Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα να χάσουν από έναν εμπορικό πόλεμο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες

ΕΚΤ: Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα να χάσουν από έναν εμπορικό πόλεμο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις εμπορικές διαμάχες
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες εάν ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε σήμερα (26/9) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κίνα θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις εμπορικές διαμάχες.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ μοντελοποίησαν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές τους κατά 10% και οι εμπορικοί εταίροι τους προχωρούν σε ισοδύναμα αντίμετρα στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών.
Η έρευνα έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το πρώτο έτος, σε σύγκριση με μία κατάσταση στην οποία δε θα υπήρχε καμία αλλαγή, γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα μείωναν το εισόδημα των νοικοκυριών και θα έβλαπτε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.
Οι παραπάνω εξελίξεις θα αντισταθμίσουν τις θετικές επιδράσεις των δασμών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η στροφή των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα, γεγονός που θα ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ.
«Μία οικονομία η οποία επιβάλει δασμοί, προκαλώντας αντίποινα από άλλες χώρες σαφώς και χειροτερεύει», αναφέρθει μεταξύ άλλων η έρευνα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το βιοτικό επίπεδο υποχωρεί και χάνονται θέσεις εργασίας».
Παράλληλα, η έρευνα αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δείχνουν ότι η καθαρή εξαγωγική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών θα επιδεινωθεί σημαντικά», καθώς και ότι «σε αυτό το μοντέλο, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ επενδύσουν επίσης λιγότερο και προλαμβάνουν λιγότερους εργαζομένους, γεγονός που ενισχύει το αρνητικο αποτέλεσμα».
Αντίθετα, η Κίνα θα κερδίσει εξάγοντας περισσότερα αγαθά σε τρίτες χώρες, των οποία τα εμπορεύματα υπόκεινται στους αμερικανικούς δασμούς, με την ΕΚΤ ωστόσο να διευκρινίζει ότι αυτό το κέρδος θα ήταν προσωρινό και θα αντισταθμιζόντας εν μέρει από τις αρνητικές επιτπώσεις στην εμπιστοσύνη.
Σε ότι αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, θα μπορούσε να σημειωθεί πτώση έως και 3% σε σχέση με τη βασική γραμμή, ενώ οι ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από μία τέτοια εμπορική σύγκρουσει, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο εύκολο θα μπορούσε μία χώρα να υποκαταστήσει τα εισαγώμενα προϊόντα από άλλες χώρες.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν εκφράσει δημόσια κατά τους προηγούμενους μήνες τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αντίκτυπο του αυξανόμενου εμπορικού προστατευτισμού στην Ευρωζώνη, η οικονομία της οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης