Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Αρνητικά μηνύματα από την αμερικανική αγορά ομολόγων - Προμηνύεται ύφεση

Δημοσκόπηση Reuters: Αρνητικά μηνύματα από την αμερικανική αγορά ομολόγων - Προμηνύεται ύφεση
Η στιγμή όπου οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μικρότερης διάρκειας θα ξεπεράσουν εκείνες των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας δεν είναι πολύ μακριά 
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με την αμερικανική οικονομία, καθώς -όπως προκύπτει από έρευνα του Reuters- η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι η στιγμή όπου οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν πάνω από αυτά μεγαλύτερης διάρκειας απέχει το πολύ δύο χρόνια ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και το επόμενο έτος.
Επισημαίνεται ότι οι υψηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας έναντι εκείνων μεγαλύτερης είναι ένας αξιόπιστος «δείκτης» που προειδοποιεί για επικείμενη ύφεση.
Αυτή τη στιγμή, η διαφορά μεταξύ των 2ετών και των 10ετών ομολόγων βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης, ωστόσο αναμένεται συρρικνωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί στις 17 μονάδες, σε ένα χρόνο από τώρα, που θα είναι και το χαμηλότερο επίπεδο μετά τις πρώτες μέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κι ενώ αναμένονται δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος και ακόμα δύο ή τρεις το 2019, η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 12-20 Σεπτεμβρίου σε περισσότερους από 90 στρατηγικούς αναλυτές, έδειξε ότι τόσο οι βραχυπρόθεσμες όσο και οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα αυξηθούν καθώς ακόμα 30 μονάδες βάσεις σε ένα έτος.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αναμένεται να αυξηθεί στο 3,14% σε ένα έτος από τώρα έναντι του 2,80% που ήταν την Πέμπτη (20/9/2018).
Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,30%.
Σε αυτή την περίπτωση το spread των 2ετών και 10ετών ομολόγων θα διαμορφωθεί στις 17 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2007, μόλις ένα χρόνο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Τέλος, ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας -που όπως προέκυψε από άλλη έρευνα του Reuters είναι κακή εξέλιξη για την οικονομία- είναι ακόμα ένας ανασταλτικός παράγοντας για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης