσει αυτό το τμήμα του δρόμου, όπως επίσης και άλλα δύο χιλιόμετρα, δυτικά της Καλαμάτας, προς την Μεσσήνη».
Επιπλέον, εκτίμησε ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί σε ελαιόδεντρα και κηπευτικά», ενώ «οι ζημιές στον αστικό χώρο είναι περιορισμένες, δηλαδή σε τέντες και γλάστρες».

Ζημιές στον παραλιακό δρόμο της Μεθώνης - Τι ανέφερε ο δήμαρχος

Η πλειοψηφία των προβλημάτων λόγω κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου - Νέστορος της Μεσσηνίας καταγράφεται στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δ. Καφαντάρη.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καφαντάρης ανέφερε ότι στην Μεθώνη έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος, καθώς «από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να "κτυπάει" την παραλία».
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, ενώ σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια.
Ζημιές έχουν υποστεί λόγω του μεγάλου κυματισμού, και  σκάφη, ενώ «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».
Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα του δήμου «και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται», ενώ «υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία».

Αστεροσκοπείο: Εξασθενεί ο μεσογειακός κυκλώνας - Παραμένει επικίνδυνος

Ηπιότερη είναι η εικόνα για τον μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση με τις χθεσινές προγνώσεις, όσον αφορά τους ανέμους και τον κυματισμό της θάλασσας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Όπως δείχνει στη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα "Ξενοφών" βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου 29/09 νότια της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ), ενώ μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.
 Η πίεση στο κέντρο του κυκλώνα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 28/9 έφτασε την ελάχιστη τιμή των 997 hPa (σύμφωνα με αναφορά πλοίου) και πλέον έχει ανέβει στα 999 hPa (μέτρηση από τον μετεωρολογικό σταθμό στα Φιλιατρά).
Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική.
Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.
Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.
Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.


Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από Πειραιά για Δωδεκάνησα και Κυκλάδες εξαιτίας ων ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 -10 μποφόρ.
Επιπλέον, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Ραφήνα για Κυκλάδες παρά μόνο μέχρι το Μαρμάρι.
Επίσης,  δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες, Πόρτο Χέλι, κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.
Επίσης, δεν εκτελούνται των δρομολόγια των συμβατικών πλοίων στον Αργοσαρωνικό, ενώ κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας, εξαιτίας της κακοκαιρίας

Δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους οχήματος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας - Θήβας, για προληπτικούς λόγους και μέχρι την ομαλοποίηση των έντονων καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας αφορά στο τμήμα της από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων "CYCLON") μέχρι και τα όρια με το νομό Βοιωτίας, εδαφικής αρμοδιότητας Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας.
Εξαιρούνται από τον περιορισμό τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και τα οχήματα κρατικών, καθώς και άλλων υπηρεσιών.
Για την διευκόλυνση των οδηγών η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε τα σημεία που γίνεται εκτροπή των οχημάτων:
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων "CYCLON"), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
-Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).
-Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).
-Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
Τέλος, η αστυνομία καλεί για μία ακόμα φορά τους οδηγούς των οχημάτων να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσοχή στα ηλεκτροφόρα δίκτυα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας

Την προσοχή προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, εφιστά ο ΔΕΔΔΕΗ με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ, η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στα ηλεκτροφόρα δίκτυα και πιο συγκεκριμένα σε αγωγούς, καλώδια, στύλους, υποσταθμούς, μονωτήρες κλπ.
Οι πολίτες, όπως σημειώνει,  δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν τα στοιχεία αυτά, καθώς ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ατυχημάτων, τραυματισμών, κλπ.
Τέλος, ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
 
Προειδοποιήσεις από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας – Τι συνιστά στους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνιστά στους πολίτες :
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


ΕΛΑΣ: Οδηγίες για λήψη αυξημένων μέτρων τροχαίας και επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών

Eντολές και οδηγίες για λήψη αυξημένων μέτρων τροχαίας και επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να παρέμβουν ή να συνδράμουν όποτε χρειαστεί,  λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται ή προβλέπεται να εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η ΕΛΑΣ καλεί τους οδηγούς  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, να ενημερώνονται για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες  να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Αυξημένα μέτρα λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί ή αναμένεται να εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα τυχόν προβλήματα, έχει λάβει το Πυροσβεστικό Σώμα
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Πυροσβεστική, το προσωπικό όλων των υπηρεσιών είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει γίνει διασπορά οχημάτων, προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για άμεση απόκριση σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα.
Το ίδιο ισχύει και για την Αττική με δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης.
Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών, ιδιαίτερα όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης