Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτός στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2018 - H διεθνής συγκυρία συμπαρασύρει τα ελληνικά ομόλογα

tags :
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτός στόχος το πλεόνασμα 3,5% το 2018 - H διεθνής συγκυρία συμπαρασύρει τα ελληνικά ομόλογα
Το γεγονός ότι η οικονοµική δραστηριότητα ενισχύεται για έκτο συνεχόµενο τρίµηνο αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονοµία και εδραιώνει την προσδοκία για συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2018, περί το 2%
Εφικτό χαρακτηρίζει τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καθώς και τον στόχο για ανάπτυξη 2%.
Παράλληλα τονίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συμπαρασύρονται από τη διεθνή συγκυρία.

Tο ΑΕΠ εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 1,8% το β’ τρίµηνο του 2018 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2017, ενώ σε εξαµηνιαία βάση προσεγγίζει το 2,2%, όπως τονίζεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου για τις Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις.
Το γεγονός ότι η οικονοµική δραστηριότητα ενισχύεται για έκτο συνεχόµενο τρίµηνο αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονοµία και εδραιώνει την προσδοκία για συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2018, περί το 2%• εκτίµηση η οποία ευθυγραµµίζεται πλήρως µε τις ανεξάρτητες προβλέψεις του Ε∆Σ.
Η αύξηση οφείλεται κατά βάση στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου λόγω της ανόδου της αξίας των εξαγωγών σε σχέση µε το Β’ τρίµηνο του 2017, καθώς και στη συγκρατηµένη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία µετά από τρία διαδοχικά τρίµηνα επανήλθε σε θετικό πρόσηµο (σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους).



Εφικτός ο δημοσιονομικός στόχος 2018

Σύμφωνα με το δημοσιονομικό συμβούλιο, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε θετική εικόνα το πρώτο επτάµηνο του 2018, µε τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισµού (ΤΠ) (προ επιστροφών και άνευ αποκρατικοποιήσεων) να υπερβαίνουν ελαφρά τους στόχους.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2018 προήλθε από βελτίωση των εισπράξεων από έµµεσους φόρους (κατά 630 εκατ. ευρώ).
Αντίθετα οι εισπράξεις άµεσων φόρων κατέγραψαν µείωση κατά 329 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της µείωσης των εσόδων από το φόρο εισοδήµατος νοµικών προσώπων. Η µείωση αυτή ωστόσο αποδίδεται στην παράταση που δόθηκε στην προθεσµία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ΝΠ και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Σηµειώνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες εσόδων κινούνται εντός στόχων ΜΠ∆Σ 2019-2022.
Από την πλευρά τους, οι πρωτογενείς δαπάνες του ΤΠ ευθυγραµµίστηκαν σχεδόν πλήρως µε τον στόχο, γεγονός που αποτελεί µιαν ένδειξη ότι η επιφυλακτικότητα που χαρακτήριζε τη δηµοσιονοµική διαχείριση το 2017 έχει περιοριστεί.
Την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Ιούλιος 2018) ο προϋπολογισµός ΓΚ, εµφάνισε ταµειακό πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 2.810 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσµατος ύψους 4.140 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Η συγκράτηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών της ΓΚ (+ 1,4 δισ. ευρώ) η οποία υπερσκέλισε την αντίστοιχη αύξηση των εσόδων της ΓΚ (+73 εκατ. ευρώ).
Οι αυξηµένες πρωτογενείς δαπάνες (οι οποίες ωστόσο «κινούνται» εντός στόχων), εντοπίζονται κυρίως σε αυξηµένες καταβολές για το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης, για οικογενειακά επιδόµατα και για «αποδιδόµενους πόρους» (κατά βάση καταβολή ποσών στους δήµους, µέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων-ΚΑΠ).
Στο σκέλος των εσόδων της ΓΚ, αύξηση παρουσίασαν οι δυο κυριότερες κατηγορίες, τα φορολογικά έσοδα (κατά 658 εκατ. ευρώ) και οι ασφαλιστικές εισφορές (κατά 312 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, περιορίστηκαν στα 60 εκατ. ευρώ (το µεγαλύτερο µέρος από τα περσινά έσοδα αποκρατικοποιήσεων αφορούσε το αντίτιµο µέρους της σύµβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδροµίων).
Συνολικά τα δηµοσιονοµικά αποτελέσµατα επταµήνου προµηνύουν επίτευξη του δηµοσιονοµικού στόχου για το 2018.
Ο µετριασµός των ταµειακών αποτελεσµάτων σε σχέση µε το αντίστοιχο επτάµηνο του 2017 οφείλεται στο σκέλος των δαπανών.
Στο βαθµό που συνδέεται κυρίως µε την αύξηση των δαπανών λόγω επίσπευσης πληρωµών για τη µείωση του αποθέµατος των ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία.
Με βάση αυτό το σενάριο το ταµειακό πρωτογενές πλεόνασµα θα εµφανιστεί µειωµένο σε σχέση µε το 2017, ωστόσο το αποτέλεσµα κατά ESA 2010 (και κατ’επέκταση βάσει ΣΧ∆) µπορεί να προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα, ώστε να επιτευχθεί, αλλά και να ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5% για το 2018.




Ευάλωτα τα ομόλογα στις διεθνείς συγκυρίες

Ιταλία, εμπορικός πόλεμος και Τουρκία συμπαρασύρουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σημειώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τεύχος Σεπτεμβρίου για τις Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές Εξελίξεις.
Όπως τονίζεται, η  απόδοση του ελληνικού δεκαετούς οµολόγου κατά τους τελευταίους µήνες και ειδικά µετά τις ιταλικές εκλογές διατηρείται σε ένα εύρος τιµών µεταξύ 3,8%-4,6%.,
Όπως εξηγεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν µια σχετικά υψηλή µεταβλητότητα, παρά την θετική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το ελληνικό δηµόσιο χρέος και τις διαδοχικές αναβαθµίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονοµίας από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch) κατά τους τελευταίους µήνες.
Οι εξαγγελίες-ανακοινώσεις του κυβερνητικού συνασπισµού στην Ιταλία, ο εικαζόµενος «εµπορικός πόλεµος» µετά την επιβολή δασµών από τις ΗΠΑ και η αστάθεια της τουρκικής οικονοµίας η οποία θα µπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις χρηµατιστηριακές αγορές της Ευρώπης (contagion), επηρεάζουν αρνητικά τις αποδόσεις των οµολόγων της «ευρωπαϊκής περιφέρειας», συµπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών οµολόγων.




Πληθωρισμός

Ο Εναρµονισµένος ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,88%, ενώ σε µηνιαία βάση κατέγραψε ελαφρά κάµψη σε
σχέση µε τους δύο προηγούµενους µήνες (Ιούνιος, Ιούλιος). Η ετήσια αύξηση αποδίδεται στις αυξήσεις τιµών στα είδη διατροφής,
αλκοολούχων ποτών, ένδυσης και υπόδησης, υγείας, µεταφορών, επικοινωνιών, εκπαίδευσης καθώς και στις τιµές ξενοδοχείων – καφέ –
εστιατορίων.
Ανασχετικές πιέσεις στον πληθωρισµό ασκούν οι µειώσεις τιµών σε είδη στέγασης, διαρκών αγαθών και ειδών νοικοκυριού, καθώς και αναψυχήςπολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Απασχόληση

Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε κατά το Β΄ τρίµηνο του 2018. Συγκεκριµένα, το ποσοστό της ανεργίας περιορίστηκε σε 19%, έναντι 21,2% του προηγούµενου τριµήνου και 21,1% του αντίστοιχου τριµήνου του προηγούµενου έτους.
Το ποσοστό αυτό είναι το χαµηλότερο της τελευταίας επταετίας (από το Γ΄ τρίµηνο του 2011).
Ο αριθµός των απασχολουµένων ανήλθε σε 3,86 εκατ., αυξηµένος κατά 1,8% σε σχέση µε το Β’ τρίµηνο του 2017 και ο αριθµός των ανέργων περιορίστηκε σε 906 χιλ., µειωµένος κατά 10,9% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του 2017.
Η αύξηση αυτή της απασχόλησης προήλθε από αύξηση των πλήρως απασχολούµενων κατά 2,4%, ενώ οι µερικώς απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 3,2% (βλέπε στοιχεία παραρτήµατος).
 Η µείωση της ανεργίας προήλθε κυρίως από τη µείωση των µακροχρόνια ανέργων κατά 13,1% σε σχέση µε αντίστοιχο περυσινό διάστηµα, µε τη µακροχρόνια ανεργία ωστόσο να παραµένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (στο 72,1% επί του συνόλου της ανεργίας).
 Τέλος, σηµειώνεται ότι το εργατικό δυναµικό µειώθηκε σε σχέση µε πέρυσι κατά 0,9%, ενώ ο αριθµός των οικονοµικά µη ενεργών ατόµων αυξήθηκε κατά µόλις 0,1%, στοιχεία που συνδυαστικά υποδηλώνουν ότι η διαρροή ανθρώπινου δυναµικού στο εξωτερικό συνεχίζεται (brain drain).
Κατά το πρώτο επτάµηνο του 2018, οι προσλήψεις εργαζοµένων µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ανήλθαν σε 1.598.885 και οι
απολύσεις/αποχωρήσεις ανήλθαν σε 1.309.324.
Εποµένως, το ισοζύγιο των ροών µισθωτής απασχόλησης διαµορφώθηκε σε 289.561 νέες θέσεις εργασίας, βελτιωµένο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 26.416.
Σηµειώνεται ωστόσο πως τα επαγγέλµατα τα οποία εµφάνισαν τα υψηλότερα θετικά ισοζύγια προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά το µήνα
Ιούλιο αφορούσαν εν πολλοίς θέσεις χαµηλής εξειδίκευσης σχετιζόµενες κυρίως µε τον τουρισµό και την εστίαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης