Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Ισχυρές πιέσεις για το peso παρά τη συμφωνία με το ΔΝΤ – Στα 39,4/δολ.

Αργεντινή: Ισχυρές πιέσεις για το peso παρά τη συμφωνία με το ΔΝΤ – Στα 39,4/δολ.
Φόβους για έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα για την οικονομία της Αργεντινής διατηρούν οι επενδυτές
Οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τη συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Αργεντινής, με το Ταμείο να προσφέρει στη χώρα δάνειο ύψους 57,1 δισ. δολαρίων, κάτι το οποίο καταγράφεται και στην πορεία του νομίσματος peso, το οποίο συνεχίζει να υποχωρεί ισχυρά έναντι του δολαρίου.
Το νόμισμα υποχωρεί στο επίπεδο των 39,4 peso ανά δολάριο.



Το νόμισμα έχει χάσει άνω του 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018 και παρά την εντυπωσιακή αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.
Η χθεσινή (26/9) κατ’ αρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ – την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου – σαφώς αποτελεί μία θετική εξέλιξη, αλλά οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι «όλα βαίνουν καλώς».
Ταυτόχρονα, όμως, η Αργεντινή δεσμεύθηκε στο ΔΝΤ ότι θα αφήσει το peso να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές και να μην υπάρχουν παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε έντονη μεταβλητότητα το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο αναγκάζει μεγάλη μερίδα των επενδυτών να αποχωρήσουν από το peso.

Η συμφωνία με το ΔΝΤ

Ένα πλουσιοπάροχο δάνειο ύψους 57,1 δισ. δολαρίων, τα οποία θα εκταμιευθούν έως το 2021, συμφωνήθηκε μεταξύ των αρχών της Αργεντινής και της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, μετά από σύντομες διαπραγματεύσεις.
Το δάνειο θα δοθεί στα πλαίσια της Κατ’ Αρχήν Συμφωνίας (Stand – By Arrangement SBA), η οποία εγκρίθηκε στις 20 Ιουνίου 2018.
Το δάνειο θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Βάσει της ανακοίνωσης του ΔΝΤ η εκταμίευση θα είναι σταδιακή, ενώ φυσικά συνοδεύεται από συγκεκριμένες απαιτήσεις του Ταμείου, αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και φυσικά τις δημόσιες δαπάνες.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με την Αργεντινή: «Η Αργεντινή έχει αναπτύξει ένα ενισχυμένο οικονομικό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ο πυρήνας του νέου σχεδίου είναι μια δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής της θέσης και στην ύπαρξη ενός βιώσιμου, κατάλληλα χρηματοδοτούμενου προϋπολογισμού, μιας ισχυρής νομισματικής πολιτικής επικεντρωμένης στη μείωση του πληθωρισμού, μια πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας χωρίς παρέμβαση.
Ένα κεντρικό στοιχείο του σχεδίου των αρχών θα είναι να φθάσουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2019, ένα χρόνο νωρίτερα από ό, τι προβλεπόταν προηγουμένως, και να περάσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2020.
Αυτά τα αποφασιστικά βήματα θα μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος.
Η έγκριση του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό του 2019 θα είναι ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα.
Ο επιθετικά υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει να διαβρώνει το θεμέλιο της οικονομικής ευημερίας στην Αργεντινή και το βάρος του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνεται κατά κύριο λόγο από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, οι αρχές θα στραφούν προς ένα ισχυρότερο, απλούστερο και επαληθεύσιμο καθεστώς νομισματικής πολιτικής, αντικαθιστώντας το καθεστώς στόχευσης του πληθωρισμού με έναν νομισματικό στόχο. Αυτό το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει την προσφορά χρήματος και θα διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα, με σκοπό να μειώσει με αποφασιστικότητα και ταχύτητα τις πληθωριστικές και πληθωριστικές προσδοκίες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (BCRA) αποφάσισε να υιοθετήσει ένα καθεστώς κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας χωρίς παρεμβάσεις.
Σε περίπτωση υπερβολικής υπέρβασης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η BCRA μπορεί να διεξάγει περιορισμένη παρέμβαση στις αγορές.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το αναθεωρημένο αυτό πλαίσιο θα ανακοινωθούν σήμερα από την BCRA.
Από την αρχή, οι αρχές της Αργεντινής έχουν καταστήσει την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων στην κοινωνία κορυφαία προτεραιότητα στο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης τους.
Αυτό παραμένει βασικό στοιχείο αυτού του αναθεωρημένου σχεδίου και υποστηρίζεται πλήρως από το ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο.
Οι αρχές θα επεκτείνουν επίσης την κάλυψη των καθολικών επιδομάτων παιδιών και των σχεδίων για τον τομέα της υγείας και για τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.
Επιπλέον, σε περίπτωση επιδείνωσης των κοινωνικών συνθηκών, η κατανομή του προϋπολογισμού για κοινωνικές προτεραιότητες θα αυξηθεί και θα διευθετηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ρύθμισης Stand-By.
Το Ταμείο εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως να βοηθήσει την Αργεντινή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Υποστηρίζω το αναθεωρημένο σχέδιο μεταρρύθμισης της Αργεντινής και πιστεύω ότι θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στην φιλόδοξη οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης και στην προστασία των πιο ευάλωτων από το βάρος της αναγκαίας προσαρμογής πολιτικής.
Θα επιδιώξω την έγκριση αυτής της ενισχυμένης πρότασης με την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Έχει μεγάλη δουλειά για να μπορέσει η Αργεντινή να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
Η προσπάθεια αυτή μόλις αρχίζει.
Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις αρχές της Αργεντινής στις προσπάθειές τους».
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Αργεντινή είχε ζητήσει δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων, αλλά σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας το ποσό αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την αποστολή του Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης