Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ναι μεν αλλά… είπαν οι αμερικανοί επενδυτές (BofA, Morgan Stanley) στον Τσίπρα και χωρίς deal στα ομόλογα

Ναι μεν αλλά… είπαν οι αμερικανοί επενδυτές (BofA, Morgan Stanley) στον Τσίπρα και χωρίς deal στα ομόλογα
Oι αμερικανοί επενδυτές άκουσαν με προσοχή τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκαν όχι από αυτά που είπε – ο πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός – αλλά γιατί δεν πείστηκαν ότι η Ελλάδα είναι επενδύσιμη.
Πίσω από τις γενικές τοποθετήσεις περί της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει θετικές προοπτικές, τις τοποθετήσεις Τσίπρα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, οι αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να είναι προβληματισμένοι με την Ελλάδα.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με επενδυτές σε κλειστές παρουσιάσεις που οργάνωσαν η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley.
Με βάση πηγή που είχε πρόσβαση σε αυτές τις παρουσιάσεις το κλίμα που επικράτησε ήταν το εξής
Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι επενδυτές δεν είπαν στον Τσίπρα όταν τους ανέφερε «τώρα είναι η ώρα να έρθετε στην Ελλάδα να επενδύσετε»….δεν πήρε απάντηση «ναι θα έρθουμε».
Για να τεθεί πιο απλά οι αμερικανοί επενδυτές είπαν στον Τσίπρα ναι μεν αλλά…
-Αναγνώρισαν την προσπάθεια της Ελλάδος να βγει από τα μνημόνια και την εξέλιξη αυτή οι αμερικανοί την πιστώνουν στον Τσίπρα.
-Άκουσαν με προσοχή τις αναφορές για την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδος και μάλιστα υπήρξαν πολλές ερωτήσεις για αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.
-Οι επενδυτές έθεσαν πολλά ερωτήματα για τα ρίσκα που έχει η Ελλάδα εν μέσω μιας μακράς παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Ποιος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα και θα κάνει deal με την σημερινή κυβέρνηση όταν σε 8-9 μήνες θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και νέα κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία.
-Υπήρξαν αναφορές για το ελληνικό χρέος και τα ελληνικά ομόλογα, υπήρξε ενδιαφέρον αλλά όχι ενθουσιασμός.
Δεν προκύπτει ότι υπήρξε κάποιο deal του Τσίπρα με τους αμερικανούς επενδυτές ώστε να καλύψουν κάποια δημοπρασία ομολόγων.
-Υπήρξαν κάποιες αναφορές για τις τράπεζες αλλά δεν εστιάστηκε το ενδιαφέρον ουσιωδώς στις τράπεζες.
-Οι ξένοι επικεντρώθηκαν στην πορεία του ΑΕΠ για το 2018 και 2019 καθώς υπάρχει μεγάλη διχογνωμία μεταξύ των αναλυτών και επενδυτικών οίκων για την πορεία της οικονομίας.
-Οι αμερικανοί επενδυτές έκαναν πολλές ερωτήσεις, όχι για την ακροδεξιά που ανέφερε σε non paper η κυβέρνηση αλλά στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει επενδυτική σταθερότητα.
Μάλιστα κάποιος εκ των επενδυτών έκανε κάποιες προτάσεις για το πώς η Ελλάδας θα μπορούσε να αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
-Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι αμερικανοί επενδυτές άκουσαν με προσοχή τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκαν όχι από αυτά που είπε – ο πρωθυπουργός ήταν πολύ προσεκτικός – αλλά γιατί δεν πείστηκαν ότι η Ελλάδα είναι επενδύσιμη.
-Ως προς την έκδοση ομολόγου, υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι deal δεν υπάρχει μεταξύ των αμερικανών και του έλληνα πρωθυπουργού.
Εάν υπάρξει έκδοση στο μέλλον οι αμερικανοί ως primary dealers συμμετέχουν ούτως ή άλλως στο βαθμό που οι ίδιοι έχουν καθορίσει.
-Στο κάλεσμα του Τσίπρα να έρθουν οι αμερικανοί επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα…την απάντηση θα δώσουν η Morgan Stanley και η Bank of America που με βάση πληροφορίες…θα εκδώσουν εκθέσεις για την ελληνική οικονομία τις επόμενες 10-14 ημέρες.


Συμπέρασμα

Σε αυτές τις συναντήσεις περισσότερο ανταλλάσσονται απόψεις για θέματα γενικής πολιτικής και στρατηγικής παρά για την ουσία των επενδύσεων.
Οι ξένοι αντιμετώπισαν τον έλληνα πρωθυπουργό θετικά μεν αλλά δεν έδωσαν καμία δέσμευση πέραν μιας γενικής προσέγγισης ότι η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα προόδου, δηλαδή αναφορές που ακόμη και να μην τις πίστευαν πάλι τα ίδια θα έλεγαν.
Οι επαφές αυτές του Τσίπρα γίνονται για να δείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι παρακολουθεί και ακούει τις αγορές.
Το αναπάντητο ερώτημα είναι οι αγορές…εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης