Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Morgan Stanley: Τρία είναι τα σενάρια που θα περιμένουμε από το ελληνικό PSI - Το επικρατέστερο είναι η ενεργοποίηση των CACs και στη συνέχεια η πληρωμή των CDS

Morgan Stanley: Τρία είναι τα σενάρια που θα περιμένουμε από το ελληνικό PSI - Το επικρατέστερο είναι η ενεργοποίηση των CACs και στη συνέχεια η πληρωμή των CDS
Παραμονές της λήξης της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI+, η Morgan Stanley, αναλύει τα τρία σενάρια που μπορούμε να αναμένουμε από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την παράλληλη απομείωση της ονομαστικής αξίας κατά 53,5%.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν το PSI+ να πετύχει εθελοντικά αλλά με βάση τα τωρινά δεδομένα το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να ενεργοποιηθούν τα CACs οι ρήτρες συλλογικής δράσης με στόχο να επιτευχθεί καθολική συμμετοχή. Επίσης με βάση διαρροές που υπάρχουν η ISDA επεξεργάζεται σχέδιο ενεργοποίησης των CDCs.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τρία είναι τα πιθανά σενάρια που μπορεί να συμβούν σχετικά με την εξέλιξη του PSI:

Σενάριο 1 (5-10% πιθανότητες): Να συμμετάσχει λιγότερο από το 50% των εγχώριων ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ή κάτω από το 66% του συνόλου των ιδιωτών πιστωτών.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, και θα οδηγηθεί σε βίαιη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου. Αν και οι διαρροές κάνουν λόγο για μειωμένη συμμετοχή, ωστόσο, σύμφωνα με την Morgan Stanley αυτό το σενάριο έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να συμβεί για 4 λόγους:
-Πάνω από το 55% των ελληνικών ομολόγων διακρατείται από πιστωτές που είναι συνδεδεμένοι με το ελληνικό δημόσιο, είτε αυτές είναι τράπεζες είτε είναι Ταμεία.
-Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα στην ουσία είναι χρεοκοπημένη και ότι ποτέ δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει στο άρτιο τις υποχρεώσεις της. "Οι επενδυτές ήδη έχουν υποστεί ένα διπλασιασμό του haircut από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, και γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν πετύχει η διαδικασία το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μετά ένα μέγιστο haircut.
-Ήδη η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε την εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης, και με την κίνηση αυτή αφόπλισε τους ομολογιούχους.
-Οι επενδυτές πιθανόν να περιμένουν μέχρι και την τελευταία μέρα της προθεσμίας (Πέμπτη, 8 Μαρτίου) για να υποβάλλουν την προσφορά τους, επομένως μέχρι τότε είναι καλό να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα 2.Σενάριο

Σενάριο 2 (90% πιθανότητες): Θα συμμετάσχει περισσότερο από το 50% των εγχώριων ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ΚΑΙ πάνω από το 66% του συνόλου των ιδιωτών πιστωτών. Αυτό είναι και το βασικό σενάριο που θεωρεί ότι υπάρχει η MS, και το οποίο θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση των CACs, και στη συνέχεια την πληρωμή των CDS.

Σενάριο 3(<5% πιθανότητες): Σχεδόν το σύνολο των ιδιωτών πιστωτών να συμμετάσχουν στο PSI, αποφεύγοντας την ενεργοποίηση των CACs. Αυτό το σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες για τους ακόλουθους λόγους:
-Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο να λάβει εγκρίσεις από όλους τους μικροομολογιούχους. Και από την άλλη δεν υπάρχει χρόνος ούτε και για τους μικροομολογιούχους να προσφερθούν στη διαδικασία.
-Περίπου το 30% των πιστωτών δεν εχουν άμεσο συμφέρον από τη μη χρεοκοπία της Ελλάδας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης