Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολύπλοκη ιστορία 2.400 ετών της γηραιάς Ηπείρου σε ένα εκπληκτικό βίντεο

tags :
Η πολύπλοκη ιστορία 2.400 ετών της γηραιάς Ηπείρου σε ένα εκπληκτικό βίντεο
Η πολύπλοκη ιστορία 2.400 ετών της Ευρώπης σε ένα εκπληκτικό βίντεο
Η πολύπλοκη ιστορία 2.400 ετών της Ευρώπης σε ένα εκπληκτικό βίντεο

Η ιστορία της Ευρώπης είναι εκπληκτικά πολύπλοκη.
Ενώ υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις όπως η Ανδόρα και η Πορτογαλία, οι οποίες είχαν για πολλά εκατοντάδες χρόνια αξιοσημείωτα στατικά σύνορα, όπως επισημαίνει ο Nick Routley του Visual Capital, η δικαιοδοσία σε τμήματα της ξηράς της Γηραιάς ηπείρου έχουν αλλάξει χέρια αμέτρητες φορές.
Το σημερινό βίντεο έρχεται από το κανάλι YouTube Cottereau και παρέχει μια ενημερωτική επισκόπηση της ευρωπαϊκής ιστορίας από το 400 π.Χ.
Οι αυτοκρατορίες ανεβαίνουν και πέφτουν, οι εισβολές σαρώνουν την ήπειρο και τα σύνορα των σύγχρονων χωρών αρχίζουν σιγά σιγά να διαμορφώνονται (με το πρόσθετο πλεονέκτημα ενός εξαιρετικά δραματικού εργαλείου).

Παρακάτω υπάρχουν εννέα στιγμιότυπα και καταλύτες που μετατόπισαν τις γεωγραφικές διαχωριστικές γραμμές της Ευρώπης

146 π.Χ. - Έτος κατακτήσεων

Το 146 π.Χ. ήταν ένα έτος κατάκτησης και επέκτασης για τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Η πτώση της Καρχηδόνας άφησε τους Ρωμαίους να ελέγξουν την επικράτεια της Βόρειας Αφρικής και η λεηλασία και καταστροφή της ελληνικής πόλης - πολιτείας της Κορίνθου ξεκίνησε επίσης μια εποχή ρωμαϊκής επιρροής στην περιοχή αυτή.
Αυτές οι αποφασιστικές νίκες άνοιξαν το δρόμο για την τελική κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο.

117 μ.Χ. - Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο ζενίθ της

Το ζενίθ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι μια από τις πιο δραματικές στιγμές στην ευρωπαϊκή ιστορία.
Στην ακμή της, υπό την ηγεσία του Trajan η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν κολοσσιαία με 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (ένα αρκετά κατόρθωμα σε μια εποχή χωρίς μηχανοκίνητα οχήματα και σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας).
 Αυτή η τεράστια αυτοκρατορία παρέμεινε ως επί το πλείστον ανέπαφη μέχρι το 395, όταν χωρίστηκε ανεπανάληπτα στις ανατολικές και δυτικές περιοχές.



370 μ.Χ. - Η άφιξη των Ούνων

Οι Ούνοι, προωθούμενοι από τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας στην Κεντρική Ασία, έφτασαν στην Ευρώπη και βρήκαν μια Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εξασθενημένη από την υποβάθμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, την οικονομική αστάθεια και τις αυξανόμενες εισβολές από τους αντιπάλους της στα σύνορά της.
Οι Ούνοι διεξήγαγαν την πρώτη τους επίθεση στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 395 μ.Χ., αλλά μετά από μισό αιώνα αργότερα - κάτω από την ηγεσία του Attila the Hun - οι ορδές εισήλθαν βαθύτερα την Ευρώπη, καταστρέφοντας και εκβιάζοντας πόλεις στην πορεία.
Οι Ρωμαίοι θα έπαιρναν αργότερα την εκδίκησή τους όταν επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους Γότθους και Ούνους, διώχνοντας τους τελευταίους από την Κεντρική Ευρώπη.

1241 μ.Χ. - Η εισβολή των Μογγόλων

Στα μέσα του 13ου αιώνα, η «Χρυσή Ορδή», με επικεφαλής τους εγγόνους του Genghis Khan, εισέβαλλε στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις στην πορεία τους.
Αντιμετωπίζοντας εισβολή από τις τρομερές δυνάμεις των Μογγόλων, οι πρίγκιπες της Κεντρικής Ευρώπης έβαλαν στην άκρη προσωρινά τις περιφερειακές τους συγκρούσεις για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους.
Αν και οι Μογγόλοι απωθήθηκαν  σιγά-σιγά προς τα ανατολικά, λεηλατούσαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης μέχρι σχεδόν τον 16ο αιώνα.

1362 - Λιθουανία

Σήμερα, η Λιθουανία είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά στο αποκορύφωμά της στο μεσαίωνα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κράτη της ηπείρου.
Μια κρίσιμη στιγμή για τη Λιθουανία ήρθε μετά από μια αποφασιστική νίκη στη Μάχη των Blue Waters.
Αυτή η νίκη σταμάτησε την επέκταση της «Χρυσής Ορδής» και έφερε την σημερινή Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της.

1648 - KLEINSTAATEREI

Το τέλος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπογραμμίζει τον ακραίο εδαφικό κατακερματισμό στη Γερμανία και τις γειτονικές περιοχές, σε μια εποχή που ονομάζεται Kleinstaaterei.



Ακόμη κι όταν σχηματίστηκαν γύρω από αυτό συνεκτικά εθνικά κράτη, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα υπολείμματά της δεν θα συγχωνευτούν μέχρις ότου η Γερμανία ανέβαινε από τα συντρίμμια του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου το 1871.
 Η ενοποίηση βοήθησε τη Γερμανία να καταστεί μια μεγάλη δύναμη και το 1900 τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη.

1919 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ανατολικής Ευρώπης εδώ και εκατοντάδες χρόνια, άρχισε να καταρρέει από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η αυτοκρατορία είχε χάσει εδάφη σε δύο δαπανηρούς πολέμους με την Ιταλία και τα βαλκανικά κράτη και από τη στιγμή που η σκόνη εκκαθαρίστηκε τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, τα σύνορα του νεοαποκτηθέντος έθνους της Τουρκίας άρχισαν στην πιο μακρινή άκρη της ηπειρωτικής Ευρώπης.

1942 – Επέκταση και Γερμανία

Στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Άξονα στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία και η Ιταλία έλεγαν ένα τεράστιο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, η Γερμανία καταλήφθηκε και πάλι σε περιοχές κατοχής - αυτή τη φορά, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Γερμανία θα ξαναενωθεί το 1990, όταν μια αποδυναμωμένη Σοβιετική Ένωση χαλαρώσει την επιρροή της στην Ανατολική Γερμανία.

1991 – Η διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γεωπολιτικά όρια της Ευρώπης παρέμειναν σχετικά σταθερά - δηλαδή μέχρι τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
 Σχεδόν σε μια νύχτα, τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης διασπάστηκαν σε ανεξάρτητα έθνη.
Όταν «έκατσε σκόνη», υπήρχαν 15 απομακρυσμένες δημοκρατίες, έξι από τις οποίες βρίσκονταν στην Ευρώπη.

Μπόνους: Εάν σας άρεσε το παραπάνω βίντεο, φροντίστε να παρακολουθήσετε αυτόν τον απολογισμό κάθε χρόνο που κυριάρχησε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης