Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Amoeba 2 με τιτλοποίηση 2,5 δισ. ευρώ NPLs σχεδιάζει η τράπεζα Πειραιώς

Amoeba 2 με τιτλοποίηση 2,5 δισ. ευρώ NPLs σχεδιάζει η τράπεζα Πειραιώς
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς κινείται με στρατηγική να πιάσει επιτυχώς τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2019
Μετά την επιτυχημένη πώληση του Amoeba ενός χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα, η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει το Amoeba 2 με στόχο να τιτλοποιήσει 2,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Ο στόχος αυτός αφορά το 2019 και θα συμβάλλει στην μείωση των NPEs που στόχος είναι να κινηθούν πέριξ του 22% με 20%.
Με τις κινήσεις αυτές η Πειραιώς κινείται με στρατηγική να πιάσει επιτυχώς τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2019 χωρίς να υποστεί ζημία από την αναδιάρθρωση και εξυγίναση η τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη τράπεζα που ανακοινώσε ττλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων ύψους 2 δισεκ. ευρώ είναι η Eurobank.
Για την τιτλοποίηση αυτή θα εκδοθούν 3 ομόλογα.
Ένα senior bond ύψους 1 δισεκ. ευρώ το οποίο θα αγοράσει η Eurobank
Ένα mezzanine bond – μεσαίο ομόλογο – ύψους 300 εκατ ευρώ περίπου που θα πουλήσει σε ξένο επενδυτή
Ένα junior bond ονομαστικής αξίας 700 εκατ και μηδενικής αξίας που επίσης θα αγοράσει ο επενδυτής.
Πρακτικά η Eurobank εκδίδει 3 ομόλογα τα οποία το κύριο ομόλογο το διακρατεί και πουλάει στον επενδυτή 2 άλλα ομόλογα mezzanine και junior ύψους 1 δισεκ. ευρώ ονομαστικής αξίας.
Ο επενδυτής θα αγοράσει το mezzanine bond με discount το οποίο υπολογίζεται τουλάχιστον σε 40% δηλαδή η Eurobank θα επωμιστεί μια ζημία 180 εκατ ευρώ.

Τι κερδίζει η Eurobank;

Εάν η τράπεζα πουλούσε 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια σε σημερινές τιμές, λαμβάνοντας υπόψη ότι το coverage ratio NPEs στα στεγαστικά είναι 40,7% και συμπεριλαμβάνοντας και μερικώς την αξία των collaterals θα ενέγραφε μια ζημία 700 εκατ ευρώ.
Δηλαδή εάν πουλούσε σήμερα 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια θα ενέγραφε μια ζημία περίπου 700 εκατ προφανώς εξέλιξη καταστροφική γιατί θα μείωνε και τα κεφάλαια της 700 εκατ.
Με την τιτλοποίηση ουσιαστικά αφαιρεί από τα χαρτοφυλάκια της 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια με ζημία 180 εκατ ευρώ την οποία σε μεγάλο βαθμό θα καλύψει μέσω του μηχανισμού της τιτλοποίησης.
Η Eurobank επέλεξε ένα αρκετά ρηξικέλευθο τρόπο χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 5 μήνες προετοιμασίας ώστε να εγκριθεί από τις εποπτικές αρχές κυρίως τον SSM.
Η Eurobank δεν προσθέτει κεφάλαια με την τιτλοποίηση αλλά βρήκε ένα τρόπο να πουλήσει προβληματικά στεγαστικά δάνεια με το χαμηλότερο δυνητικό κόστος με την χαμηλότερη δυνητική ζημία.
Τα 3 ομόλογα της Eurobank θα είναι ελληνικού δικαίου και όχι αγγλικού και θα επιτρέψουν στην Eurobank αντλώντας 120 εκατ από τον επενδυτή να τα χρησιμοποιήσει για νέες προβλέψεις στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης