Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό σχεδόν έξι εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 1% στα 1.887,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό σχεδόν έξι εβδομάδων ο χρυσός - Πτώση 1% στα 1.887,40 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες 1% έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε στον απόηχο της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (27/9/2018) ο χρυσός, υποχωρώντας μάλιστα σε χαμηλό σχεδόν έξι εβδομάδων, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε στον απόηχο της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), αλλά και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, με το εύρος του βασικού επιτοκίου να διαμορφώνεται πλέον 2% - 2,25%, ενώ προέβη σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την αμερικανική οικονομία.
Πρόκειται για την όγδοη αύξηση που πραγματοποιεί η τράπεζα από το 2015, κι ενώ η κίνηση αυτή ήταν ευρέως αναμενόμενη από την αγορά, αυτό που φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές του χρυσού ήταν η πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων φέτος -πιθανώς τον Δεκέμβριο 2018- και σε ακόμη τρεις αυξήσεις εντός του 2019.
Εν τω μεταξύ, με τον υψηλότερο ρυθμό σχεδόν των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, βάζοντας έτσι την αμερικανική οικονομία σε τροχιά να πετύχει τον στόχο της κυβέρνησης Trump για ετήσια ανάπτυξη 3%.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,2% στο β’ τρίμηνο -ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το γ’ τρίμηνο του 2014- με την εκτίμηση να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με εκείνη που είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% στο α’ τρίμηνο του 2018.
Έτσι, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του α’ εξαμήνου διαμορφώνεται στο 3,2% -ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump, που προσέφεραν σημαντική ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1% ή 11,70 δολ. στα 1.187,40 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,166 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,7% στις 94,8 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την ίδια ώρα, οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εξακολουθούν να κλιμακώνονται.
Χθες (26/9) ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε της Κίνα ότι προσπαθεί να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ως αντίδραση για την στάση που διατηρεί ο ίδιος στα εμπορικά ζητήματα.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στις αμερικανικές εκλογές, αναφέροντας ότι «η Κίνα ακολουθούσε πάντα την πολιτική της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλως χωρών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης