Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιοι οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών έως το 2021; – Eurobank 15%, ΕΤΕ 17%-18%, Alpha bank 20%

Ποιοι οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs των ελληνικών τραπεζών έως το 2021; – Eurobank 15%, ΕΤΕ 17%-18%, Alpha bank 20%
Οι αγορές αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τους νέους στόχους μείωσης των NPEs, αμφισβητούν τις τράπεζες και αυτό είναι μείζον θέμα γιατί επιδρά άμεσα και αρνητικά στις μετοχές τους στο χρηματιστήριο.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε μια προκαθορισμένη από καιρό ημερομηνία θα στείλουν στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών…τους νέους επικαιροποιημένους στόχους μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων (NPEs) για το διάστημα 2019 έως 2021.
Ορισμένες τράπεζες ολοκλήρωσαν την πολύμηνη προετοιμασία τις τελευταίες ημέρες και το βασικό βεβαίως ζήτημα που θα τεθεί από την επενδυτική κοινότητα είναι …οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs μπορούν να υλοποιηθούν;
Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων ή NPEs;
Eurobank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 15% από 40,7% της τρέχουσας περιόδου.
Εθνική - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 17% με 18% από 42,1% της τρέχουσας περιόδου.
Alpha bank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 20% από 51,9% της τρέχουσας περιόδου.
Πειραιώς - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 22%
Άρα το εύρος μείωσης είναι 15% έως 22% επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ή μέσος όρος 18,5% τα NPEs στο σύνολο των δανείων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα 18,5% NPEs σημαίνει 54 δισεκ. μείωση από 88 δισεκ στα 34 δισεκ. ευρώ.
Επίσης με βάση τον μηχανισμό μείωσης των NPEs προκύπτει ότι το 40% με 50% της μείωσης θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, 25% μέσω διαφόρων ρευστοποιήσεων και μόνο 20% αναδιάρθρωσης δανείων με οργανικό τρόπο.
Οι τράπεζες κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο και πριν τα αποτελέσματα 9μήνου 2018 θα αρχίσουν να επικοινωνούν τους νέους στόχους – εφόσον έχουν εγκριθεί από τον SSM.
Το βασικό θέμα είναι πως θα τους αντιμετωπίσει η αγορά;
Στο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018 οι διεθνείς επενδυτές ξεκάθαρα ανέφεραν ότι αμφισβητούν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τέτοιας κλίμακας μειώσεις δηλαδή σε 3 χρόνια μείωση 54 δισεκ. στα προβληματικά ανοίγματα χωρίς να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα διεθνή funds πιστεύουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου για να καλύψουν τις ζημίες από τα προς πώληση προβληματικά δάνεια.
Η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου έως το 2021, ενώ οι άλλες τράπεζες δεν έχουν αποκαλύψει τους σχεδιασμούς τους.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι λόγω χρηματιστηριακής απαξίωσης και κυρίως απροθυμίας των βασικών μετόχων….οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν αποτελούν προτεραιότητα.
Η μεγάλη πρόκληση των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα, όταν ανακοινώσουν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs είναι να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να τους υλοποιήσουν.
Οι αγορές αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τους νέους στόχους μείωσης των NPEs, αμφισβητούν τις τράπεζες και αυτό είναι μείζον θέμα γιατί επιδρά άμεσα και αρνητικά στις μετοχές τους στο χρηματιστήριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης