Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Βελτίωση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας - Υποχωρεί ο δανεισμός

DBRS: Βελτίωση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας - Υποχωρεί ο δανεισμός
Έκθεση της DBRS για την Ευρωζώνη 
Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα βελτιώθηκε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σχολιάζει σε έκθεσή της για την Ευρωζώνη η DBRS, παρατηρώντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας ήταν εξ αυτών στις οποίες ο τραπεζικός δανεισμός συνέχισε να υποχωρεί.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παρουσίασε μια αδύναμη αρχή για το έτος, αλλά παραμένει σταθερή, στο 2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2018, από 2,8% το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και 2,5% για το σύνολο του περασμένου έτους.
Η ανάπτυξη οφείλεται στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, επισημαίνεται.
Ανά χώρα, οι κορυφαίες επιδόσεις παρατηρούνται σε Μάλτα, Λετονία και Σλοβενία, ενώ οι χαμηλότερες επιδόσεις αφορούν την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.
Ο οίκος υπενθυμίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Eυρωζώνης το 2018, σε 2% από 2,1%.
Αναθεώρησε, επίσης, την πρόβλεψη για το 2019, στο 1,8% από 1,9%.
Παρά τη συγκράτηση της ανάπτυξης, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ο πληθωρισμός της ΕΕ έχει ενισχυθεί σε περίπου 2% τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο ο δομικός παραμένει υποτονικός, επισημαίνεται.
Οι προβλέψεις του ΕΚΤ για τον πληθωρισμό για το 2018 και το 2019 διαμορφώνεται στο 1,7%.
Το DBRS αναμένει μια σταδιακή εξομάλυνση των νομισματικών συνθηκών.
Σε ό,τι αφορά στον δανεισμό πολιτών και επιχειρήσεων από πλευράς τραπεζών, τονώθηκε κατά 3,4% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο 2018, ρυθμός ελαφρά υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα.
Ο δανεισμός ήταν ισχυρότερος στο Βέλγιο, την Ισπανία και τη Σλοβακία, ενώ εξακολουθεί να συρρικνώνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ολλανδία.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:

 
  



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης