Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στις τράπεζες και το σχέδιο χρήσης κεφαλαίων από το buffer των 30 δισ για ΑΜΚ

Κυβέρνηση και ΝΔ προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στις τράπεζες και το σχέδιο χρήσης κεφαλαίων από το buffer των 30 δισ για ΑΜΚ
Κυβέρνηση και ΝΔ…αρχίζουν να βλέπουν σοβαρά τις τράπεζες και τα προβλήματα τους και η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα…εμπροσθοβαρώς.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην ΝΔ – το κόμμα που έρχεται στην εξουσία – από την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στην κυβέρνηση βλέπουν ότι ενώ προσπαθούν να επαναφέρουν στην ομαλότητα την οικονομία….οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται, εμφανίζουν μια εικόνα που δεν είχαν προβλέψει στα οικονομικά τους σενάρια οι οικονομικοί σύμβουλοι τους.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει στις τράπεζες.
Αρχικώς είχαν πιστέψει ότι η εικόνα των τραπεζών συνδέεται με τις αναδυόμενες αγορές και την κρίση που μαίνεται – αν και εσχάτως αποκλιμακώνεται –
Εν συνεχεία όμως κατανόησαν ότι το πρόβλημα στις τράπεζες έχει να κάνει με την δυσπιστία των επενδυτών ως προς τους στόχους μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Ταυτόχρονα πολλοί πιστεύουν ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να εξυγιανθούν στα κόκκινα δάνεια χωρίς νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θεωρούσε ότι οι τράπεζες θα ακολουθούσαν μια πορεία συμβατή με την πορεία της χώρας.
Εκτιμούσαν ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα τροφοδοτούσε άνοδο στις μετοχές και πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων…συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Υπάρχουν κάποιες πρωτόλειες σκέψεις που θέλουν να εξετάζεται το εξής σενάριο για τις τράπεζες.
Να δημιουργηθεί ένα άτυπο capital buffer από το απόθεμα ρευστότητας 30 δισεκ. που έχει δημιουργηθεί ως μηχανισμός ασφαλείας για πιθανές μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει ως μέτοχος χωρίς να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για bail in δηλαδή εμπλοκή καταθετών και ομολογιούχων.
Αν και οι τράπεζες λόγω κακής χρηματιστηριακής συγκυρίας και άρνησης των βασικών τους μετόχων να επενδύσουν νέα κεφάλαια αποκηρύσσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου…πρέπει να υπάρξει προετοιμασία εάν κάποια ή κάποιες τράπεζες στην προσπάθεια εξυγίανσης τους χρειαστούν κεφάλαια.
Ορισμένοι ξένοι οίκοι – που κατά καιρούς παρουσιάζουν διάφορα σχέδια στο ελληνικό κράτος – έχουν προτείνει το εξής σενάριο.
Οι τράπεζες να ανακοινώσουν όχι οπισθοβαρή αλλά εμπροσθοβαρή μέτρα μείωσης των προβληματικών τους δανείων.
Πρακτικά να ανακοινώσουν ότι άμεσα θα καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους και με ένα μεικτό σχήμα δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων να εξυγιανθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Εν συνεχεία το κράτος θα πουλούσε τις μετοχές που θα κατείχε στις τράπεζες μέσω placement σε διεθνείς επενδυτές.
Η υπόθεση ελληνικές τράπεζες και η θολή εικόνα που εμφανίζουν έχει απασχολήσει και την ΝΔ.
Στην ΝΔ θεωρούν ότι όταν αναλάβουν την εξουσία οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η ΝΔ έχει ανεπισήμως προβλέψει ότι μπορεί να πετύχει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ έως +4% αλλά με την ενεργή συνεισφορά των τραπεζών.
Στην ΝΔ θεωρούν ότι η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες είναι απαραίτητος μηχανισμός στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όμως οι τράπεζες ακολουθούν ένα μοναχικό δρόμο, σιωπηρής εξυγίανσης που είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία.
Η Ελλάδα έχει ανάγκη οι τράπεζες να πάρουν εμπρός το 2019 και όχι το 2021 ή 2022.
Κυβέρνηση και ΝΔ…αρχίζουν να βλέπουν σοβαρά τις τράπεζες και τα προβλήματα τους και η εξέλιξη αυτή μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα…εμπροσθοβαρώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης