Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alpha Finance: Μείωση έως 25% των τιμών στόχων και έως 47% των εκτιμήσεων κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών

Alpha Finance: Μείωση έως 25% των τιμών στόχων και έως 47% των εκτιμήσεων κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Η Alpha Finance συστήνει ουδετερότητα (neutral) στις ελληνικές τράπεζες
Σε σημαντική μείωση των τιμών στόχων και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Alpha Finance, χαρακτηρίζοντας ως "αδύναμα" τα αποτελέσματα του β' 3μηνου του 2018.
Ειδικότερα, στην τελευταία 28σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Multi-Year Deleveraging / Low RoE Mode / Challenging NPEs reduction targets" (Πολυετής απομόχλευση/Χαμηλός RoE/Απαιτητικοί στόχοι μείωσης των NPEs) που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Alpha Finance αναφέρει ότι οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs έως το 2021 (που θα υποβληθούν σύντομα στον SSM) πιθανόν θα απαιτήσουν από τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα κατά 50 δισ. σε 35 δισ. ευρώ, με το 80% περίπου της μείωσης να προέρχεται από πωλήσεις/ρευστοποιήσεις θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα αμφισβητηθούν και θα πιεστούν να ενεργήσουν πιο επιθετικά.
Με την διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια των αγοραστών, οι κίνδυνοι υψηλότερης προμήθειας και αναδιάταξης των δανείων/εξασφαλίσεων σε χαμηλότερες τιμές δεν είναι αμελητέοι, αναφέρει η Alpha Finance.
Επίσης, αναμένει ότι η πίεση του NII (καθαρών επιτοκιακών κερδών) θα επιδεινωθεί με την πιο επιθετική απομόχλευση και τις χαμηλότερες αποδόσεις δανείων, καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά προβλέψεων θα επιδράσουν στην κερδοφορία και τους RoEs (σε χαμηλά επίπεδα).
Ως εκ τούτου, η Alpha Finance μειώνει τις εκτιμήσεις της και καθορίζει χαμηλότερες τιμές-στόχους για τον κλάδο, παρά το αξιοσημείωτο δυναμικό ανοδικών τάσεων (16-42%).

Ειδικότερα, για τη Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ, από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική η τιμή στόχος είναι στα 2,55 ευρώ από 3,40 ευρώ, και για την Πειραιώς είναι στα 2,50 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως.
 
Επίσης, παραμένει ουδέτερη με προσοχή ώστε να ληφθούν υπόψη οι αυξημένοι κίνδυνοι που αναμένονται από μια πιο απότομη προσαρμογή.
Ειδικότερα, η Alpha Finance μειώνει τις εκτιμήσεις των κερδών των τραπεζών κατά 47% - 39% για το 2019/2020, λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών για τα NII.

Αδύναμες τάσεις στα αποτελέσματα 2ου τριμήνου

Τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου εμφάνισαν τις αδύναμες τάσεις στο NII με περισσότερες προκλήσεις μπροστά και αδύναμη βελτίωση όσον αφορά τον σχηματισμό NPEs.
Υπενθυμίζεται ότι οι διοικήσεις υπογράμμισαν τις υψηλότερες προβλέψεις για να διατηρήσουν τα επίπεδα κάλυψης.
Το κεφάλαιο CET 1 διαβρώθηκε.
Στα θετικά, οι δείκτες ρευστότητας βελτιώθηκαν, ενώ η χρηματοδότηση μέσω ELA μειώθηκε σημαντικά.
 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης