Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 285 εκατ. τα οποία δεν μπορούν να εισπραχθούν - Προκαταβολή 538 εκατ. από το κράτος

Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 285 εκατ. τα οποία δεν μπορούν να εισπραχθούν - Προκαταβολή 538 εκατ. από το κράτος
Βιομηχανικοί πελάτες δεν εξοφλούν εξ ολοκλήρου λογαριασμούς ρεύματος, ισχυριζόμενοι κυρίως, έλλειψη ρευστότητας λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας
Στο… χιόνι θεωρεί η ΔΕΗ ότι θα γράψει την οφειλή της ΛΑΡΚΟ η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται στα 285 ευρώ.
Η ΔΕΗ θεωρεί μη εισπράξιμο το ποσό, κάτι που ακούγεται πέρα ως πέρα λογικό, και έχει σχηματίσει πρόβλεψη για όλη την οφειλή.
Σημειώνεται, πως στα τέλη του 2016 η οφειλή ήταν στα 242 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες της στη ΛΑΡΚΟ χωρίς να περιμένει ότι το χρέος αυτό θα μειωθεί αισθητά, αφού γνωρίζει την οικονομική κατάστασή της.
Την ίδια ώρα λαμβάνει από το κράτος ένα τεράστιο ποσό πάνω από 530 εκατ. ευρώ ως έναντι κατανάλωσης ρεύματος από φορείς του δημοσίου, μία κίνηση που δίνει σίγουρα ταμειακές ανάσες.
Όπως αναφέρεται στη λογιστική κατάσταση η ΛΑΡΚΟ Α.Ε., ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, είναι υπόχρεα πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σχετιζόμενων με την κατανάλωση ρεύματος και εξοφλούσε συστηματικά μικρό μέρος μόνον των συνολικών της λογαριασμών ρεύματος.
Δοθέντος ότι υπήρξε αμφισβήτηση της τιμολόγησης Η/Ε εκ μέρους της ΛΑΡΚΟ για το διάστημα από 1.7.2010 έως 31.12.2013, η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ είχαν προσφύγει σε διαιτησία για τον καθορισμό της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο 01.07.2010-31.12.2013 και της συναρτώμενης με αυτό διευθέτησης των σχετικών οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ. Το Διαιτητικό Δικαστήριο με την αριθ. 13/15.2.2017 Απόφασή του καθόρισε το τίμημα για τη χρέωση προμήθειας Η/Ε για τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ σε 43,41 ευρώ/MWh πλέον χρεώσεων δικαιωμάτων εκπομπών CO2, ρυθμιζόμενων χρεώσεων και λοιπών φόρων και τελών.
Οι όροι τιμολόγησης καθώς και οι όροι για τη ρύθμιση των οφειλών παρελθουσών χρήσεων για παρελθούσες χρήσεις, εγκρίθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων των δύο Εταιρειών και υπεγράφη την 21.06.2017 η σύμβαση προμήθειας Η/Ε, καθώς και η Σύμβαση Ενεχυρίασης, που εξασφάλιζε την είσπραξη των απαιτήσεων της ΔΕΗ.
Ήδη όμως, η ΔΕΗ, προς προάσπιση των συμφερόντων της, έχει προχωρήσει σε προβλεπόμενες από τις ως άνω συμβάσεις ενέργειες, λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων από πλευράς Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ.
Ήδη, επιδόθηκε προς τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ εξώδικη δήλωση (με παράλληλη κοινοποίησή της στα μέλη του Δ.Σ. της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ), μέσω της οποίας ζητείται από τη Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ η εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων βάσει της σχετικής σύμβασης προμήθειας Η/Ε και επομένως η πληρωμή ποσού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι την 16/05/2018.
Τελικά, έως το τέλος Μαΐου 2018 καταβλήθηκε ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ έναντι των υπόψη χρεών.
Έως την 30/06/2018 οι ανεξόφλητες οφειλές της Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε 285 εκατ. ευρώ.
Έναντι του ποσού αυτού έχει σχηματισθεί ισόποση πρόβλεψη μη είσπραξης.
Δεδομένου ότι η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει σε λήψη πρόσθετων μέτρων με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Προμήθειας Η/Ε και τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση προμήθειας Η/Ε μεταξύ ΔΕΗ και Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ.
Σύμφωνα με την επιχείρηση και άλλοι βιομηχανικοί πελάτες (Μέσης και Υψηλής Τάσης) δεν εξοφλούν εξ ολοκλήρου τους λογαριασμούς τους ρεύματος, ισχυριζόμενοι κυρίως, έλλειψη ρευστότητας λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Επιπροσθέτως κάποιοι εξ αυτών έχουν αμφισβητήσει κάποιες από τις χρεώσεις του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων Υ.Τ.
Για τους πελάτες που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες δεν μπορεί να διασφαλισθεί με βεβαιότητα ότι θα αποπληρώσουν τα σχετιζόμενα με την κατανάλωση ρεύματος τιμολογηθέντα ποσά.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ φαίνεται πως πήρε ένα μεγάλο ποσό προκαταβολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Όπως αναφέρεται την 02.07.2018 καταβλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη ΔΕΗ Α.Ε., το ποσό των 538,3 εκατ. ευρώ.
Η επιστροφή του υπόψη ποσού γίνεται σταδιακά μετά την εξόφληση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και θα ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου του επόμενου έτους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης