Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Γερμανία και τη Merkel στρέφεται ο Erdogan, μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Στη Γερμανία και τη Merkel στρέφεται ο Erdogan, μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας
«Η προτεραιότητά μου κατά την επίσκεψή μου στη Γερμανία είναι να αφήσει πίσω την περίοδο των τελευταίων ετών στις διμερείς σχέσεις μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος
Τη βελτίωση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών με τη Γερμανία θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, κατά την επίσκεψή του στη χώρα αυτή εντός του Σεπτεμβρίου του 2018, όπως δήλωσε ο ίδιος.
«Η προτεραιότητά μου κατά την επίσκεψή μου στη Γερμανία είναι να αφήσει πίσω την περίοδο των τελευταίων ετών στις διμερείς σχέσεις μας», τόνισε σήμερα (23/9/2018) ο Τούρκος πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Θα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για τη συνέχιση των οικονομικών δεσμών μας με τη Γερμανία σε μια αμοιβαία επωφελής βάση», πρόσθεσε ο Erdogan.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί στις ΗΠΑ με επενδυτές, πριν επισκεφθεί τη Γερμανία μεταξύ 27ης και 29ης Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί και η τουρκική λίρα καταρρέει (6,2/δολ).
Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου επιδεινώθηκαν μετά από το κύμα καταστολής στην Τουρκία, που είχε ως αποτέλεσμα τις φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών πολιτών.
Οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν εν μέρει, όταν η Τουρκία αποφυλάκισε Γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής.
Η Γερμανία φιλοξενεί μια ισχυρή τουρκική κοινότητα 3,5 εκατομμυρίων, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς, παρά τις ανησυχίες τους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του την Παρασκευή (21/90 ότι ο Erdogan δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια όταν συναντηθεί με την καγκελάριο Merkel.
Η λίρα της Τουρκίας έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της το 2018 από ανησυχίες σχετικά με τις παρεμβάσεις του Erdogan στη νομισματική πολιτική της χώρας.
Από την πλευρά της η  Άγκυρα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «οικονομικό πόλεμο».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης