Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα για τη βία στα πανεπιστήμια - Αυτεπάγγελτη παρέμβαση ζητά η ΝΔ, για αστυνομοκρατία την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα για τη βία στα πανεπιστήμια - Αυτεπάγγελτη παρέμβαση ζητά η ΝΔ,  για αστυνομοκρατία την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Αφορμή για πολιτικές συγκρούσεις το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα πανεπιστήμια
Κόντρα κορυφής έχει πυροδοτήσει το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα πανεπιστήμιο, με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών και τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγέλλει για αστυνομοκρατία.
Ειδικότερα, η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, δήλωσαν:@
«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια», δηλώνουν οι τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου.
«Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:
-Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
-Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
-Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.
Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.
Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.
Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζουν οι δυο βουλευτές.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια” είναι αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
«Η μεν ΟΝΝΕΔ δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το πόρισμα. Αρκέστηκε στη συρραφή fake news που αφορούν το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προκειμένου να επιτεθεί στην ίδια την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου και στον επικεφαλής της Επιτροπής, Ν. Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας (!) της Ν.Δ Β. Κικίλιας και ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε κοινή γραμμή συκοφάντησης όχι μόνο της δουλειάς της επιτροπής, αλλά κυρίως των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία παρουσιάζονται ως γιάφκες εγκληματιών.
Η επίθεση που εξαπολύει η ΝΔ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημά της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συστηματική απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων πανεπιστημίων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και καιρό αποτινάξει το φιλελεύθερο προσωπείο του και επενδύει σε μια ατζέντα καταστολής και αστυνομοκρατίας, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις του στη ΔΕΘ.
Η αστυνομοκρατία, όμως, που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, παρά μόνο εκφράζει τις ιδεοληψίες της ΝΔ για το ζήτημα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τον σχετικό, αναγκαίο διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στον οποίο έχουν συμμετάσχει οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Η παραβατικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο και χρόνιο ζήτημα, και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουν οι προτάσεις της Επιτροπής.
Τόσο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν με τη δέουσα σοβαρότητα και με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης